Last news in Fakti

14 Септември, 2014 10:58 6 974 3

Ислямска държава екзекутира пореден заложник (Видео)

  • ислямска държава-
  • дейвид хейнс-
  • джеймс фоули-
  • стивън сотлоф

Маскиран мъж с британски акцент обяснява, че англичанинът ще плати за обещанието на Дейвид Камерът пред иракските и кюрдските власти да ги подкрепи в борбата им срещу джихадистите

Британският премиер Дейвид Камерън осъди като "отвратителен акт на чистото зло" поредното убийство на чужденец заложник от Ислямска държава, предаде арабската редакция на Би Би Си.
Бойци от радикалната джихадистка организация разпространиха в интернет нов видеоклип, на който се вижда обезглавяване на британеца Дейвид Хейнс, предаде Ройтерс.
Маскиран мъж с британски акцент обяснява, че англичанинът ще плати за обещанието на Дейвид Камерът пред иракските и кюрдските власти да ги подкрепи в борбата им срещу Ислямска държава.

Клипът е озаглавен "Послание към съюзниците на Америка". Кадрите показват облеченият в оранжев комбинезон Дейвид Хейнс коленичил, а до него е неговият палач. Маскирания джихадист накрая предупреждава, че те държат и друг заложник, който също може да бъде екзекутиран,  ако Лондон продължи да подкрепя ударите срещу Ислямската държава.
44-годишният Дейвид Хейнс  е от Пърт, Шотландия. Той  беше отвлечен миналата 2013 г., докато работеше за френска хуманитарна агенция. Хейнс има и предишни хуманитарни мисии в Либия и Южен Судан.
В  телевизионно обръщение Дейвид Камерън определи екзекуцията на Хейнс като отвратително убийство на невинен човек.
Сърцето ми е със семейството на Дейвид Хейнс, което прояви изключителна смелост и твърдост в това изпитание,  посочва британският премиер.
Той дори обещава, властите да направят всичко по силите си за залавянето на убийците и изправянето им пред правосъдието, независимо колко време ще е нужно за това.
Късно в събота вечерта Дейвид Камерън свика спешна среща на екипа си от съветници и експерти от разузнаването и борбата с тероризма. Очаква се за неделя да се проведе заседание на комитета за преодоляване на кризи - Кобра.
Моите мисли и молитви са със семейството и приятелите на Дейвид Хейнс, заяви Тим Фарън, президент на либерал - демократите.
Аз съм отвратен от отвратителното, варварско убийство на Дейвид Хейнс, отбеляза и лидерът на лейбъристите Ед Милибанд.

Еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева осъди екзекуцията на англичанина Дейвид Хейнс, който беше убит от джихадистите в Сирия. Тя призова за защита на хуманитарните работници.
Шокирана съм от вестта. Дейвид се беше посветил на хуманитарното дело и единствената му цел беше да помогне на цивилните, пострадали от конфликта в Сирия, добави Кристалина Георгиева.
Ислямска държава вече екзекутира двама журналисти от САЩ - Джеймс Фоули, и Стивън Сотлоф.
Президентът на САЩ Барак Обама в нарочно изявление изказа подкрепата си за Великобритания, която е партньор на Белия дом в борбата срещу джихадистите.
САЩ ще работят заедно с Лондон и широка коалиция от държави по света за изправянето пред правосъдието на извършителите на екзекуцията и за унищожаването на тази заплаха за нашите страни, региона и света, обеща Барак Обама.
Австралия даде ясен сигнал, че до дни ще изпрати в региона на Близкия изток 600 военни, които да се включат в борбата срещу Ислямска държава.
Египет стана поредната страна от Близкия изток, която обеща по време на обиколката на американския държавен секретар Джон Кери да се присъедини срещу групировката.
Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси е отбелязал, че ударите не трябва да се съсредоточават само срещу Ислямска държава, а да се погледне и към нейните партньори като салафистите Ансар Бейт ал Макдис (Поддръжниците на Йерусалим), която се смята за отговорна за атентатите и убийствата срещу египетски военни.
Групировката активизира своята дейност след свалянето от власт на първия президент  -ислямист Мохамед Морси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    Службите яко работят за исфабрикуване на дезинформация
  • 2 Монго

    1 0 Отговор
    Ааа, баш си ги колят, като гергьовденски агнета...
  • 3 к2

    1 0 Отговор
    Скоро и при нас ще почне също да става , защото задружно си траем ....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания