Last news in Fakti

12 Ноември, 2021 16:00 2 770 24

България на песимистите. България на оптимистите

  • българия-
  • избори-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • румен радев

Ще кажете, ами тук винаги си е така - пословично е черногледството на българина, който бие всички рекорди в класациите за нещастие на континента ни

България на песимистите. България на оптимистите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България основният предизборен сблъсък не е толкова по програмите, колкото по настройката: оптимизъм срещу песимизъм. Младите, свежи политици срещу мрачните акорди на статуквото.

Основният предизборен сблъсък не е на програми, по които и без това нямаше сериозни дебати. Не е и на детински обиди, нито дори на клипове с лицеви опори, гледане на домати и посрещане в апартаменти, украсени обилно с икони. Основният сблъсък е между оптимизма и песимизма за общото ни бъдеще.

На едната страна са партиите на промяната, които мобилизират надеждите на българите, че ще успеем, че ще разчистим кочината, ще намерим достойното си място в Европа. Посланието: най-големите злоупотреби са спрени, а икономическата катастрофа засега е избегната. На върха на тази вълна е двойката Петков-Василев, преливащи от енергия, позитивизъм и въодушевяващи идеи: от електромобилите до ВЕЦ-овете на Дунава. Не знам доколко ще удържат в обещанията си, но предизборното внушение е очевидно: не се отчайвайте, има смисъл, гласувайте!

На другата страна - откъм силите на статуквото - звучат мрачни акорди: растящите цени на енергията, Ковид кризата, строителите, протестиращи с машините на собствениците си. След като неуспешно атакуваха почтеността на г-н Петков, опитаха да разобличат г-н Василев за съвсем легалната му офшорна фирма и искаха оставките на Кацаров, Комитова и Радев, досегашните управници, превърнати от социологията в новата опозиция, обявиха, че новият парламент неминуемо пак ще се провали, а социалните медии пригласят: "българска работа", "всинца са маскари". На последната права верните на ГЕРБ медии концентрираха огъня върху технологията на изборите. Мистериозните машини, които били произведени в тоталитарна Венецуела и "пипани" от "Демократична България", за пореден път в новата ни история подкопават доверието в изборите. Ами машини, тайнство, почти като ваксините, дето не знаем какво има вътре! Как така ще им се доверим без да броим листчетата? Изглежда нелогично, ако ГЕРБ се очертава първа, нали? Но смисълът на упражнението е друг: примирявайте се с положението, нищо добро не ни очаква!

Защо има толкова много песимизъм?

Ще кажете, ами тук винаги си е така - пословично е черногледството на българина, който бие всички рекорди в класациите за нещастие на континента ни. Дали причината са някакви народопсихологии или генетическите ни заложби? Погледнете как варира негативизмът ни във времето. Всяко ново управление тръгва с по-високо ниво на доверие в бъдещето, независимо дали са победили леви, десни, либерали или консерватори. Към края на мандата то намалява и песимизмът се надига, за да помете старите политици. Може да се запитаме дали тази работа е съвсем спонтанна.

Или вземете друг феномен. Обикновено хората са значително по-позитивно настроени към собствения си живот и бъдещето на своето семейство, отколкото към това на държавата. Защо е така? Ами защото съдбините на държавата са абстракция, конструирана от политици, идеолози, медии, докато за собствения си живот човек съди от личен опит. А за подклаждане на недоверието към държавата ни се хвърлят доста сили, и то в точно определени моменти.

Вярно е, че нивата на оптимизъм в България са по принцип по-ниски от тези в повечето европейски страни. Според Евростат положителните очаквания за бъдещето в Съюза тази година са стигнали 71%. В българския Централен южен район те са само малко по-назад - 65%. Затова пък много зле е най-бедният Северозападен - само 41%. Доколко тази разлика е резултат от обективните разминавания в доходите, инфраструктурата, демографията на юга и северозапада? И доколко обратно - доходите, пътищата и демографията се влошават заради мрачната визия за бъдещето в един Видин и се подобряват от много по-ведрата в един Пловдив? Омагьосан кръг.

Никой не може да ни гарантира, че този път партиите на промяната няма отново да се изпокарат. И напълно възможно е да ни чака катастрофа без Борисов, Пеевски и Гешев. Обръщам внимание обаче, че нашите очаквания влияят на света, от който така или иначе сме част. Помните принципа на сбъдващите се предсказания: ако повтарям на детето си, че не го бива за нищо, много вероятно е то да се провали в живота. Вярата е удържала векове наред религиозните общества; социалното доверие движи напред модерните. САЩ, най-мощната държава днес, е и най-задлъжняла, но не се притеснява, защото вярва в собствените си сили (впрочем, "кредит" означава и "доверие").

Корените на черногледството в България

Работата е там, че в хроничната битка за власт от последните три десетилетия нашето общество е бомбардирано от песимизма на едните, които се мъчат да спрат другите. А това ни се случва след десетилетията на скудоумен "исторически оптимизъм", налаган от комунистическата власт, която се мислеше за вечна. Тогава той превърна черногледството във висша форма на интелект, а днес прави всеки опит за вяра в бъдещето да изглежда наивен.

В годините след това в резултат на тоталните политически войни между новите политици и техните медии беше подкопано всякакво доверие в институциите, в честността на изборите, в социолозите, във всеки един, които се появи на телевизионния екран. Вече не минава месец без да бъдем атакувани с някаква морална паника по най-нелепи поводи, а в дигиталната глъчка на интернет се откроява само най-мрачното, най-застрашителното. Бедата е, че когато песимистичната опозиция дойде на власт, тя трябва да обърне палачинката и спешно да почне да проповядва оптимизъм, за да може да управлява. А с ожесточаването на изборните битки този завой става все по-труден за взимане.

Аз предлагам да не се подаваме на крайности и да отидем на изборите с умерен оптимизъм. Вече цели 56% от българите смятат, че демокрацията е най-добрата форма на управление. И колкото и да мрънкаме за ужасяващата си прогнила държава, досега няма провалени избори - въпреки писъците на онези, които губят. Не загинахме нито през хиперинфлацията от 1996, нито финансовата криза от 2008, не ни завладяха пребягващите бежанци, ще се справим и с пандемията. Вярно, че не живеем в най-добрия от всички възможни светове, но, както казал Кандид, "трябва да обработваме градинката си".

***

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Офф

    26 2 Отговор
    Я си дойче велете майката....
  • 2 КОТарАК

    26 3 Отговор
    германците са едни от най-долните племена , абсолютни неадеквати и варвари. тия шемети , освен че загубихме 2 войни да им уйдисваме на акъла , пак благодарение на царчетата ни -немци крадливи , последният от тях-мадридският крадец Симеончо , сме ги и спонсорирали и издъражали през войните

    Коментиран от #16

  • 3 меркантилност

    5 7 Отговор
    бълария е на ДЖУЛИАНА ГАНИ
  • 4 анкета

    7 20 Отговор
    кои са по-мъдри-ваксинираните евреи,или недоверчивите българи? + за евреите, - за българите.
  • 5 железаров

    20 2 Отговор
    България на реалистите.Само тогава може да се мисли и действа адекватно,за да има някаква промяна.
  • 6 Гал

    14 2 Отговор
    Откраднатото и възмездието? Вече не е това сблъсъка, а това е истината равна на справедливост.
  • 7 ГОСТ

    16 3 Отговор
    ЗАЩО ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ СЕ Е ЗАХВАНАЛО С БЪЛГАРИТЕ ТОЛКОВА ЯКО?! НЯМАТ ЛИ СИ НЕМСКИ РАБОТИ, КОИТО ДА КОМЕНТИРАТ?! НЕЩО СМЕ ИМ ТРЪН В ОЧИТЕ НА ДОЙЧОВСКИТЕ СПИСВАЧИ НА ПАСКВИЛИ, ПРЕТЕНДИРАЩИ ЗА ПОЗНАВАНЕ НАРОДОПСИХОЛОГИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ. ПРИЛИЧА НА БЪЛВОЧ, КАКВИТО СА ВСИЧКИТЕ ИМ "АНАЛИЗИ"! Я ДА ДОЙДЕ ТУКА СПИСВАЧА, ДА МУ РАЗКАЖЕМ НЕЩАТА ОТ ПЪРВА РЪКА! МОЖЕ И ЕДНА ОПТИМИСТИЧНА ПОПЪРЖНЯ ДА ОТНЕСЕ!

    Коментиран от #24

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Матей

    12 5 Отговор
    Правите реклама на новата БОДРА СМЯНА,СТАРИТЕ МИХ-ЛЮ-ЗИ ги махате и курдисвате нови,благоприлични и създаващи илюзии.той радев си призна ,че трябва правителство,което да изпълни НЯКОИ ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКИ ЗАДАЧИ.Няма нужда да ги пробваме,то си личи отдалече,какви са ,що са,откъде са,за какво се борят.Герберите се изхабиха,с техните нескончаеми скандали.Пък петковистите дават нишан да са най-решителните рушители на всичко останало в държавата,леко,небрежно и със замах затриват енергетика,оттам промишленост,канят се,де,може и АЕЦ да спрат нацяло,способни са да изкарат цялото население на палатки,като ония муджахидини до полската граница и почва новото преселение на народа.
  • 10 Наску диаманда

    5 2 Отговор
    Ако надуваш,, спукана гайда,, какъв трябва да бъдеш, оптимист, ами повечето сме такива... песимист, за да си, трябва,, силно,, да повярваш в нещо... нз..... но все пак, всичко е строго индивидуално...!
  • 11 Мдаа..интересни времена..

    5 4 Отговор
    Налегнаха българите, па били те оптимисти или песимисти, в неделя е завършека на третият сезон на "Игри на неволята", първите два сезона завършиха без победител, но шоуто беше страхотно, видя се всичко което може да се види във всяка клиника за душевно болни хора, вторият сезон по нищо не отстъпваше на първият, сега участниците се кълнат пред избирателите си, оптимисти, песимисти, трактористи, комунисти и всякакви "исти" че в този сезон ще има победител, дори и президента се включи в реалитито, прави десет коремни, пада четири пъти на главата си, и заявява пред ошашавеният избирател...ще има победител, сред победителите няма да са ГЕРБ и ДПС, заявява вицето му с такъв патос..все едно е открила гробницата на Тутанкамон в поредната среща на селският мегдан с електората на преклонна възраст, към победителите се присламчи и кака Корни, която облечена като кукер танцува и гони злите духове на ГЕРБ и ДПС, другаря Гечев прави фокуси пред електората тресящ се от паркинсон и деменция...в дясната си ръка държи банкнота от петдесет лева..това е дясно политика..фокус..мокус..от лявата вади десет банкноти по петдесет хиляди лева с които можеш да си купиш два хляба, при този номер, песимистите и оптимистите се самоубиват. Победител има.

    Коментиран от #21

  • 12 Абе не знам,но

    7 5 Отговор
    специално за " най мощната държава" не съм съгласен.Ти ми дай да си въртя циклостила денонощно,да печатам хартия без никакво покритие,която изкуствено да съм наложил, като най силна на планетата,що да не трупам дълг,който ми плащат останалите.Пак през хартията,срещу която получавам реални суровини,стоки,технология и мозъци.Нали си срещал определението за зеленчука: Що е $? Ами това са едни зелени хартии,който обора изпраща в неограничени количества по целия свят- във всяка държава.И всички държави,със свои суровини,труд призвеждат вкусни,скъпи бонбони.Който увиват в същата зелена хартия ,и ги изпращат обратно.За да може обора да си похапва вкусно.А след това да им върне същата хартия,за нови бонбони!

    Коментиран от #14

  • 13 БАЙ Х@Й‼

    9 3 Отговор
    Ами нали точно Германия е родината на ГЕРБ и политика-мафиот Борисов‼️
  • 14 😂😂😂😂..

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "Абе не знам,но":

    Ти къде учи икономика???😂, в Москва вероятно, то бива бива малоумници в този сайт, но ти изби рибата с познанията си по икономика🙈
  • 15 БАЙ Х@Й‼

    9 3 Отговор
    Кой излъга целия Свят със снимките от Италия и Париж ‼️ Едната уж с жертви на ковид , а другата уж политиците водят митинг на милиони , а те снимани в странична уличка ‼️
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Като тръгнете в Неделя към ууурните пардон машините си сменете долните гащи бг....не са ти виновни германците ганчоо! с ,който се хванеме го погубваме-затова!
  • 17 Директно:

    3 1 Отговор
    Виждам дойче веле и не чета! Най-лъжливата, пропагандна медия в света!
  • 18 Анонимен

    1 2 Отговор
    Дойче българките си падат по кавала гайдата.

    Коментиран от #22

  • 19 Кумчо вълчев

    0 1 Отговор
    Българинът бори Борисов и ГЕРБ със омраза!
  • 20 КОЙ

    1 0 Отговор
    Дойчето всичко е много просто в Видин няма турци и една етническа партия не дава от баницата.
  • 21 Смехурко

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мдаа..интересни времена..":

    Евала! Разкошно чувство за хумор! Смях се от сърце!
  • 22 Шваба

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Анонимен":

    Знаеш ли какво е поза "бобър"?!:) Питай някоя българка дето е имала интимни контакти с германец!:) Тя, ще ти обясни!:) Прочутуто немско чувство за хумор!:) Ако, я опиша тук ще ме изтрият!
  • 23 ха ха ха

    0 0 Отговор
    "атакуваха почтеността на г-н Петков"
    🤣🤣🤣

    Някой по-почтен 🤡 не можахте ли да намерите?
  • 24 ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ГОСТ":

    Не приемаме отровата - затова!