Отидете към основна версия

2 091 11

И Барак Обама наложи санкции на Русия

  • барак обама-
  • сащ-
  • санкции-
  • калашников
Снимка: АП/БТА

Президентът на САЩ Барак Обама обяви нови икономически санкции срещу Русия, заявявайки, че те ще направят „слабата икономика на Москва още по-слаба", съобщи Би Би Си.

В реч Обама отбеляза, че координираните действия на Белия дом и Европейския съюз „ще имат сериозен удар“ върху руската икономика.

Новите ограничения включват забрана за американци да имат банкови отношения с три руски банки. Министерството на финансите на САЩ уточни, че банки, срещу които са насочени този кръг от санкции са ВТБ, Банката на Москва, и Руската земеделска банка (Росселхозбанк), уточнява АП.

Говорейки от Белия дом Обама обяви, че САЩ разширява своите санкции срещу ключови отрасли от руската икономика като енергетика, въоръжение и финанси.

„Ако Русия продължава по този път, цената за Москва ще продължава да расте“, предупреди Обама.

Часове по-рано както Факти.бг вече писа ЕС одобри санкции срещу Русия, насочени срещу петролния сектор, военно оборудване и технологии с двойно предназначение.

Целта е да се накара Русия да плати скъпо за своята продължаваща подкрепа за проруските сепаратисти в източната част на Украйна.

Кремъл отрича обвинения от ЕС и САЩ, че се доставят тежки оръжия на бунтовниците.

В сряда Брюксел ще обяви пълния списък на официални длъжностни лица от Русия, на които ще им замразени авоарите и наложена забрана за пътувания.

Новите действия на САЩ включват в списъка на подложени на санкции руски банки почти всички най-големи банки с държавно участие от над 50 на сто, с изключение на Сбербанк, отбелязва Ройтерс.

„Това не е нова Студена война“, увери Барак Обама.

„Това е много специфичен проблем, свързан с отказа на Русия да признае, че Украйна може да следва свой собствен път“, отбеляза американският президент.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини