Отидете към основна версия

13 851 58

Методи Андреев пред ФАКТИ: Борисов, Доган и Трифонов са политически олигарси

  • методи андреев-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • слави трифонов-
  • има такъв народ-
  • ахмед доган-
  • дпс

"Хората не искаха, не излизаха 1 година по площадите, за да заменим един Борисов с друг Борисов, на мястото на Борисов да дойде Слави със същия манталитет и поведение", каза бившият председател на Комисията по досиетата

Снимка: ФАКТИ

"Ако искаме цял свят да ни сочи като глупав народ - нека да го направим, да докараме Борисов пак на бял кон, за да напълни второ чекмедже. А може би и трето, може би и четвърто". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Методи Андреев, бивш председател на Комисията по досиетата и народен представител - от ОДС и ГЕРБ, респективно в 38-ото Народно събрание и след това в 43-ото.

"Не е въпросът дали Борисов ще се върне на бял кон или на бяла кобила, въпросът е, че този модел трябва да бъде изхвърлен. Проблемът е, че ние не намираме достатъчно ресурс, за да го направим. Непрекъснато се появяват копия на Борисов, които в публичното пространство претендират, че са по-добро копие и че те са оригиналът. Такъв случай имаме със Слави Трифонов. Може би те затова са се и скарали (б.р. Бойко Борисов и Слави Трифонов). Известно е, че между двамата е имало дълго приятелство", добави Андреев.

"Мисля, че Борисов когато се огледа в огледалото, може би не вижда само себе си. Може би вижда и Слави Трифонов там, може би вижда и Делян Пеевски. Те са като две страни на една и съща монета", заяви още той.

"Аз не мога да разбера, познавам поне няколко разумни хора от тези, които са при Слави депутати, как може да търпят такъв лидер?", чуди се бившият народен представител.

"Аз бях в групата на ГЕРБ и видях как разумни и интелигентни хора бяха смачкани, стъпкани, превърнати в нищо в името на това да стоят там, да взимат едни заплати или да имат някакъв бизнес, за който мислят, че всичко дължат на Борисов", отговори си сам на горния въпрос Методи Андреев с пример от недалечното минало, когато той бе в парламентарната група на ГЕРБ, избран като гражданска квота.

"Вижте случая с Цвета Караянчева. Тя за мен беше една изключително читава жена, аз не го крия и не смятам, че казвам някакво кощунство. Аз съм учуден как тя можа да достигне до такова дъно. По този безсрамен начин да я обиди нейният лидер, а тя да продължи да му слугува, да блюдолизничи. Това е манталитет. И това виждам и в "Има такъв народ", каза още по темата Методи Андреев.

"Човек, когато не разбира къде свършва шоуто и къде започва сериозната политика, смятам, че не става за политик. Знаете една стара мъдрост: политиката е проста работа, но не е за прости хора. В българската политика интересът на всички ни е да излезем от това блато, в което ни закара моделът на Борисов, Пеевски, Сотир Цацаров, Гешев. Всички искаме това да стане, сигурен съм, че и хората, които членуват в ГЕРБ искат това да се случи, само че ги е страх да си го кажат", коментира бившият председател на Комисията по досиетата.

По поведение Методи Андреев сравни Слави Трифонов с Доналд Тръмп, но отбеляза, че шоуменът от Плевенско е доста далеч от американския бизнесмен и бивш президент на САЩ.

"Виждате ДПС колко умело и гъвкаво се държат. Те не са далеч от идеята включително да гласуват за нов Висш съдебен съвет и за нов главен прокурор, само и само да остане ядрото на модела, да останат инициаторите. Както се казва, да дадем на масите жертва - дали ще е Борисов, дали ще е Гешев, а може и двамата, но важното е моделът да остане", анализира Андреев, а след това добави:

"За да се освободим от този модел на нас ни трябва трайно, стабилно управление, със сериозно парламентарно мнозинство - поне от 135-140 човека. Защото батакът, в който ни е вкарал този модел, той ще доведе до сериозни социални сътресения, ще има и сериозни политически сътресения. Трябва ни стабилно мнозинство с ясна позиция и ясна цел".

"Знам и съм убеден, че Слави Трифонов няма как да е независим", категоричен бе Методи Андреев. Той направи съждението, че Трифонов, Борисов и Доган са пълното олицетворение на партиите си. "Тези тримата са политически олигарси. Те, чрез политическото доверие, което хората дават на тях, всъщност виждат уреждане на своето собствено его. Преди всичко е Доган, защото той е оригиналната политическа фигура, която започва всичките тези проблеми", каза още Андреев.

"Като се счепкат интересите на олигархичния кръг около Доган с олигархичния кръг около Борисов, и с олигархичните кръгове около БСП, тогава понаучаваме какво се случва в тази държава", отбеляза той с основание.

Методи Андреев попита вярно ли е, че Слави Трифонов освен комшия на знаковата фигура от ГЕРБ - Орлин Алексиев, и често ходи в офиса му. "Вярно ли е, че Орлин Алексиев стои зад неговия проект?", запита още някогашният народен представител.

