Отидете към основна версия

5 159 46

Доц. Григор Сарийски пред ФАКТИ: Българските избиратели са излъгани- както тези на ГЕРБ, така и тези на ПП (ВИДЕО)

  • григор сарийски-
  • герб-
  • пп-
  • избиратели-
  • лъжа

Партиите, които сега ще направят тази коалиция, наречена ротация, въртящо колело, или както и да го наречете,тези партии буквално няма да имат право на политически живот, освен на задгробен такъв, само след няколко месеца, коментира експертът

Снимка: ФАКТИ

Това, което виждаме е, бих го нарекъл синдромът "Буденбокови", но пренесен в нашия политически живот. Защото това, което виждаме, от "Продължаваме промяната", е че те дори не могат да изградят партийна структура. Ако погледнете историята на останалите партии- независимо дали говорим за СДС, БСП, ГЕРБ и т.н., всяка от тях имаше низови структури, всяка от тях успяваше да се окопае в държавната администрация. Което съответно гарантираше политическото бъдеще на тази партия. Не толкова политическия живот в истинския смисъл на думата. Както знаете, по-голямата част от партиите представляват единствено своето ръководство- т.е. те не изразяват интересите на някаква прослойка от българското общество. Поради тази причина е трудно да бъдат наречени партии в истинския смисъл на думата. Но това е изобщо генезиса на политическия процес в България.
Това каза в студиото на ФАКТИ пред Лили Маринкова доц. Григор Сарийски. Той продължи така:

Нека се върнем на първоначалното определение синдромът "Буденброкови". Проблемът е, че с всяко следващо поколение политически играчи, виждаме, че те имат все по-малък и по-малък потенциал и капацитет за заемане и упражняване на властта. Пренесено в политическия живот, този синдром означава,че старото поколение знае как да вземе властта и да я задържи, новото поколение не може да я вземе, но знае как да я задържи, ако му се падне. А внуциите на старото поколение не знаят нито как да я задържат властта, нито как да управляват нещо повече от собствения си автомобил . В момента виждаме точно това. Късият политически живот на "Продължаваме промяната" и множеството издънки, на които станахме свидетели, това показва меко казано липсата на достатъчно кадърност за упражняването на всички тези политически действия, за които говорим.
Ако се върнете малко назад, "Продължаваме промяната" бяха легитимирани, от една страна като рекламен продукт, както ще рекламирате примерно прах за пране-показвате го често по телевизията, говори се от уста на уста, някой ви го препоръчва с бяла престилка. В случая за ролята бе избран американският президент, българският подкрепи инициативата. Те бяха наложени като маркетингов продукт. Но тези се наложиха около идеята за "анти"- за чегъртане на ГЕРБ, за премахване на корупцията и т.н. Ако се върнете назад в историята, ще видите ,че ГЕРБ бяха наложени по абсолютно същия начин. Помните,когато Доган "вдигна топката", той говореше "аз разпределям баницата", за обръчите от фирми и т.н.. И ГЕРБ дойдоха с риториката "Време е да изметем ДПС от властта". Като няколко месеца по-късно, но това го дължим на артистичните умения на лидера на партията, успяха хем да се помирят с ДПС, хем пък и да няма голямо брожение в техните симпатизанти. ПП опитаха да направят абсолютно същото нещо, но просто на тях им липсва достатъчно талант, за да играят по същия път.От там насетне българските избиратели са излъгани- както тези на ГЕРБ, така и тези на "Продължаваме промяната".Това, което в момента предстои за мен, е едно тотално ребрандиране на политическия живот. Партиите, които сега ще направят тази коалиция, наречена ротация, въртящо колело, или както и да го наречете,тези партии буквално няма да имат право на политически живот, освен на задгробен такъв, само след няколко месеца.

Кои са рисковете пред новото правителство- икономически и политически? Кое е по-добре- страна вътре в Еврозоната или отвън? И още за службите и шефовете им- всичко това може да видите във видеото

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 37 гласа.

Свързани новини