Last news in Fakti

15 Октомври, 2014 13:40 1 582 3

Фракинг на шистов газ предизвикал земетресения в Охайо

  • фракинг-
  • шистов газ-
  • американски учени-
  • земетресения-
  • охайо

Изводът е на американски екип изследователи

Американски учени са стигнали до извода, че земетресенията през 2013 г. в щата Охайо са свързани с фракинга, прилаган при добиването на шистов газ. Резултатите от изследването авторите са публикували в сп. Seismological Research Letters.

Почти 400 слаби земетресения са станали в американския щат Охайо в периода от 1 октомври до 13 декември 2013 г. Времето на десет земетресения с положителен магнитуд, вариращ от 1,7 до 2,2, за периода от 2 до 19 октомври, са съвпаднали с фракинга при местните нефтени и газови сондажи.

Фракингът, или хидравличното разбиване е метод за извличане на нефт или газ от шистови пластове чрез въвеждане под земята на смеси с високо налягане, резултат на което нефтът и газът се издигат към повърхността.

Въвежданата течност обикновено се състои от вода и химични вещества, влияещи на физиката и химията на процеса, което е обект на спорове между еколози и нефтодобивните компании, които най-често не разкриват химичния състав на използваните вещества.

Фракингът, според изследователите, е причина за образуването на микроцепнатини и предизвикването на земетресения. Обикновено хидравличното разбиване води до леки земетресения с магнитуд от -3 до -1, но сеизмолозите са наблюдавали в Охайо увеличение с три единици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 vankicha

    4 0 Отговор
    точно така алчни капиталисти добивайте си го ,но само от ваща територия
  • 2 qwerty

    0 4 Отговор
    това не е възможно. тази новина е руска измислица!
  • 3 ОСТАВКА

    1 0 Отговор
    ЕТО Я ИСТИНАТА ДОКУМЕНТИРАНА С ФИЛМ НАГЛЕДНО.ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА СА ОТ ПОДЗЕМНИТЕ ВЗРИВОВЕ,С КОИТО СЕ ПРАВИ ВИСОКОТО НАЛЯГАНЕ И РАЗБИВАНЕТО НА ШИСТИТЕ.
    http://www.youtube.com/watch?v=78hWVxti0Wo