Отидете към основна версия

1 889 8

Белият дом: Путин и Русия виновни за катастрофата на самолета в Украйна

  • русия-
  • владимир путин-
  • самолет-
  • украйна-
  • катастрофа-
  • mh17

Администрацията на САЩ следващата седмица вероятно ще засили икономическите санкции срещу Русия

Снимка АП/БТА

Белият дом  заяви, че руският президент Владимир Путин има вина за свалянето на малайзийския самолет над военната зона в Украйна и повтори, че работи с Европейския съюз и Г-7 за налагане на още санкции на Москва. Това е един от най-силните коментари на институцията откакто самолетът на "Малайжа еърлайнс" падна на границата между Украйна и Русия, коментира Ройтерс.


"Това, което ние още знаем е, че самолетът на "Малайжа еърлайнс" е бил свален от ракета, изстреляна от земята. Боингът е бил свален в район, който се намира под контрола на сепаратистите – в район, където самите украинци в действителност не са използвали противовъздушни оръжия по това време", посочи говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

"Ето защо стигнахме до заключението, че Владимир Путин и Русия имат вина за тази трагедия", допълни той.

Вицепрезидентът Джо Байдън разговаря с украинския президент Петро Порошенко за разследването на катастрофата, както и за политическата динамика в страната, информира отделно Белият дом. Според изявление от американското президентство Порошенко е подчертал, че "въпреки разпадането на управляващата коалиция в украинския парламент, правителството ще продължи работата си по отношение на изключително важните икономически реформи".

Вицепрезидентът на САЩ е заявил на Порошенко, че Вашингтон работи с Европейския съюз и Г-7 за налагане на още санкции срещу Русия заради "нейните дълбоко дестабилизиращи и безотговорни действия в Украйна".

Администрацията на САЩ следващата седмица вероятно ще засили икономическите санкции срещу Русия заради ситуацията в Украйна. Неназовани американски длъжностни лица са казали вчера пред журналисти, че обект на новите наказателни мерки на Вашингтон могат да станат руски банки, както и компании, действащи в сферата на енергетиката и военно-промишления комплекс.

Междувременно американският постоянен представител в НАТО Дъглас Лут заяви, че Русия е струпала в момента около 15 000 войници по границата с Украйна, представяйки по-голям брой от посочения преди това от Пентагона. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини