Отидете към основна версия

2 700 38

Димитър Гърдев пред ФАКТИ: ЕС за първи път включи в санкциите срещу Русия и урановите продукти (ВИДЕО)

  • димитър-
  • гърдев-
  • русия-
  • украйна-
  • ядрено гориво-
  • аец-
  • франция-
  • сащ

Най-големият производител на такова гориво е Русия, казва експертът

Снимка: Факти.бг

Резолюцията на ЕС за конфликта Русия – Украйна, която бе гласувана преди дни, потвърди санкциите. Тук говорим за две направления. Първото е да се ускори новият пакет санкции и също така се призовават държавите да престанат да търгуват с енергийни ресурси от Русия, включително и с уранови продукти. Това се появява за първи път, а пряко ни касае. Ние сме абсолютно зависими от това. В този смисъл България трябва да търси възможности за дерогации. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ и предаването „Разговор“ Димитър Гърдев, експерт по международни отношения и международна сигурност, международен секретар ПП "ИТН".

„Ядреното гориво за първи път се появява в санкциите. Цялата политика около ядреното гориво е следната. Най-големият производител на такова гориво е Русия. Дори и в САЩ над 40% ползват руски уран, защото източниците са изчерпани. Цената на урана зависи от цената на златото. Това са два тежки метала, които са скачени един с друг. Когато има флуктуация на цената на златото, багерите спират. Просто няма търговска себестойност, която да оправдае добива. Но огромното натрупване на уранов концентрат, който да е годен за използване в ядрените централи, се намира в Русия. Франция има донякъде запаси, добива го в Африка, но там концентрацията е много ниска. След като рудниците в Заир бяха изчерпани, а там ставаше въпрос за огромна концентрация, която планетата няма да види никога повече, има ограничение на възможностите за добив. Ето така стои въпросът с ядреното гориво“, обясни експертът.

„В момента няма предвиден строеж на американска ядрена централа в ЕС. Те се опитват по някакъв начин да направят прецедент, за да получат лиценз. Технологиите са важни. Те се опитват да навлязат на европейския пазар чрез техните енергийни пръти на „Уестингхаус“, за да заменят руските. В Украйна и Чехия бяха правени подобни експерименти. Това, което се очаква да се случи, е в новата доставка за нашата АЕЦ да бъде обявен търг и да бъдат поканени и други фирми“, каза още Гърдев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 11 гласа.

Свързани новини