Отидете към основна версия

29 241 178

Адв. Хаджигенов за ФАКТИ: Съдбата на Борисов е ясна - нищо няма да му се размине

  • адв. николай хаджигенов-
  • изправи се бг! ние идваме-
  • 47-мо народно събрание-
  • бойко борисов-
  • герб

"Аз разглеждам политическата криза като нещо отрезвяващо, нещо, от което имаме нужда. Трябва да се пречистим. Явно сега му е дошло времето”, смята той

Снимка: ФАКТИ

“На политическите партии у нас - нови или стари, им трябва едно огромно синьо хапче, при това, глътнато от всички възможни страни едновременно. Тук е нужно това, което аз наричам политическо поумняване. Нужно е стимулиране на интелекта, на разума. При някои това изобщо го няма, така че стимулиране не е възможно. Това е нещото, което е нужно. Докато не го постигнем - парченца от това имахме на площада, тогава обществото беше едно цяло, нищо няма да направим. И на тези избори, и на следващите, и на по-следващите - нищичко. Да, може да закрепим положението за месец-два, за година, за мандат-два, но без политическо поумняване нищо няма да се промени”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ адв. Николай Хаджигенов от “Изправи се БГ! Ние идваме!”.

Относно твърденията, че ако редовно управление не се състави в следващия парламент, ще има конституционна криза у нас, той каза: “Конституционна криза е възможна, но тя не е драматична. Ние сме в перманентна политическа криза. Ние бяхме в политическа криза и по времето на Борисов. Не за друго, а защото именно той загърби Конституцията, законите и всичко стана “аз, аз, аз - с този пръст раздавам, с този пръст взимам, с този пръст те соча и те стрелям”. Всъщност тогава бяхме в чутовна конституционна криза. Борисов буквално си избърсваше задника с Конституцията и с всеки един закон у нас, превърна Народното събрание в миманс”.

“Аз обаче разглеждам политическата криза като нещо отрезвяващо, нещо, от което имаме нужда. Трябва да се пречистим. Явно сега му е дошло времето”, добави той.

“По времето на Цацаров, че дори и преди него, една малка група хора направихме това, което можахме. Всяко едно действие беше абсолютно безсмислено, но тези малки парченца лека-полека подредиха пъзела така, че в момента повечето от политическите формации извън статуквото вече да обмислят сериозно дали въобще имаме нужда от главен прокурор. Това е теза, която повдигнахме по времето на Борис Велчев. Той не беше главен прокурор, по негово време командваше вътрешният министър Цветанов. Тогава малцина родихме идеята, че всъщност защо ни е главен прокурор. Сега, сума ти години по-късно - имахме цял мандат Цацаров, имахме две години Иван Гешев, вече сериозно се обсъжда идеята, че трябва да премахнем фигурата на главния прокурор може би изобщо”, каза още адв. Хаджигенов.

На въпрос относно твърденията на бившия премиер Борисов, че вотът на 14 ноември ще се манипулира, адв. Хаджигенов отговори: “Тази реплика има и продължение, това с фалшификацията го играем отдавна. Чакам с нетърпение Доган да го поръча или следващия, който ще го поръча. Той градира всеки път - първо фалшификация на вота, след това някой го поръчва и ще го убие. За съжаление толкова му е акълът на човека, именно николко. Това, което направихме в 45-тото Народно събрание беше именно да премахнем фалшификациите на изборите. Те затова и реват. И забележете кои реват - реват тези, които имаха интерес от това. Направиха всички възможни проверки, изборите бяха наблюдавани особено внимателно от целия свят и те минаха по един чудесен начин”.

“В предния парламент се наложи да играем медиатори между ЦИК и “Сиела Норма”, които са много старо дружество. Именно правителството на Борисов обаче е това, което наля огромни милиони там. Сега изведнъж шефът на “Сиела Норма” си е купил някакви машини, които не са на ЦИК, не са на Бойко, той онзи ден се заяде в някакъв клип, че това са си неговите машини и ще ги прави каквото иска. Да, ако не си контрагент на държавата, това са си твоите машини, прави си каквото искаш. Ти обаче си контрагент на държавата. От тези машини, които ти внасяш, зависят изборите. И точно, забележете, неговите машини Бойко Борисов размахва като Райна Княгиня байрак”, подчерта той.

Адв. Хаджигенов коментира още случая с Иван Гешев и Севделина Арнаудова, които бяха заснети да разменят текстови съобщения по време на заседанието на парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси. “Гешев си е писал със Севи пиар на Бойко (б.р. Pi ar Sevi Boiko) от учтивост. Същата тази Севи, която явно от учтивост е ходила всеки месец при г-н Черепа, той си искал нещо от нея, тя от учтивост му е отказвала и така всеки месец. И са разнасяли напред-назад едни чували, вероятно същите като тези на “Хемус”. Това е обидно, защото един примитивен човек, заемащ висока държавна длъжност (б.р. Гешев), счита, че ние сме на същото ниво като него. Той няма как да си представи, че има някой по-умен от него, защото нивото му е такова. Това обаче е самостоятелна причина той да си отиде. Всеки пък, когато Иван Гешев направи или не направи нещо, има повод той да бъде махнат. И нещо повече - да бъде разследван, съден от справедлив съд”, коментира той.

“Човек трябва да сложи граници. Предпочитам да бъде неучтив, невежлив, невъзпитан, ако е нужно. Трябва да се знае обаче кои сме ние и кои са те”, категоричен беше адвокатът.

Той отхвърли теорията, че след всеки следващ избор ГЕРБ се завръщат пречистени и допълни: “ГЕРБ са едни и същи - всички, които трябва да бъдат скрити заради имунитета. Те живеят като Иван Гешев с някаква идея, че имунитетът е силово поле, което е пълна глупост. Няма такова нещо. Не можем да се скрием от закона, ако имаш истински главен прокурор. В момента Бойко Рашков с ограничените си правомощия на вътрешен министър се опитва да направи точно това и изненада - получава се въпреки усилията на прокуратурата да саботира процеса”.

Относно критиките към Рашков, че не довършва започнатото по повод АМ “Хемус”, Хаджигенов каза: “Бойко Рашков не е ничий говорител. Той е вътрешен министър, освен това е доцент по наказателен процес. Длъжен е да внимава. В крайна сметка той не е и Иван Гешев, който ще плещи каквото му плющи акълът. Рашков дава достатъчно сламки, които можем да навържем. Bird.bg само през уикенда навързаха цялата схема, събраха имена, стигнаха до банката само от тези сламки, които Бойко Рашков подаде на всички ни”. Той поясни, че такива големи суми не могат да бъдат изтеглени от нормална банка без активно съдействие на МВР и службите.

“Хубавото на тегленето в брой е, че то остава следи. Всички тези банкови движения остават следи и нямат криене. Добре, изтеглили са 60 милиона в брой - чудесно. Тези пари откъде са дошли? Те не ги държат в трезор. Вероятно тези пари са заявени от БНБ, изтеглени са. В част от моите дела съм установявал точно такива неща - няма заявки за теглене, банката не е имала такава наличност в този ден, защото никой не държи такива сума. В днешно време всички разплащания са онлайн. Всичко останало е дребни суми. Отделен е въпросът, че има въведена законова забрана за плащане в брой над определена сума. Всяко теглене от над 1 милион лева изглежда заплашително зле”, каза още той.

“Ако имахме истински главен прокурор, сега банката щеше да е пълна с маскирани и въоръжени до зъби полицаи, с ДАНС-аджии. Всички по трасето щяха да бъдат разследвани, щеше да бъде събрана документация. В рамките на две седмици щяха да ги разпилеят”, обобщи той.

“Тази банка не просто трябваше да бъде осветена, трябваше да бъде разкована. Обърнете внимание, че последната банка - КТБ, която събориха у нас, беше съборена от медиите на Пеевски, ако могат да бъдат наречени медии, с две три фалшиви съобщения. От 2014 година минаха 8 години - все още разпродават имуществото на КТБ. Аз не защитавам имуществото на КТБ, порочните практики на КТБ вероятно са факт. Още няма нито едно решение между другото. Може и да не са факт, но е факт, че все още има имущество, което се разпродава”, допълни юристът.

“Непрекъснато излизат данни за престъпна дейност в няколко други банки. Какво се случва там - нищо. Там, където Пеевски си премести авоарите след КТБ - нищо, тишина. Няма ДАНС, няма МВР, няма прокуратура. Не че МВР са започвали нещо, но каквото и да започнат, прокуратурата им седи на главите”, смята още адв. Хаджигенов.

“Бойче смята, че понеже той е прост и ние сме толкова прости. В съвременния свят не можеш да похарчиш пари в брой или можеш да похарчиш, но милион-десет-двайсет милиона, и то много внимателно и ако не те гледа никой. Как ще похарчиш милиарди? По международни статистики те (б.р. ГЕРБ) крадат по 10 милиарда на година и това са външни статистики, реалността вероятно е по-зле. Още от първия му мандат (б.р. на Борисов) се говори, че самолетът на правителството се използва за пренасяне на палета с пари. Как ще ги похарчиш тези пари? Това не е възможно дори никой да не те гледа”, каза още той.

Той коментира още, че “спасителният пояс за Борисов” някой да го замени като лидер на ГЕРБ е съществувал по време на протестите минала година, но не и днес. “Имаше минимален шанс, това можеше да мине в някаква част. Сега това не може да мине. Съдбата на Борисов е ясна. Съдбата на присъдружните му организации също е ясна. На никого нищо няма да му се размине. Просто ще отнеме време и усилия. Това е хубавото на парите в брой - те заемат огромен обем място. Тези пари ще бъдат търсени със сигурност. Надявам се, че тези пари ще бъдат намерени и ще бъдат върнати там, където им е мястото - в бюджета”, каза той. “И това е обещание - не предизборно, а принципно обещание”, каза в края на разговора адвокатът и народен представител в 45-тото и 46-тото НС.

Целия разговор можете да гледате тук:


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 167 гласа.

Свързани новини