Отидете към основна версия

6 593 40

Проф. Румен Гечев пред ФАКТИ: ГЕРБ бяха съуправляващи. ДПС управляваше

  • проф. румен гечев-
  • румен гечев-
  • бсп-
  • има такъв народ-
  • герб-
  • дпс

"Управляваше основно ДПС и ГЕРБ беше негов инструмент. Те просто си поделяха някои отговорности и права", смята социалистът

Снимка: ФАКТИ

"БСП е предвидима партия, много сериозна партия, с десетилетия опит в политиката и беше ясно, че такива шоу предложения няма как да бъдат приети от сериозна партия като БСП". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проф. Румен Гечев от БСП. Тези му встъпителни думи бяха по повод предложения от Слави Трифонов състав на правителство, излъчено от неговата партия, за което шоуменът на практика поиска безвъзмездна подкрепа.

"Очевидно отиваме на трети вариант. А той е връчване на мандат най-вероятно на третия, класиран на изборите. Казвам най-вероятно, защото това е и най-логично. Съвсем естествено е, това са очакванията на мен и моите колеги - президентът да връчи на БСП мандата за съставяне на правителство, тъй като очевидно ГЕРБ няма да може да състави правителство по понятни за всички причини. Първо, третият е преди четвъртия, и второ, все пак е съвсем естествено - президентът е издигнат от нас за президент и той едва ли би поел риска да губи гласове преди президентските избори. Логиката показа, че би следвало БСП да се опита да направи правителство", допълни социалистът по темата за опитите за съставяне на правителство.

"Аз не вярвам, че това е импровизация на г-н Трифонов. Той очевидно е един добър шоумен. След като толкова десетилетия стои на българската сцена, това несъмнено е едно добро шоу, което се харесва от много българи. Но това е замислено от определени среди, които стоят зад него, и няма как те да не са очаквали, че това, което предлагат, е нещо, което отлично знаят, че няма да бъде прието. Следователно тези, които са направили това предложение, са предвидили, че ролетката ще се върти към третия или четвъртия, по-вероятно към третия", заяви още проф. Гечев.

"Кой е решил, че това са проекто-министрите - г-н Трифонов или някой друг? Логиката показа, че той няма как да познава всичките тези хора, тъй като повечето от тях работят в чужбина. Този списък е подаден от някого", смята дългогодишният народен представител от БСП.

"Това е шоу подход. Не съм сигурен, но най-вероятно това е първият случай в световната политическа история, когато министри се предлагат за назначения на основата на интервю. Аз не знам такъв случай дори и в Африка да е имало. Вероятно в България този първи път ще остане неуспешен. Прави впечатление, че значителна част от състава идва от една партия, която вече е в политическото небитие - НДСВ. Щеше да ни оправи за 800 дни, но там се оправи само един човек - с неговите имоти", припомни той.

Проф. Гечев припомни още, че и на Бойко Борисов, и на Делян Пеевски "звездата изгрява" по времето на НДСВ. "Очевидно, че сценаристите са работили много и много сериозно, за да стигнат до този резултат, където сме в момента. Тези хора, които споменахме, свързани с НСДВ, напълно се присъединявам към вашия извод, че това не са случайни хора и всички те са много заможни. Всички това става около доста скандални приватизационни сделки по това време. Една от най-скандалните е за БТК", добави социалистът.

"При КТБ отново виждаме фигурата на младежкото НДСВ, което се появи там и доста шета в КТБ, след което се появи в една друга българска банка. Пеевски е най-известният представител на младежкото НДСВ", каза представителят на Българската социалистическа партия.

"Най-лошото е, че в България много хора са взели от меда, но резултати като следствие, като присъди, като доказателства към момента не са извадени и за това сме на това дередже, на което сме в момента", констатира проф. Румен Гечев, а след това се завърна на задкулисието около Слави Трифонов.

"Очевидно е, че това задкулисие не е лишено от качества, тъй като то си редеше успешно картите през тези години, с малки пропуски, които след това се опитваше да коригира. В случая, пак казвам, че няма те да не са знаели, че такова предложение няма как да мине, защото то противоречи на парламентарната практика в Европа и извън нея. Няма как една партия, която и да е тя, която има около 60 депутати, да диктува на другите 180 кои ще бъдат министри, какъв ще бъде кабинетът и 60 души да накарат другите 180 да козируват и да натискат копчето на "зеления светофар" в парламента. Очевидно те са знаели, че няма да мине. Единственото логично обяснение в случая би могло да бъде, че по този начин отново се бяга от отговорност".

Социалистът коментира и ДПС:

"Губещи са Движението за права и свободи, които активно участваха в управлението и всъщност аз продължавам да се чудя защо стрелите са насочени само към ГЕРБ при положение, че управляваше основно ДПС и ГЕРБ беше негов инструмент. Те просто си поделяха някои отговорности и права. Моята теза е категорична - ГЕРБ бяха съуправляващи, управляваха ДПС, тъй като те държаха всички ключови икономически и финансови лостове, регулативни органи. Не съм измислил аз сентенцията, че който контролира потока на парите, той контролира целия оркестър, цялата постановка. И затова сега ДПС все пак са отишли на пето място, а БСП запазва позицията си на трето място".

"Видя се на тези избори, благодарение на усилията на служебния кабинет и на министъра на вътрешните работи, че се приближаваме до реалността", заяви той.

С примери от Северозападна България Гечев изтъкна, че в секциите, където гласуват по принцип хора от малцинствата, на 11 юли интересът е бил много по-слаб от предишни години, в които ГЕРБ и ДПС са постигали феноменални резултати на тези места. А слабият интерес по тези места вероятно се дължи на сериозното пресичане на купения вот, както и на това, че се гласуваше с машини.

Проф. Румен Гечев коментира и срива на БСП на последните два избора: "Обяснението не е много трудно. Първо, Българската социалистическа партия като партия с традиции, която е проблем на задкулисието, а то е успявала да пробие и в нашата партия с отделни хора, но то никога не е могло да овладее цялата партия. С мерките, които бяха взети в последните 3-4 години, ние се отървахме от някои от основните проводници на външно влияние. Но задкулисието е направила един, бих казал, донякъде много успешен сценарий. Освен отдясно, БСП беше атакувана и отляво. Нима не е сценарий създаването на звена, които изникнаха последните години и които разкъсват БСП отляво? Гласове от лявото пространство са на "Изправи се! Мутри вън!" - повечето, които ръководят тази организация, са наши кадри? Те са в лявото пространство, част от тях върнахме, други не можахме. След това "За чиста и свята република" същото нещо. Те взеха малко под половин %. Но едните взимат 5%, другите взимат половин %, още едно-две други формирования в ляво...".

Той заяви все пак, че една партия не може да бъде монополист в определено политическо пространство, но ако резултатът на всички тези формирования са събере, Гечев намекна, че резултатът на БСП би бил друг.

"БСП ще се опита да направи правителство. То е задължено по Конституция", потвърди социалистът.

Той заяви още, че в програмата на "Има такъв народ" вижда някои общи неща с тази на БСП - например преизчисляването на пенсиите, грижата за младите семейства и изпреварващ икономически растеж и достигане на средните показатели в Европа.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 26 гласа.

Свързани новини