Отидете към основна версия

2 916 10

С орден и парад посрещат Путин в Белград (Видео)

  • путин-
  • сърбия-
  • белград
Снимка: АП/БТА

С държавни почести и военен парад беше посрещнат руският президент Владимир Путин в Белград, съобщава АП.

Той пристигна днес малко след обяд, за да участва в тържествата по случай 70-та годишнина от освобождаването на сръбската столица.

Сръбският президент Томислав Николич връчи на Путин най-високия сръбски държавен орден – Орден на република Сърбия – първа степен. Досега по-ниски степени от него са били раздадени на 18 държавни глави, уточнява РТС.

„Скъпи братко Владимир, сръбският народ е горд, че ти носиш този най-висш сръбски орден“, проговори на руски сръбският президент Томислав Николич. От своя страна Путин благодари за наградата, отбелязвайки че тя е знак на уважение към Русия и руския народ. „Не смятам, че съм направил нещо, за да я заслужа“, скромно коментира Путин.

Той не пропусна да отбележи, че Русия гледа на Сърбия като най-близкия съюзник и роднина.

В чест на високия гост за първи път за последните 30 години в Белград се организира парад със самолети, оръдия и танкове. Двамата президенти се отправиха към Паметника на освободителите в сръбската столица, за да поднесат венци. Военен оркестър изсвири химните на двете страни, след което лидерите се разписаха в книгата за почетни гости.

Осъществяването на проекта „Южен поток“ се очаква да донесе на Сърбия над 2 милиарда евро нови инвестиции и съществено да увеличи енергийната сигурност на страната, казва Путин, цитиран от ТАСС.

„Южен поток ще допринесе значително за цялостната енергийна сигурност в Европа. Той ще е от полза за всички, както за Русия, така и за европейските потребители, включително Сърбия“, изтъкна руският президент.

Русия застава зад принципната си позиция, а тя се основава не само на нашето приятелство и близост, но и на международно право и справедливост, заяви руският държавен глава, коментирайки казуса независимостта на Косово.

Сърбия вижда в Русия искрен и голям приятел и високо оценява помощта на Москва за запазване на териториалната цялост и суверенитет, особено що се отнася до Косово, каза президентът на Сърбия, цитиран от Танюг.

Путин на свой ред каза, че двете страни имат много общо в миналото и имат добро бъдеще. Той напомни, че преди 70 години са водени борби за освобождението на Белград.

По улиците на Белград са разлепени плакати с образа на руския лидер и пожелание „Добре дошъл” на сръбски и руски език, а на много места се продават тениски и сувенири с неговия портрет.

Сърбия се оказва разкъсвана от желанието за присъединяване към Европейския съюз и традиционната близост с Русия в момент, когато Студената война отново напомня за себе си. Затова и посещението предизвиква огромен интерес по света.

Въпреки че руският президент ще бъде в сръбската столица само няколко часа, за отразяване на събитието са акредитирани над 900 представители на медиите.

Путин кацна в Белград на път за Милано, където ще се проведе срещата Европа-Азия.

Белградският анализатор Игор Новакович споделя пред БНР, че посещението на Путин в Сърбия може и да не повлияе позитивно върху евроинтеграцията на страната.

„Не виждам посещението на Владимир Путин в Белград като позитивен сигнал, допринасящ за европейската перспектива на Сърбия и по-специално заради 31-ва глава от преговорния процес, според която Сърбия е задължена постепенно да води и да съгласува обща политика в сферата на външните работи и сигурността с ЕС“, коментира Игор Новакович.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: