Отидете към основна версия

2 437 7

НАТО: Русия придвижва войски срещу Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • сепаратисти-
  • донецк-
  • луганск

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е регистрирано придвижване на руски войски към границата с Украйна, съобщава Ройтерс.

„Ние наблюдаваме как руската войска се приближава към границата с Украйна“, отбеляза Йенс Столтенберг след срещата си с първия дипломат на ЕС за външна политика Федерика Могерини.
Той не пропусна да отбележи, че Русия, както и преди продължава да подкрепя сепаратистите, обучавайки ги и въоръжавайки ги.

Йенс Столтенберг не пропусна да припомни, че в Източна Украйна се намират представители на руските спецслужби.

НАТО смята проведените в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики за противоречащи на постигнатите в Минск мирни споразумения и по тази причина не смята да ги признава, посочи Йенс Столтенберг.

От своя страна Кремъл заяви, че признава вота в двете сепаратистки района.
Междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун на постоянното заседание на Постоянния съвет на ОССЕ заяви, че гласуването в Луганска и Донецка народни републики са достойни за съжаление и контрапродуктивни на усилията за намиране на мирно разрешение на конфликта. 

На проведеното в Киев заседание на Съвета за национална сигурност е било взето решение украинското правителство да изпрати хуманитарна помощ в Донбас.

През последната седмица Русия на три пъти изпрати конвои от хуманитарна помощ за проруските сепаратисти в Източна Украйна. По данни на Москва са доставени 300 000 т.  храни.

Държавният глава посочи, че е разпоредил допълнителни войски да бъдат изпратени в Мариупол, Бердянск, Харков и северните части на Луганск, съобщава Би Би Си. Решението е било взето на заседанието на Съвета за сигурност.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: