Отидете към основна версия

4 822 43

Доц. Огнян Боюклиев пред ФАКТИ: Украйна живее от 2014 година от помощи и подаяния от ЕС и САЩ (ВИДЕО)

  • огнян-
  • боюклиев-
  • франция-
  • протести-
  • земеделци-
  • сащ-
  • ес-
  • украйна

В Париж в момента няма месо в магазините, защото градът е блокиран, казва експертът

Снимка: БГНЕС

Украйна живее от 2014 година от помощи и подаяния от Европейския съюз и САЩ. Тази скъпа война с Русия изисква много ресурси. В Украйна се изливат много големи средства. Става въпрос за 45 милиарда долара годишно от Щатите и още 30 млрд. евро от Европейския съюз. Япония дава пари, Канада, Великобритания и т.н. Половината от тези пари, които влизат в Украйна, са за земеделие и за развитие на селата за селска икономика. И понеже сега в ЕС се изстискват пари, виждаме какво става във Франция. Вичко тръгна от агродизела. Агродизелът във Франция се получава по съответен норматив, а изведнъж ще им махнат облекчението. Виждаме какво става. Макрон го няма, а има много пестелива информацията в държавните медии. Някак протестът се неглижира. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ доц. Огнян Боюклиев от Икономическия институт към БАН.

„Правителството във Франция в началото се опита да заметат нещата, но не стана. Плюс това традиционно през зимния период фермерите са по-свободни и могат да си позволят да стачкуват. Във Франция в момента става въпрос за 10 000 мобилизирани фермери, които участват в тези протести с над 5000 машини. Това е масата, която е изкарана по пътища в момента. Във Франция държавата регулира търговските баланси, за да стигне една продукция от фермера до магазина. В Париж в момента няма месо в магазините, защото градът е блокиран“, обясни гостът.

„Във Франция има един закон, който ясно регламентира търговията с храни. Но по-важното е, че той е насочен, а като цяло и цялото законодателство, към това да се подпомага традиционният фермер. Когато кажем фермер в Европа, трябва да разбираме семейно стопанство, което у нас не се случи като тип земеделие. Там се запазиха и кооперациите, модернизираха ги, а ние сме уникална страна. В Германия е същото, виждаме протести в Белгия, почват в Италия. Цяла Европа се вдига. Но в тези страни има закони и там не правят някакви нещастни опити като у нас да се прави и налага таван на цените. Идеяата е да се регламентират ясно отношениято от производителя, през преработвателя, през търговеца и до веригата. В момента френските фермели са сложили 240 искания на масата“, добави експертът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 35 гласа.

Свързани новини