Отидете към основна версия

2 875 0

Расмусен потвърди, че НАТО спира сътрудничеството с Русия

  • киев-
  • украйна-
  • русия-
  • посещение-
  • нато

Генералният секретар на Алианса получи орден от президента Порошенко при посещението си в Киев

Генералният секретар на НАТО Размусен получи орден от президента Порошенко. Снимка: АП/БТА

В НАТО не са приемани нови решения за прекратяване на сътрудничеството с Русия, заявиха от пресслужбата на Алианса по повод на изявленията на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, направени снощи по време на визитата му в Киев.

Расмусен обяви, че НАТО осъжда действията на Русия, довели до нарушаване на териториалната цялост на Украйна и анексията на Крим, а също така, че „прекратява сътрудничеството с Руската Федерация, укрепва колективната отбрана за защита на всички членове на Алианса и взема решение да увеличи нивото на подкрепа и сътрудничество с Украйна“.

"Решението да се преустанови практическото сътрудничество с Русия, за което говори генералният секретар на НАТО в Киев, беше взето още на 1 април от външните министри на страните членки. Няма никакво ново решение по тази тема“, поясниха от пресслужбата на НАТО в отговор на запитване от агенция РБК.

След априлското решение за спиране на военното и гражданското сътрудничество с Русия Москва отзова своя представител в НАТО - генерал-полковник Валерий Евневич.

По-рано председателят на Комитета по външна политика към Държавната дума на Русия Алексей Пушков допусна, че скоро могат да бъдат взети по-нататъшни решения по ограничаване на сътрудничеството, но че Русия няма да загуби нищо от това.

Планираното посещение на Расмусен в Киев премина без сензации, отбеляза ИТАР-ТАСС, генералният секретар на НАТО гласно потвърди всички основни позиции на Алианса за Украйна, които са неизменни от месеци. Той отново изтъкна, че отношенията между Украйна и НАТО си остават партньорски, макар за влизането на страната в Алианса засега да не става дума.

Президентът на Украйна Петро Порошенко връчи на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен "Орден на свободата" по време на визитатат му в Киев, предаде РИА "Новости". Това е най-високото държавно отличие, което се връчва на чужденци в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: