Отидете към основна версия

5 215 11

НАТО е засекло 17 руски бойни самолета над Европа

  • нато-
  • русия-
  • авиация

Тези полети на руски бойни самолети представляват непряка заплаха за гражданската авиация

През последната седмица НАТО е засекло близо 17 руски бомбардировачи и изтребители да извършват военни маневри в европейското въздушно пространство в района на Балтийско море, Северно море, Атлантическия океан и Черно море.

Турски изтребители са прихванали два руски изтребители Су-27, придружаващи двойка от стратегически бомбардировачи Ту-95, известни като мечка, над Черно море.

Самолети от Алианса са били задействани заради четири групи руски военни самолети, които били "на маневри от голям мащаб" във въздушното пространство над Стария континент. Норвежки, британски, португалски, германски и турски изтребители са били вдигнати във въздуха в отговор на действията на маневрите на бомбардировачи Ту-95, изтребители МиГ-31 и други руски военни самолети.

Не са били регистрирани инциденти. Маневрите на руските военни самолети обаче са били необичайни по своя мащаб.

От пресслужбата на Алианса уточняват, че три пъти по-голяма е активността на руската бойна авиация през 2014 г. спрямо 2013 г. Тя става на фона на изострените двустранни отношения заради Украйна.

Тези полети на руски бойни самолети представляват непряка заплаха за гражданската авиация. От Алианска обещават да продължат да пазят въздушното пространство над Европа.

Франция обяви вчера, че още не са изпълнени условията за предаването на първия от двата бойни кораба тип "Мистрал" на Русия. Така Париж опроверга твърденията на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, че Москва ще получи кораба на 14 ноември.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: