Отидете към основна версия

10 484 21

Кметът на Елин Пелин: Изпълняват бутафорно предписанията на ЕС за децентрализация (ВИДЕО)

  • ивайло симеонов-
  • община елин пелин-
  • децентрализация

Централната власт е тази, която превръща едно управление в авторитарно, коментира Ивайло Симеонов

Общините са основната структурна единица в една държава и мисля, че хората в администрациите там са наистина на първа линия. В този смисъл в Деня на българската община и местното самоуправление трябва да се покаже уважение към труда на тези хора. Това каза в студиото на ФАКТИ кметът на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов.

"Има една огромна несправедливост по разпределението на допълнителните средства от държавата, които отиват в общини на властта. Централната власт е тази, която превръща едно управление в авторитарно, няма принципи, има само представителство. А финансовата децентрализация може да промени страната - ще има възможност всички кметове, съвети и администрации да покажат какво могат и ще се види дали резултатите им са заради политическата помощ и допълнително финансиране или са заради качествата на съответния кмет.

Ние не претендираме за пълна финансова независимост, защото ясно съзнаваме, че сме скачени съдове. Мога да дам пример, свързан с философията за развитие на регионите. От МРРБ от предишния официално избран кабинет ни представиха една програма, за която кметовете научихме на самата презентация, което беше абсурдно. Когато се строи една такава стратегия, тя трябва да се строи от долу нагоре. Трябва да се разгледат спецификите на всяка община - ние най-добре знаем от какво имаме нужда, къде са силните и къде са слабите ни страни. Това не беше направено, голяма част от документите се изготвят на централно ниво, което е абсолютно противопоказно. Затова повечето от кметовете, особено независимите смятаме, че разковничето е децентрализацията. Борим се за 2% от средствата и аз много пъти съм участвал в различни комисии. Най-голямата ми изненада беше, когато преди половин година направихме първата комисия, (а се водеше, че е имало комисии 5 г. назад), в която секретариатът отчете, че сме изпълнили 67% от предписаното от ЕС за децентрализация. Категорично заявявам, че всичко е пълна бутафория. Няма власт, която домогвайки се до властта да цели децентрализация, цели се авторитаризъм, цели се да има послушници а политическата сцена, които да изпълняват това, което се казва от високите етажи в София и да няма възможност местните власти да участват в едно самоуправление.

Аз съм бил в тежки битки с управляващата партия (ГЕРБ - бел. ред.), инструментите, които държавата използва в едни избори са - корпоративен вот, контролиран вот, за един независим кмет това е много тежко и е в ущърб на гражданите. А те вече пътуват много, виждат много и очакванията им за стандарт на живот са все по-високи. Кметовете трябва да оправдават очакванията на хората с минимални инструменти. Местните данъци са ниски, а се очаква с тях да се справяме с една развиваща се среда и ако нямаме бизнеса в общината, няма да се справим. Липсата на разрешение от МС да минем в друга категория и да увеличим данъците е една огромна спънка. Писали сме 3 г. писма и до МРРБ, и до МС и нямаме отговор.

Целия разговор с Ивайло Симеонов гледайте във видеото:


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.

Свързани новини