Той обясни, че Орлин Алексиев е един много заможен човек, който е бил общински съветник от ГЕРБ в София. "Той беше дясната ръка, той беше наместникът на Бойко Борисов", вметна Методи Андреев и сподели, че са му казвали, че Алексиев е имал по-голяма власт в София от кметицата Фандъкова.

Андреев изтъкна и това, че Слави Трифонов си признава, че е бил приятел с мутри. "Той е бил приятел с мутри. След като си бил приятел с мутри, какво възпитание, какво поведение да имаш? Той бил приятел с Васил Илиев, Бог да го прости, не крие, че е бил и с Поли Пантев. Той ги разказва тези неща. Казва, че Доган бил мъдър, има негови изказвания, и ние сега се чудим какво се случва. Другото е лошото! След като тези неща ги знаехме, защо ни излъгаха за пореден път? Това са 600 000 български граждани и забележете - млади хора. Вярно е, че те не четат много, те слушат това, което се вижда".

Според него партията на Станислав Трифонов изпълнява ролята на "вълшебно наметало", посредством което изчезва цялата грозота на управлението на ГЕРБ.

Той бе категоричен, че предлаганият от "Има такъв народ" за вътрешен министър и вицепремиер - Петър Илиев, в интервюто си за Нова телевизия не е дал ясни отговори по спорните моменти около биографията му.

"Хората не искаха, не излизаха 1 година по площадите, за да заменим един Борисов с друг Борисов, на мястото на Борисов да дойде Слави със същия манталитет и поведение. Борисов не ходеше в Парламента като премиер, Слави Трифонов не отиде в Парламента като депутат. Аз разбирам - в момента е бил болен, ок, на всеки се случва. Пожелавам му да оздравее, ако е болен действително от нещо сериозно. Обаче не може да контактуваш във Фейсбук с хората, които искаш да управляваш. Абсурдно е. Ако действително ти не можеш да контактуваш директно с хората, тогава намери друг лидер, който да е по-нормален, по-сговорчив.

Как виждате тази работа ние да сменяме такъв тежък, крадлив, корупционен модел, олигархично-мафиотски модел, без подписи? Не става така. Трябва да има подписи от страна на ИТН, трябва трима човека да подпишат това, което би трябвало да се подпише. На първо място лидерът Слави Трифонов, на второ място председателят на парламентарната група - Тошко Йорданов, и на трето място кандидатът за премиер - Пламен Николов. Тези тримата са върховете на тяхната политическа сила и без техните подписи нещата си остават разговор на маса, скеч или комичен разговор. Нищо не следва от това", обясни някогашният народен представител.


Той даде коментара си и за новия главен секретар Петър Тодоров, който се оказа свързан с комунистическата Държавна сигурност: "Дотук ми дойде непрекъснато да ни пробутват хора, които са свързани по някакъв начин с онази система ДС. Президента винаги съм го подкрепял по отношение на позицията му спрямо корупцията, която беше насадена и развита особено при управленията на Борисов - корумпираната държава, обаче никак не мога да го подкрепя за неговия особен пиетет към хора, които са свързани с бившите силови структури (б.р. тоест комунистическата Държавна сигурност и другите служби на партията-държава БКП)".

"Докога ние ще търсим хора от миналото да решават въпросите на настоящето? Докога?! И после се чудим защо има такива рецидиви като Борисов, като Слави Трифонов. Всичката тази менажерия беше създадена през тези години и пак казвам, че навремето, когато трябваше да бъде осъществена политическата лустрация, българските политици не пожелаха. За това тази менажерия остана и навлезе във всички властови структури. Едни станаха доценти и професори, други станаха масони, трети - консултанти, други бизнесмени. Станаха един елит, който роди това, което сега гледаме", доразви тезата си Андреев за продължаващото наместване на кадри на комунистическата ДС на важни постове в уж демократична България. Той посочи ОДС като политическа формация, която има сериозна вина за неосъществената лустрация в България.

Припомняме, че по онова време - в 38-ото Народно събрание от 1997 до 2001 г., ОДС имаше абсолютно мнозинство и можеше да приеме какъвто закон пожелае, както и да направи конституционни промени, с които да прокара политическа лустрация за агентите на комунистическите служби, висши функционери в БКП, но също така и редови членове на тази злокобна за България партия.

За наивността на част от българите в чужбина, гласували за "Има такъв народ" с надеждата, че тази партия може да създаде условия за тяхното завръщане в Родината, Методи Андреев заяви следното: "Много са сбъркали. Ако са гледали само 7/8 и са си мислили, че България ще се превърне в 7/8 TV и ще е само ахо-ихи, скечове и закачки, значи много са сбъркали. Реалният живот не е шоу. Реалният живот е една тежка битка за по-добър живот. Човек се бори през целия си живот за по-добър живот, а не за по-голямо шоу".

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 59 гласа.

Свързани новини