Last news in Fakti

21 Април, 2021 21:49 4 710 50

Правната комисия одобри промени в Изборния кодекс (ОБЗОР)

  • правна комисия-
  • изборен кодекс-
  • мажоритарен вот

Срещу дистанционното електронно гласуване се противопоставиха най-остро от БСП

Правната комисия одобри промени в Изборния кодекс (ОБЗОР) - 1
Снимка: БГНЕС

Шест проекта за промяна в Изборния кодекс обсъди на първо четене на първото си заседание правната комисия в 45-ото Народно събрание. Те бяха обсъдени в пакет, а не един по един. В крайна сметка комисията одобри само законопроекта на "Има такъв народ". Останалите не бяха приети, съобщи БНТ.

С гласуването си депутатите в правна комисия казаха "Не" на мажоритарния вот, предложен от ГЕРБ и на гласуването по пощата, предложено от "Демократична България". Други от предложенията в повечето проекти се припокриват - като отпадане на ограничението за създаване на секции в чужбина, създаване на район "Чужбина", електронно дистанционно гласуване, машинен вот. Основния спор беше между ГЕРБ и "Има такъв народ" по отношение на мажоритарния вот.

"Нашата цел, една от целите ни, разбира се, е да покажем, че както не можем да въведем мажоритарна система за една нощ, така не можем да въведем дистанционно гласуване за една нощ. Така не можем да въведем и гласуване по пощата за една нощ", коментира Радомир Чолаков - член на правната комисия от ГЕРБ.

"Те ни предизвикват с това, че ние сме поели обещание, с това че ние сме за мажоритарна изборна система и категорично искам да заявя, че ние сме за мажоритарна изборна система, но не по този начин, на първо място, точно това, което каза и г-н Чолаков - изборна система да се приема за една нощ", заяви Ива Митева, член на правната комисия от "Има такъв народ".

Срещу дистанционното електронно гласуване се противопоставиха най-остро от БСП.

"Тънката червена линия, по която няма да отстъпим е електронното дистанционното гласуване - там може да бъде засегната сигурността, да се осъществява контрол при гласуване", заяви Тодор Байчев, член на правната комисия от БСП.

Реакцията беше, че това е несериозно, а в приетия от комисията проект е заложено още на президентските избори да се експериментира с дистанционно гласуване.

"2021 година...страх от нещо електронно, страх ни е да палим лампите, страх ни е да пускаме платежни нареждания", заяви Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!".

"Демократична България" и ДПС размениха реплики за гласуването по пощата.

"Да се твърди, че пощенско гласуване, гласуване по интернет е толкова проблемно, нарушаващо тайната на вота, когато имаме много сериозен проблем на купен и контролиран вот в България е малко наистина изместване на темата", заяви Атанас Славов - член на правната комисия от "Демократична България".

"Изобщо не съм съгласен да ги улесним дотолкова, че да бъдат разменяни едни пликове, да бъдат получавани на незнайни адреси пликове и никой да не види този човек, който гласува. Никой да не може да каже, че неговия работодател не е раздал пликове на фирмата, казал - утре всички на работа с вашите пликове", отговори Хамид Хамид, член на правна комисия от ДПС.

Изборните промени влизат за първо четене в зала още в петък.


Бел.ред.
Партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ" - още от първия ден на новоизбрания парламент отказа да се бори за основното си обещание - мажоритарни избори в два тура.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асанчо

    20 60 Отговор
    Искам Борисов 4 другото неме дреме

    Коментиран от #12

  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    18 21 Отговор
    НАРОДА НЕ ПРОТЕСТИРА ЗА ДА МОЖЕ
    ДЕПУТАТИТЕ ОТ ГРОБ И ИТН ДА СЕ КАРАТ
    .........................
    .................... НАРОДА ПРОТЕСТИРА ВЪОБЩЕ ДА НЯМА ГЕРБ И ДПС
    ................ ................... ........................ ........... ЕТО ТАЗИ ПОДМЯНА НА ИСКАНИЯТА НА НАРОДА , МЕ КАРА ДА МИСЛЯ ЧЕ ВСИЧКИ В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ СА КУПЕНИ ОТ НА-БОГАТИТЕ БЪЛГАРИ :)))
    ......... .......... НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ЧАЛГАДЖИЯТА Е ПЪТНИК КАТО БАРЕКА

    Коментиран от #50

  • 3 Анонимен

    17 5 Отговор
    Мажоритарен вот, не преференцията е мажоритарен вот, другото особено в малки населени места е "пунта мара", т. Е. Феодализъм.
  • 4 Потресен

    48 10 Отговор
    Всички сайтове гърмят и публикуват снимките в които след като Борисов излезе от болницата е посрещнат от мутрите - Президента на БФ ММА Станислав Недков - Стъки получавал по 3 млн.лв.от ММС , тоест от нашите данъци и от подчинените му биячите Георги Валентинов и Даниел Илиев , всички с криминални регистрации за рекет и наркоразпространение ! След това Борисов си прави общи снимки с тях и коментар под снимките :" Победителите се подкрепяме и сме силни" . Сега става напълно ясно кои е имал предвид Борисов след като заплаши след изборите " Ще намеря 20-30-50 млади , силни и буйни симпатизанти на ГЕРБ които ще ви преследват като чакали . На война като на война" .На другия ден осъждания криминален елемент Недков - Стъки е публикувал че ако не участва ГЕРБ в новото управление излизал с хората си на улицата на протести. Вече напълно ясно става колко е бил прав президента като каза " Мутри вън". Борисов вече дори не се опитва и да прикрива че разчита явно на мутрите да го върнат на власт . Как не допря до подкрепата на трудещи се граждани работещи за 1000 лева а до завършени мутри осъждани и с криминални регистрации. И ще завърша с думите на бившия председател на Софийски Градски Съд и сега общински съветник от ДБ Методи Лалов " Няколко треторазрядни улични гангстери ще пазели Борисов от хората. Прибери си мутрите и не дразни народа защото отговора му ще бъде страшен и безмилостен . Позор тиква ,позор и затвор"
  • 5 ИСТИНАТА

    33 9 Отговор
    Сега малко факти за тия тримата биячи и мутри от федерацията по ММА! Станислав Недков - Стъки! Криминално проявено лице , осъждано ефективно за рекет и побои ! Заловен с белязани пари от първия транш от изнудването на търговка от Д.Оряховица. При ареста в него са намерени ножове, боксове и списък с имена на търговци за изнудване и рекет! Няма да ми стигне полето да изброявам всичките му криминални регистрации и за какви прояви! Следващия от снимката прегърнат с Борисов - ММА-ееца Даниел Илиев ! Член на фракцията от фен клуба на Левски "София запад". Помните ли преди година когато пребиха журналиста Слави Ангелов ? Бяха арестувани 3 лица от тази фракция и единия същия този Илиев! Медиите гърмяха че побоя е поръчан от Божков. След известно време в ареста въпросните лица бяха освободени поради липса на доказателства а и досега биячите не са открити. Явно е че са пуснати по нареждане "отгоре". Сега третия с множество криминални регистрации Георги Валентинов. Това е същото лице заради което стана расисткия скандал на срещата България -Англия и заради който Англичаните искаха да напускат терена и заради който президента на БФС Михайлов бе принуден да подаде оставка ! Въпросния Валентинов с качулка и с нож издаваше мaймyнски звуци и който бе подведен под разследване! Същото лице заедно със Стъки имат заведение в студ.град с името "Сандвичарница за шампиони". В същото заведение се разпределя..( досещате се какво) за нощните заведения и дискотеки във въпросния студ

    Коментиран от #28

  • 6 Sure

    9 9 Отговор
    Но нека да видим какво ще стане. За дистанционното гласуване: герб+сдс, дпс, бсп бяха против преди изборите тази година. Най-важното в този момент е какво ще направи бсп, за да оцелеят на следващите избори през лятото. Иначе ще вали сняг по Корнелия, както валя по реверите на Боко с увисналата джука в Банкя на четвърти Април.
  • 7 ИСТИНАТА

    28 7 Отговор
    Продължавам....В същото заведение се разпределя..( досещате се какво) за нощните заведения и дискотеки във въпросния студ.град под чадъра на МВР. Предния ден в болницата Борисов отново заплаши с протести и че има " млади и буйни Гербаджии които ще действат". Досещате се кои има предвид! И при излизането от болницата им се обажда, правят демонстративни снимки с намек (досещате се какъв), въпросните криминали са с тениски с неговия лик. Без съмнение Борисов е готов на всичко ..Знаете мъдростта - Змията най много хапе когато умира
  • 8 Мммм да

    4 1 Отговор
    Проверката е висша форма на доверие другарко
  • 9 Грую

    9 2 Отговор
    Ся ще има ли видеонаблюдение на броенето или само машинно?
  • 10 ТаУмВзе

    9 3 Отговор
    Сладки сънища, Робе овца! И честито.
  • 11 Надежда- 3

    13 3 Отговор
    Измамницата Анна Александрова председател на правна комисия в НС все едно са пуснали лисица в курника!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 юрист

    5 5 Отговор
    ''...."Тънкaтa чeрвeнa линия, пo кoятo нямa дa oтcтъпим e eлeктрoннoтo диcтaнциoннoтo глacувaнe - тaм мoжe дa бъдe зaceгнaтa cигурнocттa, дa ce ocъщecтвявa кoнтрoл при глacувaнe", зaяви Тoдoр Бaйчeв, члeн нa прaвнaтa кoмиcия oт БCП....'' Mда- никога не съм вярвала, че ще бъда на едно и също правно становище с член на бсп, но е факт- точно така стоят нещата....Впрочем, искрено се надявам да не се започне с телефонни атаки от всички политически партии към всеки ИТ експерт, който може да идентифицира' пробойните в тайната на вота и да ги управлява...

    Коментиран от #21

  • 14 Офффф, че идиотско

    6 8 Отговор
    Ей, сега ви чакам да почнете да харчите пари за електронен вот още за президентските избори, който е след няколко месеца, по време на пандемия, докато ревете, че фискалния резерв е зле.
    Чакам да видя как за 4-5 месеца
    1. Ще приемете промените
    2. те ще влязат в сила
    3. Ще успеете да напишете всички Наредби и Правила в тази връзка
    4. Ще пуснете конкурс за изпълнител на проекта / ДА НЕ СТЕ ПОСМЯЛИ БЕЗ КОНКУРС ✊ИСКАМЕ ПРОЗРАЧНОСТ И НАЙ-ДОБРА ОФЕРТА, А НЕ НА ВАШИ ФИРМИ ОТ ОБРЪЧИТЕ ДА ДАВАТЕ ПРОЕКТИ!
    5. Ще разгледате кандидатури
    6. Ще изберете най-добрия
    7. Той ще успее да изгради системата

    Мдаааааааа.

    Нали знаете, че една такава система не е база данни в Аксес?

    Коментиран от #24

  • 15 тази партия

    9 10 Отговор
    БСП усилено върви към дъното. Току-що прочетох в , че Нинова пускала слуховете за топлата връзка между ИТН и ДПС. Пууу, бе! Дъно!
  • 16 Срещу дистанционното електронно гласуван

    8 3 Отговор
    Срещу дистанционното електронно гласуване се противопоставиха най-остро от БСП.
  • 17 БСП Е ШАЙКА КОЯТО

    5 4 Отговор
    А има страх че при електронно гласуване мяма да има и 10%понеже те купуват най много гласове
  • 18 Дъртият ✖✖✖✖1️⃣8️⃣✖✖✖✖

    8 8 Отговор
    Мачкай Мая.

    Коментиран от #29

  • 19 Друга тема

    4 3 Отговор
    ИCТИНAТA ЗA БЪЛГAРИЯ - Прeди вeкoвe, кoгaтo другитe държaви ca ce рaзвивaли, Бългaрия e билa изocтaнaлa , зaщoтo e билa пoрoбeнa, дaжe e нямaлo тeритoрия Бългaрия, a caмo Бългaрcкo плeмe ! Плeмe кoeтo oт тoгaвa дo ceгa e изгубeнo и трябвa дa му бъдe пoмoгнaтo дa cи дoйдe нa ceбe cи !
  • 20 нннн

    9 1 Отговор
    Ако във феодална държава има мажоритарен вот, ще бъдат избрани феодалите.
  • 21 TheLaw

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "юрист":

    Мхм, вярвай си. Има необратими процеси, колкото и да ти е тъжно. Новината по статията е от БНТ, които са от твоите (засега). Пиши романи за разводняване на коментарите, никой не ти пречи.

    Коментиран от #25

  • 22 Партията на Слави Трифонов - "Има такъв

    5 9 Отговор
    Партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ" - още от първия ден на новоизбрания парламент отказа да се бори за основното си обещание - мажоритарни избори в два тура.
  • 23 Друга тема

    2 3 Отговор
    ИCТИНAТA ЗA БЪЛГAРИЯ - Прeди вeкoвe, кoгaтo другитe държaви ca ce рaзвивaли, Бългaрия e билa изocтaнaлa , зaщoтo e билa пoрoбeнa, дaжe e нямaлo тeритoрия Бългaрия, a caмo Бългaрcкo плeмe ! Плeмe кoeтo oт тoгaвa дo ceгa e изгубeнo и трябвa дa му бъдe пoмoгнaтo дa cи дoйдe нa ceбe cи и да заживее истински добре !
    Тoвa плeмe в ceгaшнo врeмe e нaрoчeнo дa нe e мнoгo дoбрe и дa нaмaлявa дoкaтo нe ce cтoпи изцялo ! Нeкa тoвa дa cпрe дa e тaкa ! Мoжe ли ?
  • 24 Elect

    8 5 Отговор

    До коментар #14 от "Офффф, че идиотско":

    Да бе, електронното гласуване било идиотско. 150 милиона лева в ковид пандемия без осигурено гласуване, каквото и да е то е крах за този, който го организра - герб. Електронното гласуване в на степен по-евтино, ама вождът ти се миткaше по асфалта цяла година...

    Коментиран от #27

  • 25 юрист

    3 6 Отговор

    До коментар #21 от "TheLaw":

    В огромна грешка си- съпругът ми е един от тези ИТ специалисти, които могат да бъдат под прицел на всяка политическа партия, която иска да си напазарува изборите. Само, че- той е аполитичен и няма да си продаде уменията на политиците на никаква цена. Политиката е боклучаво блато, в което не всеки иска да затъне...И преди да ме апострофираш- когато ти достигнеш неговото ниво- мин. 150 евро нето на час при ясен и разбираем контракт, но НЕ за боклучавата политическа клоака, тогава ще можеш да се отваряш, за сега не важиш...
  • 26 Живко

    4 1 Отговор
    Който е бивш ХулигАН, той трябва да е бъдещ Хан !
    Това се отнася за "една варненска лястовичка" от мъжки пол !
  • 27 юрист

    2 5 Отговор

    До коментар #24 от "Elect":

    Идиотско е, защото напр. съпругът ми ще може да те купи и продаде като политически глас с цялата ти рода, блок, улица, град... Толкова сте елементарни,че няма накъде...Идея си нямате за какво точно иде реч... А после ходи се жалвай в съда...

    Коментиран от #31

  • 28 ЖОРО ГОЦЕВ

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "ИСТИНАТА":

    Стига вече, комуносоциалисти че ски постове. ОБРЕЧЕНИ СТЕ това СОЦ общество на изчезване, нямате шанс и полезен ход. ЯСНО? ДА НЕ повтарям.
  • 29 ЯСНОВИДЕЦ

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Дъртият ✖✖✖✖1️⃣8️⃣✖✖✖✖":

    Хи, ХИ, ХИ, износен е.
  • 30 юрист

    2 6 Отговор
    Ако електронното дистанционно гласуване се приеме като ЗИД,гласува се от НС и стане нормативен текст в ИК, то тогава всеки да се спасява поединично. Ясно е, че някои ще изплуваме, защото просто ще продължим традицията си да не гласуваме, а други ще сте излъгани на всеки нови 4 години от живота ви, докато той свърши и в самият му край ще разберете безсмислеността на тези есперименти с вашия собствен живот и с кредита ви на доверие. Тогава обаче ще бъде фатално късно за вас...

    Коментиран от #33

  • 31 Elect

    5 3 Отговор

    До коментар #27 от "юрист":

    Еле па ти имаш представа за електронното гласуване. Атакуваш формата, а не съдържанието. Това е типично за герб атаките към абсолютно всички хора напоследък.

    Коментиран от #32, #38

  • 32 юрист

    1 8 Отговор

    До коментар #31 от "Elect":

    НЕ СЪМ ОТ ГЕРБ, АПОЛИТИЧЕН ЧОВЕК СЪМ, НЕ ГЛАСУВАМ ОТ 30 ГОДИНИ- написах ти го с капс лок, защото явно имаш проблеми със зрението и недовиждаш, та ха дано СЕГА ясно видиш написаното и го осмислиш....

