Отидете към основна версия

1 300 11

Съветът за сигурност на ООН: Насилието в Украйна опасно се изостря

  • съветът за сигурност на оон-
  • насилието-
  • украйна-
  • опасно-
  • изостря

Обама: Ще засилим санкциите, Путин: проруските сепаратисти да осигурят хуманитарен коридор

Снимка: БТА

Насилието в Украйна опасно се изостря, но няма начин, по който международният орган да провери последните съобщения за навлизане на руски войски на украинска територия. Това заяви заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман пред Съвета за сигурност на ООН, цитиран от Асошиейтед прес.

Според него развитието на ситуацията бележи "опасно изостряне на конфликта".

"Има спешна нужда от сериозни преговори, но Русия трябва да спре да лъже и да престане да подхранва този конфликт", заяви американският постоянен представител в ООН Саманта Пауър. Според нея САЩ ще работят с Г-7 и европейските партньори "за да утежнят последиците за Русия". Франция също предупреди за засилване на санкциите, ако изострянето на обстановката продължи, отбелязва Асошиейтед прес.
Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин не отрече присъствието на руски бойци в Украйна, посочва Асошиейтед прес. "Има руски доброволци в източната част на Украйна. Никой не крие това", заяви той, но постави въпроса за присъствието на западни съветници и попита откъде украинските войски получават оръжие. Според него е било блокирано предложение на Русия за изявление на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня в Източна Украйна.

Американският президент Барак Обама изключи възможността САЩ да предприемат военни действия във връзка с разрастващото се насилие в Украйна, съобщи Ройтерс.
"Няма вероятност" за военно противопоставяне между САЩ и Русия в региона, заяви Барак Обама.Той обаче посочи НАТО като възпиращо средство за Русия. Той определи ситуацията като  продължаващо от месеци навлизане.
"Има начини, по които да задълбочим или разширим обхвата на някои" от западните санкции срещу Русия, заяви американският президент. Той иска да обсъди това със съюзниците от НАТО на форума в Уелс
следващия месец.

Би Би Си пише, че на пресконференция във Вашингтон американският президент открито заявява, че Русия е подбудила събитията в Украйна.

„Няма съмнение, че това не е някакво вътрешно предизвикано местно въстание в Източна Украйна. Бунтовниците са тренирани от Русия, въоръжени от Русия и финансирани от Русия.“

Руският президент Владимир Путин призова проруските сепаратисти в Югоизточна Украйна да осигурят хуманитарен коридор на обкръжените украински войници, съобщи ИТАР-ТАСС.

Лидерът на бунтовниците в Украйна Александър Захарченко заяви от ефира на руска телевизия, че е готов да откликне на призива. Това ще стане при условие, че украинските сили предадат своите тежки оръжия и боеприпаси.

Той каза, че Русия ще продължи да предоставя хуманитарна помощ на гражданското население в Източна Украйна.
Президентът призова украинските власти незабавно да прекратят бойните действия, да спрат огъня, да седнат на масата на преговорите" с представители на сепаратистите.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини