Отидете към основна версия

1 084 0

Холандският премиер призовава да спрат да търсят жертви

  • украйна-
  • холандия-
  • жертви-
  • самолет-
  • марк рюте-
  • mh17

На този етап за международните специалисти е опасно да бъдат в региона

Снимки АП/БТА

Холандия прекрати издирването на останките на жертвите от разбилия се в Украйна самолет на малайзийските авиолинии, съобщава вестник „Гардиан“. Причината е все по-ожесточените боеве между про-руски и украински сили.

Премиерът на Холандия Марк Рюте похвали усилията на мисията на възстановяване, но заяви, че е твърде опасно да продължим в този момент.

Рюте заяви, че "на този етап за международните специалисти е опасно да бъдат в региона, като се има предвид влошаващото се положение в източната част на Украйна. Ето защо ние ще преустановим работата по намирането на органите и личните вещи на жертвите на катастрофата", каза премиерът.

"Ясно е, че Австралия и Малайзия, както и Организацията за сигурност и сътрудничество са с нас по този въпрос“, заяви холандският министър-председател и добави: "Ние направихме всичко, което можахме при сегашните обстоятелства."

Специален пратеник на Австралия заяви на свой ред, че издирванията ще бъдат възобновени веднага щом е безопасно.

Новината идва след като днес австралийците спряха за известно време издирването, заради национален ден на траур за 38-те граждани и жители на Австралия, които загинаха когато полет MH17 бе свален в източната част на Украйна на 17 юли. Тогава загинаха всички 298 пътници на борда. Около 228 ковчези са били изпратени в Холандия.

В знак на траур днес знамената в цяла Австралия ще са наполовина спуснати. В катедралата „Сейнт Патрик” в Мелбърн бе извършена възпоменателна меса за жертвите, на която присъстваше и премиерът на страната Тони Абът.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: