Отидете към основна версия

15 824 98

Росен Миленов за ФАКТИ: Борисов е върхът на корупцията, а Радев - върхът на лицемерието

  • росен миленов-
  • кирил петков-
  • асен василев-
  • политически проект-
  • служебно правителство-
  • концесии-
  • румен радев

"В момента е пикът на олигархията - тя е издигната на пиедестал от всички политически играчи, защото чакат от нея пари, подкрепа, за да реализират властови позиции и утре", смята Миленов

Росен Миленов; Снимка: ФАКТИ

“Малко данни във връзка с концесиите - за 2020 година, съгласнo регистъра, който се води от Министерски съвет, тоест правителството, концесиите са 1238 на брой. Срещу тях в държавния бюджет са влезли 147 милиона. Концесиите са за добив на подземни богатства, за водите, за експлоатацията на язовирите, за плажовете по Черноморието и т.н. Ще се спра най-вече на концесиите за подземните богатства (...). Както при всички останали процеси в управлението, така и при концесиите имаме три порочни явления. Имаме лобизъм при законите, които уреждат отдаването на концесии, имаме липса на всякакъв контрол върху изпълнението на концесионни договори, имаме липса на чисто, безкористно намерение от страна на политиците - независимо кои са те, през последните 30 години, за пресичане на ощетяването на държавата през концесионните договори, тоест на ощетяването на обществения интерес на всеки един от нас, защото в Конституцията пише, че националните богатства са собственост на всички български граждани и се управляват в техен интерес”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ гражданският активист и кандидат за президент на Република България Росен Миленов. Кандидатурата на Миленов за държавен глава беше обявена официално по-рано днес на пресконференция на инициативния комитет, който го издига.

“Имаме четири основни компании - “Дънди Прешъс Металс”, “Аурубис - България”, Елаците-Мед и “Асарел Медет” на покойния вече Цоцорков. Ощетяването от концесии по изчисления на експерти годишно се явява на стойност 2 милиарда. Това, което трябва да влезе в хазната, отива в офшорни сметки, в чужди компании, в корупционни суми за политиците. “Дънди Прешъс Металс” е най-обществено интересната компания. Седалището ѝ е в Канада. Ще се позова на доклад на Сметната палата от 2016 година, който анализира двугодишен период от дейността на компанията - 2011-2013. Добити са 500 милиона тона руда на стойност 1.5 милиарда щатски долара. За този добив в бюджета - през концесионна такса, са влезли 23 милиона щатски долара”, обясни Росен Миленов.

Разговорът премина към предложението на министър Асен Василев концесионните такси да бъдат увеличени, като Миленов посочи, че има съмнения в тази посока. “Асен Василев заявява, че искат увеличение на концесионните такси през наредба на Министерство на енергетиката. Това е ресорната институция, която отговаря за концесиите, за подземните богатства”, започна Миленов. “Когато искаш да увеличаваш съществуващите концесионни такси през наредба, наредбата е поднормативен акт, който може да се смени от днес за утре, без обществото да разбере. Днес можеш да вдигнеш размера на концесионната такса, а утре сутринта, без никой да разбере, отново да върнеш същата. Когато се говори за увеличение, трябва да се говори за законодателно уреждане в Закона за концесиите, за да уредиш размера на концесионните такси за всички видове подземни богатства, води и т.н.”, посочи той.

“Говорим за увеличение на концесионна такса, но не говорим за дялово участие в капитала на тези компании”, подчерта още Росен Миленов. “Дори в банановите републики - като Мозамбик, имаме 34% дялово участие на държавата в добивните компании. В съседна Румъния концесионната такса е 6% и държавата участва с 20%”, обясни той.

Миленов отправи критика към служебното правителство във връзка с концесиите. “Служебното правителство имаше три месеца да извърши един съществен и резултатен контрол, с който да се установят нарушения с т. нар. инвестиционна екологична програма. Такъв не беше извършен. Служебното правителство само констатира, което буди в гражданите интерес с оглед ощетяването, но не предприема реални действия. Пак ще се позова на доклад на Сметната палата, но от 2020 година, относно ефективността на контрола, който се извършва от Министерство на енергетиката върху концесионните договори за подземни богатства. Констатациите са липса на всякакъв контрол, липса на установени нарушения, които нагледно ги има, липса на достъп до предприятията на контролните лица. Служебното правителство можеше за тези три месец, ако имаше действително воля, да направи една резултатна проверка - не само на “Дънди Прешъс Металс”, но и на останалите три компании, както и на другите концесии за плажове на Младен Михалев-Маджо и на други известни от ъндърграунда, и да излезе с констатация за нарушения, от които следват имуществени санкции. В тези договори имаме неустойки, които са изключително големи. Така вече можеш да кажеш, че засягаш компаниите, които посредством чадъра на политиците ощетяват държавата. Ти обаче не ги засягаш в момента”, категоричен беше Миленов.

“Има данни за съществени нарушения, които пораждат основания за прекратяване на ощетяващите договори. Асен Василев говори за промяна на наредбата за бъдещи концесии. Но какво правим с към момента съществуващите? (...) Ако имаше реалната воля да се извърши проверка на тези договори, сега трябваше да има санкции - имуществени санкции през неустойките, като при тези големи обороти става въпрос за милиони. Тогава можем да кажем, че служебното правителство има чиста съвест и реална воля да промени законодателството при концесиите и липсата на контрол при концесионните договори. Това не се случи”, допълни той.

“Трябва да се потърси отговорност кой през всичките тези години е блокирал всички действия, за да се даде прозрачност на тези концесионни договори и оттам да се извлича всичко онова, което държавата може да вземе, съгласно законодателството”, посочи още той.

На въпроса кой е правил това, Миленов отговори: “Всички правителства, като започнем от правителството на Костов, което подписва първия договор за мините в Челопеч. Когато се подписва договорът една тройунция е 400 долара, в момента една тройунция на международната борса е 1863 долара. Освен това концесионните такси до момента са намалявани, но не и увеличавани”.

“Служебният министър Василев даде пример с Челопеч, но аз ще дам пример с другото находище, където добива “Дънди Прешъс Металс” - това е Ада тепе в Крумовград. Там концесията е още по-неизгодна. Тя започва през 2016 година. Съдържанието на злато там е два пъти повече, отколкото в Челопеч. Концесионната такса в Челопеч е 1,5, там е 1,44, макар че при предварителните проучвания самата “Дънди Прешъс” залага 2,1-2,3 като концесионна такса”, посочи още Миленов.

“Ако имаше реално желание за промяна на ощетяването през концесионните такси, до момента служебното правителство щеше да излезе с констатации за установени административни нарушения, след които следват наказателни постановления”, категоричен беше Миленов и допълни: “Към настоящия момент обаче имаме концесии за политическа употреба. Вече имахме такива политици като Волен Сидеров, които го използваха в предизборната кампания като дъвка. В момента Кирил Петков и Асен Василев са един проект на компилация на американците, с бабуването на Румен Радев, Прокопиев и още няколко човека. За три месеца те работят под ноти - не само че им се обаждат по телефона, но всяко действие им се слага в устичката като на малки пиленца”, каза още Миленов.

На въпроса дали има доверие на Петков и Василев, той категорично отговори отрицателно. “Не, защото всичко при тях е както беше при проекта Борисов. Аз съм свидетел на проекта Борисов и 2011 не успях да го спукам. Сега обаче няма да позволим (...). Това са едни балони, напомпани през медиите. Дори в медии, в които не можеш да минеш без заплащане, се пускат едни обширни статии за тях”.

“Както залагаха на Борисов, те пак залагат на хора, които ще се приемат от обществото. Затова казвам, че това са медийни проекти, помпат ги през медиите. Борисов беше същият. През 2011 година една голяма част от българското общество, която казваше “как може да говориш срещу генерала”, ме спряха. Генералът нанесе такива щети - не само върху икономиката, но и върху социалния елемент в България - върху хората... Ако мога да се изразя откровено, Борисов е върхът на корупцията в България, а Радев е върхът на лицемерието. Не може да правиш служебно правителство под диктовката на американския посланик и министрите да реват, за да се сменят хората на Пеевски с хората на Прокопиев - както и стана”, смята още Миленов.

Той посочи още, че според него проектът Василев-Петков е правен стъпка по стъпка и то много отдавна. “Те набраха сила, а всяко чудо е за три дни. Ако сега не ги лансират, хората след това ще ги забравят. Затова и толкова ги напомпаха”, допълни той.

“Служебното правителство се хвали с приходи. Приходите са благодарение на високите цени. Приходите в бюджета не са от спрени схеми, а са онова, което е издърпано от джобовете на хората - 1 милиард ДДС например. Те сравняват приходите с миналата година. Миналата година в световен мащаб имаше криза, имаше стагнация на пазара. Няма как да сравняваш с миналата година нито корпоративния данък, нито косвените данъци, ДДС и акциз. Това е един балон, който трябва да създаде нов политически проект, който фактически да работи не за българските граждани, а за определена политико-олигархична група, зад която стоят външни сили. Не знам с какви очи излизат пред камерите всички политици и говорят за националния интерес, когато ходят в посолствата, когато обсъждат с тях всяка една стъпка какво да направят в една уж суверенна държава”, каза още Миленов.

Росен Миленов коментира и няколкото участия на главния прокурор Иван Гешев в заседания на парламентарни комисии. “Главният прокурор, който им отиде на крака (б.р. на депутатите), те трябваше с парцалите да го изядат, трябваше да му напомнят например какво направи с КТБ - първата му поръчкова акция като прокурор, която го изстреля и го направи главен прокурор. Както говорим, че служебните министри ги направиха политици, по същия начин Иван Гешев го направиха главен прокурор”, каза той и обясни тази мекушавост от страна на народните представители със зависимости.

“Едно е говоренето, друго е делата и резултатът. Хората чакаха резултат през справедливостта и върховенството на закона. В момента е пикът на олигархията - тя е издигната на пиедестал от всички политически играчи, защото чакат от нея пари, подкрепа, за да реализират властови позиции и утре през тях да продължи грабенето на всеки български гражданин”, допълни той.

В края на разговора Росен Миленов коментира още фактът, че служебният министър на вътрешните работи - Бойко Рашков, не извърши арести на политически лица. “Нямаме нито едно задържане лице при наличната информация. В службите има налична информация за всички престъпления, независимо дали са на политически лица, държавни ръководители или криминални бизнесмени. При условие, че затаяваш тази информация, не я изкарваш и най-вече не я реализираш през законовите правомощия на службите, говори, че ти си част от тази омерта”, каза той.

“В момента обществото максимално се вкарва в едно шоу, само и само вниманието му да се отклони от грабежите, които се случваха в последните 30 години. Всичко е зависимо, това са циркове, които имат целта да изсмукват енергията, да отклонят вниманието от големите злоупотреби и всяка политико-олигархична група да се позиционира на държавната трапеза за десет години. Единственото решение е в гражданското участие”, завърши Миленов.

Целия разговор можете да гледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 60 гласа.

Свързани новини