Отидете към основна версия

21 491 172

Копринка Червенкова пред ФАКТИ: Ако Луна има електорат, той прилича на този на Слави - лумпени, които мразят властта

  • копринка червенкова-
  • слави трифонов-
  • президентски избори-
  • луна-
  • има такъв народ

"Наблюдаваме метриокрация - власт на посредствените", смята журналистката

Копринка Червенкова; Снимка: ФАКТИ

“Може би ще получа упреци от мои близки хора, че съм се оказала в не особено приятна компания. За последен път съм участвала в такава акция през 1992 година, когато избирахме Желю Желев за президент, но при истинския избор, а не 1996 година при фалшивия избор, когато го набутаха в капана на предварителните избори”.

Това каза журналистът Копринка Червенкова пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ. Повод за думите ѝ бяха предстоящите президентски избори и участието ѝ в Инициативния комитет, който издига кандидатурите на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент. Червенкова посочи, че към момента не е запозната с пълния списък с около 200 души, които са в Инициативния комитет.

“Тогава, когато излезе списъкът на хората, които подкрепяха Желев, в него имаше страшно много лица, които не мога да търпя. В един момент обаче си дадох сметка, че не съм отишла да се целувам с тях, а съм отишла да защитя една кауза, зад която е застанал Желю Желев, на когото аз вярвам. Той беше един много морално консистентен човек. Сега застанах зад каузата на Радев, защото мисля, че от времето на Желев, Радев е следващият морално консистентен човек и си струва да бъде защитен”, каза тя.

“Не може 200 души да ми харесат, но аз заставам зад кауза”, добави Червенкова.

Разговорът премина към причините за неуспеха да се сформира редовно правителство за втори път. “Всяка една от трите партии има собствен профил и собствени приноси или вини за това, което се е случило. Убедена съм, понеже наблюдавах всички неща, които се случваха и в 45-тия, и в 46-тия Парламент, че основна вина за провалите на идеята за правителство носи т. нар. партия на Слави Трифонов. Казвам “така наречена”, защото вече не знам кой стои зад тази партия. Все повече и повече започвам да си мисля, че там няма независима воля, а контролирана воля”, коментира Червенкова.

“В тези два епизода от нашия политически живот (б.р. 45-тото и 46-мото НС) ИТН успяха да извършат две неща. Първо, съсипаха и двата парламента, разтуриха ги. При първия като върнаха мандата, при втория като ни предложиха някакви безумни хора. Mисля си, че е поръчана акция, с която те се справиха. Другото нещо, което беше по тяхна инициатива, е съсипването на Татяна Дончева, защото Татяна Дончева беше първият човек, който директно започна да говори какво представляват те”, смята Копринка Червенкова.

Според нея “Има такъв народ” ще се разпаднат много бързо, защото не представляват партийно тяло.

“ИТН успяха с интригите и с капана, който заложиха на Дончева и в който тя падна - да накърнят силно нейната политическа биография и нейната политическа кариера. Много се надявам да не успеят докрай, но те продължават да твърдят, че това е човекът, който няма да се яви в следващия парламент. Плюс това виждаме един човек като Настимир Ананиев, който обяснява поредното си ренегатство с разочарования от Дончева. Той е едно момче ренегат, който се мести от партия в партия. Между другото доскоро беше и в партия на жени. Все нещо не му харесваше. Какво не му харесваше - не му харесваше това, че в един момент той се оказваше вън от играта, вън от парламента или от някаква друга политическа сложна конструкция. А на всичко отгоре открадна марката на Реформаторския блок. Всички мълчат някак по този въпрос. Той я сложи в джоба си, по каква причина не е ясно. Може би чака сега да я продаде”, коментира още Копринка Червенкова.

Тя коментира още опасенията от евентуалното ни превръщане в президентска република. “Президентът може да бъде обвиняван с какво ли не, но за това, че в момента се оказва в положение да назначава второ свое служебно правителство, няма никаква вина. Вината е вътре в парламента”, каза тя.

Червенкова коментира още изказвания на бившия шеф на кабинета на Румен Радев - Калоян Методиев, който критикува Радев и казва, че властта за него е на всяка цена. “Ще кажа клюка, която е абсолютно достоверна. Той (б.р. Методиев) е отишъл в това Президентство, за да получи определени неща. Първо е поискал президентът да го направи депутат. Когато му е обяснено, че президентът не може да го направи депутат - няма такива правомощия, той, като вторичен бонус е поискал да стане посланик в една от онези симпатични държави като Холандия и Дания. Когато и това му е обяснено, че не може да се случи, той напусна, завъртя се около Нинова и сега разчита Нинова да го уреди, като смята, че ѝ прави страхотна услуга, плюейки брутално президента. Това е неприлично. Той говори, че Радев е провален. Не съм сигурна, че Нинова харесва това, което се случва. Не мога да допусна, че тя го е поръчала. То е глупаво”, каза тя.

“Наблюдаваме метриокрация - власт на посредствените. Тези момчета на Славиту - те непрекъснато като свое оправдание повтарят как имали едни общи цели с партията на Христо Иванов, с хората на Мая Манолова, пък те ги измамили. Чакайте момчета. Вие не знаете ли, че цели и средства вървят в пакет? Те са заедно. Когато ти заявиш целите, трябва да кажеш какви са ти средствата. Какво предложиха те като средства - две безумни правителства. Едното с Николай Василев, другото с една възлова фигура - Петър Илиев, която вчера се оказа, че е плагиат”, посочи Червенкова.

Тя коментира още защо ДПС са "сърдити" на Радев. "Те се разсърдиха в мига, в който Радев взе охраната на техния фетиш Доган. Тогава настъпи разломът", посочи Червенкова.

"ДПС са доста притеснени, защото първо загубиха гласове на това второ гласуване (б.р. на извънредните парламентарни избори за 46-тия Парламент), независимо от това, че Карадайъ ходи в Турция и се кланя на Ердоган. Не получиха нищо, те паднаха под 300 000. Сега разни социолози се опитват да ги вдигнат над 300 000, но ще видим дали е така. Това е провал на Карадайъ.

Другият им тежък провал е Пеевски. Този Пеевски, понеже години наред го съобщаваха като тяхна втора емблема - първата емблема е Доган, втората важна емблема е Пеевски, как всичките техни хора искат той да бъде при тях, колко абитуриентски вечери е платил, с такива глупости ни занимаваха. И сега, когато този Пеевски беше ударен, всъщност ударът е и срещу тях. Затова те бранят Пеевски и се опитват да съобщят колко е невинен той - по този начин съобщават собствената си невинност. Нямат друг ход", смята тя.

"Доста партийки виждам, които нямат много ходове. Борисов да кажем, той също няма много ходове", допълни Червенкова.

В края на разговора Копринка Червенкова коментира предстоящите президентски избори и вече ясните кандидати за президент. "Виждам, че президентското поле започва да се населява с абсурдни фигури. Да кажем Луна. Луна, ако въобще има електорат, то нейният електорат прилича на електората на Слави Трифонов. Това са някакви лумпени, които мразят властта по условие. Ще се яви Луна, ще се яви на "Възраждане" човека, заяви се, че ще се яви Малинов, ще се явят и още някакви хора. Всичко това ще размие полето, ще изпратят Радев на втори тур и тези, които в момента кандърдисват Борисов да се кандидатира, го лъжат, че като отиде на втори тур, понеже гласовете ще бъдат размити, хората ще бъдат уморени и той ако мобилизира собствения си електорат, който не е малък - 600-700 000, да кажем, може да стане и президент. Мисля, че аз на тяхно място това бих му говорила".

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 93 гласа.

Свързани новини