Отидете към основна версия

2 549 33

Русия уведоми официално Европейската комисия за спирането на “Южен поток”

  • южен поток

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви в Анкара, че при сегашните условия Русия няма да строи проекта

След близо на две седмици на мълчание Кремъл уведоми официално Европейската комисия, че спира „Южен поток”, отбелязва Ройтерс.

Енергийният министър на Москва Александър Новак разговаря около полунощ в четвъртък по телефона със заместник-председателя на комисията по енергийните въпроси Марош Шефчович.

По този начин се слагат край на спекулациите и плахите надежди, че Русия може да размисли и да размрази Южен поток, коментира АП.

На 9 декември се състоя среща на страните-участнички от енергийния проект. Те възложиха на Марош Шефчович да получи официално от Москва информация за „Южен поток“.

През януари Европейската комисия ще представи работна група по осигуряването на енергийната сигурност на бившите страни-участнички в проекта. Целта е да се активизират усилията на страните от Централна и Югоизточна Европа за осигуряване на алтернативни доставки на газ и свързването на Северна и Южна Европа с нови газопроводи.

Сред първите цели на работната група ще бъде проектът „Южен газов коридор“. Той се състои от няколко енергийни трасета, които имат за цел да свържат Стария континент с находищата от Каспийско море.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви в Анкара, че при сегашните условия Русия няма да строи проекта "Южен поток" и планира да изгради газопровод до Турция, като на турско-гръцката граница може да бъде създаден енергиен център за доставки на газ в Европа. България беше посочена като виновник за провала на енергийния проект.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: