Отидете към основна версия

1 050 0

Киев удължи примирието в района на авиокатастрофата с малайзийския "Боинг"

  • примирието-
  • малайзийския самолет-
  • донецк-
  • престрелки-
  • "боинг 777"-
  • украйна-
  • русия-
  • киев

В Донецк ситуацията остава напрегната, водят се престрелки

Снимка: АП/БТА

Режимът на прекратяване на огъня, обявен в зоната на катастрофата на малайзийския  самолет „Боинг 777“ в Донецка област в Източна Украйна, остава в сила, обяви правителството в Киев на своя сайт.

Украинската армия, както и преди, няма да води бойни действия в 20-километров радиус около мястото на трагедията, казва се в съобщението.

По-рано украинското правителство беше заявило, че примирието ще бъде прекратено до началото на втората фаза от разследването. Във връзка с това Русия внесе за разглеждане в Съвета за сигурност на ООН проектозаявление, призоваващо Киев да продължи да съблюдава примирието. Западните страни обаче блокираха предложението.

По-късно от делегацията на Украйна в ООН обаче уведомиха Съвета за сигурност, че режимът на прекратяване на огъня продължава да действа.

Работата на международните експерти, координирани от представители на Холандия, за дешифриране на черните кутии на фаталния полет MH17 ще продължи. Според предварителните данни, на борда нищо необичайно не се случило. На записите също така се чували гласове, принадлещажи на други хора освен на пилотите.

Тревожна информация от обкръжения от украинските сили Донецк обаче продължава да постъпва. В нощта срещу петък от всички райони на града се чували взривове, залпове от тежка артилерия и откоси от автоматично оръжие, съобщава сайтът на градската управа. 

Откъде и от кого се води стрелбата и къде попадат снарядите засега не било възможно да се определи. Градската администрация не съобщава нищо и за възможни жертви и пострадали, уведомявайки само, че обстановката в града остава напрегната. Засегнатите от снарядите газопроводи, в резултат на което хиляди хора бяха останали без газоподаване, вече са възстановени. По-рано бе съобщено, че в резултат на обстрела на жилищни квартали на 7 август са загинали четирима мирни жители и 18 са били ранени.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: