Отидете към основна версия

1 610 3

Фракинг на шистов газ предизвикал земетресения в Охайо

  • фракинг-
  • шистов газ-
  • американски учени-
  • земетресения-
  • охайо

Изводът е на американски екип изследователи

Американски учени са стигнали до извода, че земетресенията през 2013 г. в щата Охайо са свързани с фракинга, прилаган при добиването на шистов газ. Резултатите от изследването авторите са публикували в сп. Seismological Research Letters.

Почти 400 слаби земетресения са станали в американския щат Охайо в периода от 1 октомври до 13 декември 2013 г. Времето на десет земетресения с положителен магнитуд, вариращ от 1,7 до 2,2, за периода от 2 до 19 октомври, са съвпаднали с фракинга при местните нефтени и газови сондажи.

Фракингът, или хидравличното разбиване е метод за извличане на нефт или газ от шистови пластове чрез въвеждане под земята на смеси с високо налягане, резултат на което нефтът и газът се издигат към повърхността.

Въвежданата течност обикновено се състои от вода и химични вещества, влияещи на физиката и химията на процеса, което е обект на спорове между еколози и нефтодобивните компании, които най-често не разкриват химичния състав на използваните вещества.

Фракингът, според изследователите, е причина за образуването на микроцепнатини и предизвикването на земетресения. Обикновено хидравличното разбиване води до леки земетресения с магнитуд от -3 до -1, но сеизмолозите са наблюдавали в Охайо увеличение с три единици.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини