Отидете към основна версия

2 208 12

Обама: Ще ударим Ислямска държава

  • ислямска държава-
  • барак обама-
  • джихадисти

За тази цел се изпращат 475 военни в Ирак, които ще имат ролята на военни инструктори за иракската армия и няма да участват във военни действия

Снимка: АП/БТА

Няма да се поколебая и ще ударим Ислямска държава в Сирия и Ирак. Това обяви в телевизионно обръщение президентът на САЩ Барак Обама. В навечерието на 13-та годишнина от атентатите от 11 септември той обяви стратегия за ограничаване на влиянието на радикалната ислямистка групировка, която през последните месеци завладя обширни райони от Сирия и Ирак и обяви халифат.

В телевизионното си обръщение към нацията Барак Обама ясно обяви, че всяка групировка, която заплаши Америка, няма да намери сигурно място.

За тази цел се изпращат 475 военни в Ирак, които ще имат ролята на военни инструктори за иракската армия и няма да участват в военни действия. Военни анализатори припомнят, че в Ирак вече са разположени около 2000 американски военни, отбелязват от Си Би Ес.

АП припомня, че джихадистите от Ислямска държава се прочуха със своята бруталност, обезглавяване на вражески войници и западни журналисти. В социалните мрежи редовно се появяват видеа с обезглавяване на пленници.

Нашата цел е ясна: Ние ще отслабим и в крайна сметка ще

унищожим Ислямска държава чрез обхватна и последователна антитерористична стратегия, закани се американският президентът. Инициативата съдържа систематична кампания от въздушни удари, сътрудничество с иракското правителство и хуманитарна подкрепа на населението.

Освен това Барак Обама възнамерява да разшири списъка с целите на въздушните удари срещу позиции на ислямистите в Ирак. Той даде разрешение за нанасяне на въздушни удари в края на август. В момента са извършени над 150 военни мисии по цели на терористичната организация, броят от „Дифънс уикли“.

Белият дом не може да разчитат на режима в Сирия за борба срещу ислямситите, защото той тероризира собствения си народ, уточни Обама. По тази причина той отново отправи искане към Конгреса за допълнителни правомощия и финансови ресурси за тренировка и екипиране на бойците от сирийската опозиция. Освен това САЩ са готови да оглавят широка коалиция срещу Ислямска държава. „Ню Йорк таймс“ отбелязва, че от дни в региона на Близкия изток е американският държавен секретар Джон Кери. Той е натоварен с мисията да получи подкрепа от силите в региона за единен фронт срещу джихадистите.

Барак Обама припомни и бруталността на организацията, споменавайки показната екзекуция на дваматаамерикански журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф.

Освен това Обама обеща и мерки за прекъсване на финансирането на организацията и за преследването на бойците от Ислямска държава в Близкия изток. Освен това САЩ ще предоставят и хуманитарна помощ на засегнатите от напредването на Ислямска държава местни жители.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини