Отидете към основна версия

5 411 61

Надежда Йорданова пред ФАКТИ: ГЕРБ истеризират изборния процес

  • надежда йорданова-
  • демократична българия-
  • машинно гласуване-
  • изборен процес-
  • избори-
  • герб

Йорданова обясни още как законът се нарушава, за да могат неграмотни хора да гласуват на хартия, а вотът им да се контролира

Снимка: ФАКТИ

“Още от изборите през лятото - на 11 юли, наблюдаваме, че в България, освен COVID пандемията, като че ли имаме нова пандемия - твърде голяма заболеваемост сред гражданите, която им пречи да стигнат до изборните помещения. Докато през юли месец видяхме това в Разград и в Кърджали, сега тази тенденция се разраства и в областите Пазарджик и Смолян. За какво става въпрос - местните кметове, обикновено от ДПС, по някакъв начин осигуряват законовия брой заявления за гласуване с подвижна избирателна секция на хора с увреждания и откриват такива секции. Допълнителната вратичка тук е, че още хора могат да се присъединят към тази подвижна избирателна секция, като срокът за това изтече вчера. Нашите анализи спрямо данните за 11 юли показват, че например от подадени 40 и няколко заявления, близо 200 гласуват в такава подвижна секция”.

Това каза народният представител в 45-тото и 46-тото Народно събрание Надежда Йорданова, юрист и кандидат за народен представител от “Демократична България”, пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

“В Пазарджишка област този проблем имаме и в Община Сърница и в Община Батак. Ние сме подали сигнали, в момента въпросът е и в Административен съд София-град. На предходните избори в Сърница, при подадени 45 заявления, с подвижна урна са гласували 198 в една секция и още 118 в друга секция. След като подадохме сигнали за тези секции, областният управител провери документите. Например в Сърница и в Батак се вижда, че в тези секции са допуснати да гласуват хора въз основа на диагноза диабет, хипертония, диагноза за увреждане на жлъчния мехур. Твърде трудно мога да си представя как едно състояние на високо кръвно или диабет пречи на човек да стигне от своя дом до изборното помещение. С подвижна избирателна секция може да се гласува само когато не можеш от вкъщи да стигнеш до изборното помещение”, обясни тя.

На въпроса дали това означава, че се използват фалшиви медицински заявления, Йорданова отговори: “В Разград МВР беше установило, че се използват фалшиви медицински заключения. Даже има лица, които не са знаели, че са подали заявления. В конкретния случай - за Пазарджик и за Смолян, все още не сме стигнали до такива заключения. МВР продължава да работи. Но дори и да не са използвали фалшиви заключения, става въпрос за неправилна интерпретация”.

Йорданова поясни, че решението дали даден човек да гласува с подвижна секция в крайна сметка се взима от административно лице - съответния местен кмет.

“Още по-тревожно е, че в Пазарджик, по предложение на представител на “Демократична България”, се искаше да бъде отправено запитване до тези проблемни места - колко е крайният брой на избирателите, които ще гласуват с подвижна избирателна секция, тъй като, както казахме, срокът за подаване на заявление изтече вчера. Мнозинството в Районната избирателна комисия отказа да допусне подобно питане. Питам се защо - кой има интерес да не е ясно как точно се развиват процесите?”, каза още тя.

“Според нас причините за това заобикаляне на закона - което си е направо нарушаване, са основно две. От една страна, хора, които са неграмотни и не могат да работят с машините, да могат да гласуват на хартия. И от друга страна, това в голяма степен е контролиране на вота, защото група от трима членове на секция отива в дома на човек. Разбираме колко лесно може да бъде указано как точно и за кого да се гласува. Самият факт, че в тези проблемни места повече от 90%, а има случаи, където на 100% гласовете са за ДПС, означава наистина, че има някакъв проблем”, посочи Надежда Йорданова.

“Както се видя, макара и бавно, макар и трудно, системата все пак заработва. В Разград, след няколко месеца разследвания, бяха установени нарушения. Надявам се част от тях да стигнат до съда. Сега, с уроците, които си бяхме направили от летните избори, действаме проактивно, предварително. Очакваме да видим как ще се произнесе съдът, така или иначе МВР разследва. За нас тази ситуация е един добър урок, че са необходими законодателни промени. Никой не си е представял, че някой ще си позволи да злоупотребява с нещастието на хората. Да имаш голямо увреждане е едно нещастие, което най-малкото не е човешко да бъде използвано за такива цели”, смята още тя.

Тя коментира още цялата сага около твърденията на ГЕРБ, че предстоят машинации на вота в неделя. “Последните няколко дни сме свидетели на поредица от опити на ГЕРБ да истеризират изборния процес, да внесат страх у хората, недоверие и на практика да ги откажат да гласуват. Това е изключително безотговорно политическо поведение, макар и вероятно да обслужва тяснопартийните им интереси. Освен това, говорят го хора, които явно не разбират дигиталните процеси от технологията на машинното гласуване. Вместо да всяват паника за някакви несертифицирани машини, те следва да се вгледат в това как техните представители в ЦИК изпълняват закона”, каза тя и допълни:

“По предложение на “Демократична България’ в 45-тото НС беше въведена една допълнителна процедура в процеса на удостоверяване на съответствието между машините и софтуера, която да гарантира по-голяма прозрачност - в това сертифициране освен държавни органи, в него като наблюдатели, за да могат да се уверят с очите си, да бъдат включени и независими представители, и експерти на политическите партии. Тоест всички заинтересовани в изборния процес. Вече дни наред ЦИК пречи именно тази част от процеса да се случи - представителите на политическите партии да могат да се уверят, че софтуерът е защитен, сигурен, че в него няма зловредни елементи, че той отчита точно резултата”.

“Тази техническа среща тъкмо беше започнала миналата седмица, но поради технически проблеми този процес беше прекратен. Няколко дни по-късно ЦИК някак неформално реши нейните членове да не се явят отново на техническата среща. Съответно Държавна агенция “Електронно управление” отказа да продължи процеса, защото по решение на ЦИК се изисква присъствие на представители на ЦИК. Представител на ДБ внесе в ЦИК проект на решение, с което да се излезе от тази ситуация, но ето вече близо 48 часа ЦИК даже още не е започнала да го разглежда”, поясни Йорданова.

Тя каза още, че не разбира защо ГЕРБ се опитват да опорочат вота, след като първите, които са въвели частично машинно гласуване били именно те. “Фирмата-доставчик на машините за гласуване е една и съща. Когато ГЕРБ бяха на власт, нямаше такива притеснения нито спрямо доставчика, нито спрямо софтуера или каквото и да е било. На 11 юли, когато също имаше такива притеснения, нямаше нито един сигнал или случай на установено зловредно или каквото и да е било въздействие”, каза тя.

“ГЕРБ спекулират с малката разлика между процентите, която ЦИК обяви няколко дни по-късно. ГЕРБ много добре разбират технологията на изборния процес и знаят, че това не е въпрос на манипулации, а на определени проверки, контроли преди да се обяви 100-процентният резултат”, смята Йорданова.

В края на разговора Надежда Йорданова коментира вече отмененото от съда решения на ЦИК машинните разписки да се броят ръчно. “Тази поредна истерия, която продължава от предходните избори, буди недоумение. Законът е ясен - при машинния вот резултатът се отчита с протокола, който се отпечатва от машината. Изискването на 100% броене на контролните разписки и съставяне на протоколи с резултати от тези разписки, освен че ще затрудни секционните избирателни комисии, ще създаде и хаос в отчитането на процеса”, каза тя.

"Искрено се надявам, че планът на Борисов - хората да не гласуват, няма да сработи", завърши Надежда Йорданова от "Демократична България".

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 35 гласа.

Свързани новини