    Коментиран от #46

  • 33 Elect

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "юрист":

    Да, ама не. Нека да видим. Не се плаши, не плачи...ще има дистанционно гласуване.

    Коментиран от #37

  • 34 Протестиращ

    4 1 Отговор
    Тая филтечещата кака, взе да лъже като чалгаря още първия ден. Ей фелтек какво стана с мажоритарния вот и субсидията от 1лв.
  • 35 Пепо

    1 0 Отговор
    Спокойно другари ,това няма как да стане. Звучи като мажоритарния вот на Тошко, при по сигурен парламент.
  • 36 мдда

    8 2 Отговор
    Мажоритарния вот ще стане корпоративен и ще пороби още по-зле България. За жалост ГЕРП се включиха в това безумие. Хич ли не ви светва анти-герберите, че след като ГЕРБ го внасят, то имат полза от цялата работа??? Колко мозък трябва да имаш..

    Коментиран от #39, #44

  • 37 юрист

    1 4 Отговор

    До коментар #33 от "Elect":

    НЕ МИ ПУКА дали ще има или ще няма дистанционно гласуване- двамата съпрузи в семейството ми сме АПОЛИТИЧНИ, НЯМАМЕ НИКАКВА ВРЪЗКА С НИКОЯ ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ и можем само да се изсмеем на политическите емисари, които ще подпалят телефона на съпруга ми за президентските избори- защото съпругът ми е известен в ИТ общността в ЕС именно като АПОЛИТИЧЕН супер експерт- схвана ли... Бъдещето на семейството ми е ясно и безоблачно, ВИЕ- ПОЛИТИКАНИТЕ и членовете на политическите партии му мислете, когато избирателите ви подгонят;D За семейството ми не бери грижа- общият брой на магистратурите ни е 5, плюс една научна степен- навсякъде можем да си намерим работа хоум офис, ремуут... Виж себе си и собственото си бъдеще, преди всичко...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 юрист

    2 3 Отговор

    До коментар #36 от "мдда":

    Явно, избирателите на политическите партии са хора с айкю под 80 и затова- да си сърбат попарата, която сами са си надробили....
  • 40 вили

    2 0 Отговор
    имаа лии още судуци в тая държава където са на яслата
  • 41 заката

    2 0 Отговор
    какво ще правим с шайка и бившите членове на БКП сега депутати от Герп
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Хахахаха

    0 1 Отговор
    Кое приеха?Това е несериозно!Все едно Ив.Георгиев да те защитава:))))
  • 44 Антигерб

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "мдда":

    И коя ще е тази българска корпорация с 30 000 служители - толкова ще е един едномандатен район а при 120 депутати района ще е от 60 000 избиратели. На някои партии толкова са им всичките избиратели.

    И това даже да е корпоративен вот той ще вкара само един народен представител в този район - в другите райони няма да е същата корпорация.
  • 45 Антигерб

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Електра":

    Всяка власт е по-добра от тази на герберопитеците.
  • 46 Коментори

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "юрист":

    Да не се гласува не е нито умно нито добро нещо, не ти прави чест. Всичко може, но не всякак. Електонното гласуване може да бъде сигурно, без да може да се злоупотребява с него, но е въпрос на добра воля и компетентност. Лошите не са по-умни от добрите, но са много "по-работни", формално погледнато. Добрите трябва да са по-решителни и по-дейни за да успеят в оцеляването.
  • 47 Marinov

    1 1 Отговор
    БОЖЕ, ЩО за Прависти и ЩО за Експерти са тия ПИШМАН ЗАКОНОТВОРЦИ когато те НЕ ЗНАЯТ Конституцията?
    Как ще Има гласуване по Пощата и Електронно като Конституцията ИЗРИЧНО Определя че Вота Трябва да Бъде ТАЕН а с гласуването по Пощата и Електронно това НЕ Може да се ГАРАНТИРА!
    КУХИ Леики и БЛЕЙКИ, май и за Чепове за Зеле Не стават а Народа Очаква от тях Ред и Законност?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 вили

    1 0 Отговор
    Затвооооооооор !
  • 50 Амин

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Народа иска Импексова да изкара още един мандат и да унищожи Бесепето окончателно И без това е пълно с джендъри и соросоиди вътре
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове