Отидете към основна версия

18 Декември, 2014 14:29, обновена 18 Декември, 2014 14:29 11 211 60

Путин: Има криза! Не чакайте революция в Кремъл! Няма да оковат руската мечка!

  • владимир путин-
  • путин-
  • конференция-
  • украйна-
  • газ-
  • икономика-
  • рубла-
  • криза

Икономиката на Русия трябва да се научи да работи при ниски цени на газа и петрола. Западът се държи с Москва като империя към васал

Трябва да е ясно! Или ще се съхраним като нация, или ще провесят нашата кожа на стената, предупреди Путин.Снимки: АП/БТА

Сегашната криза е следствие на външна атака, но и следствие на неизвършената диверсификация на руската икономика за последните 20 години.

Това призна в началото на десетата си годишна пресконференция с пресата руският президент Владимир Путин, която продължи около 3,2 часа. Той се опита да успокои руснаците, че бюджетът тази година ще завърши с излишък и социалните програми няма да пострадат. Той все пак не пропусна да предупреди, че кризата може да продължи около две години.

Проблемите в икономиката ни са и в следствие на санкциите. Това е цената, която плащаме да се съхраним като нация. Това отговори руският президент в отговор на въпрос дали кризата в Русия не е следствие на анексията на Крим.

Трябва да е ясно! Или ще се съхраним като нация, или ще провесят нашата кожа на стената, предупреди Путин. Той все пак отбеляза, че няма да има цветна революция в Русия.

„Настроението на Русия значително зависи от вашето настроение,

Владимир Владимирович", репликира от залата известната телевизионна водеща Ксения Собчак.

Междувременно рублата отбеляза ръст спрямо еврото и долара: едно евро се разменя за 75,28 рубли, а един долар - за 60,87 рубли.

Проучване на AП показва, че 81% от гражданите на Русия подкрепят действията на руския лидер Владимир Путин.

Той направи и преглед на развитието на страната през 2014 г. Той се похвали, че промишленото производство отбелязва ръст, безработицата остава ниска, а бюджетът за тази година ще бъде не с дефицит, а с излишък.

Не е възможен дворцов преврат, защото нямаме двор. Ние имаме официална резиденция – Кремъл, а той е добре защитен. Ние сме стабилни, защото се опираме на подкрепата на руския народ. Това отговори на въпрос на Ройтерс Путин за заплахата от държавен преврат.

Икономиката ни трябва да се научи да работи при ниски цени на газа и петрола,

отбеляза руският президент.

Той похвали стъпките на Централната банка за вдигане на лихвите и намесата й на валутния пазар в подкрепа на рублата.

По традиция Путин поиска цените на петрола и основните хранителни продукти да бъдат сдържани бюрократично. Властите и агенциите трябва да се срещат ежедневно с производители и петролните компании. Това е важно и дори да се премине на ръчен режим.

В отговор на „Коммерсант“ Путин отново припомни идеята си за данъчна амнистия

и да не се проверяват компании в продължение на три години, ако нямат регистрирани нарушения.

Основен проблем във външната ни политика, че партньорите ни от Запада не спазиха обещанията да не се разширява НАТО. Имаше две вълни на приемане на нови страни в Алианса, обяви Путин. Той не пропусна да припомни и разполагането на американската система за Противоракетна отбрана в Европа.

За отношенията със Запада руският държавен глава смята, че „мечката трябва да бъде освободена и да й се даде мед, но те искат да я оковат във вериги. Ние защитаваме нашия суверенитет и нашата независимост. Над 25-30% от проблемите ни са в резултат на санкциите", обясни той и добави, че

Западът се държи с Русия като „империя към васал“.

Силният човек в Кремъл беше запитан и за заплахата от нова Студена война.

„По отношение на нашите учения и развитието на нашите военни сили, Русия до някаква степен допринася за напрежението.

Но само заради това, че ние защитаваме нашите интереси по твърд начин. Ние не атакуваме никого, не сме подстрекатели на война. По целия свят има американски военни бази. И ни казвате, че ние сме агресивни! Бюджетът на Пентагона е 10 пъти по-голям от на Русия.

Ние ли придвижваме нашата военна структура близо до границите на други държави? Това, което чуваме само, е: „Това не е ваша работа". Ние сме прави по отношение на украинската криза, а нашите западни партньори не са прави", рязко коментира Путин.

В Украйна се извърши въоръжен държавен преврат.

Срещу него се обяви част от Украйна. Срещу тези протестиращи започна наказателна операция първоначално със силите на вътрешно министерство, а след това беше вкарана армията и наложена икономическа блокада.

За ставащото в Източна Украйна е виновен Киев. Русия е посредник в мирния процес. Това обяви в отговор на украинската медия УНИАН Владимир Путин.

Руският президент избегна отговора на въпроса колко точно руски военни се сражават на страната на сепаратистите в Украйна и колко са загинали там.

Вместо това той заговори за онези, които следвайки призива на съвестта си, изпълняват задължението си или в качеството си на доброволци се сражават в Източна Украйна. Владимир Путин обаче поясни, че не става дума за наемници, защото тези хора не получават пари.

Той даде ясно да се разбере, че

няма да освободи задържаните в руски затвори украински военнослужещи.

В момента срещу тях се води следствие и ако се докаже, че те са участвали във военни кампания срещу цивилно население.

Защо украинците не напуснат летищата в Донбас, а засилват своето военно присъствие, йезуитски попита руският президент, прехвърляйки вината на неизпълнение на Минските мирни споразумения на Киев.

Украйна не изпълнява своите задължения за размяна на пленници, отбеляза руският президент.

Путин даде да се разбере, че не възприема помилвания преди година Михаил Ходорковски като сериозен политически противник.

Вярваме, че кризата в Украйна ще бъде решена в близко бъдеще. Тя трябва да бъде разрешена чрез политически средства, а не чрез натиск - военен или блокада. Киев трябва да уважава населението на Източна Украйна. Вярвам, че Порошенко е за мирно разрешаване на украинската криза. Нямам съмнение за това. Аз бях един от тези, които инициира срещата в Минск. Порошенко иска да постигне решение за кризата. Украйна трябва да се запази, аргументира се руският президент.

Помилвах Ходорковски, защото майка му е болна. Майката е свята, заяви Путин.

Турция се нуждае от енергийни ресурси.

Нашите турски партньори ни попитаха дали можем да увеличим доставките. Възнамеряваме да го направим, заяви руският президент.

Така нареченият европейски газов хъб на границата на Гърция и Турция - това не зависи от нас, а от нашите партньори, отбеляза Путин.

„Искат ли да имат устойчиви, гарантирани достави на енергоресурси от Русия, от които така се нуждаят, и без транзитни рискове? Чудесно, тогава ние ще работим. Тогава може през Гърция да се излезе в Македония, по-нататък може да се стигне и до Сърбия.

Може пак да се стигне до „Баумгартнер“ в Австрия. Не искат ли, тогава няма да правим нищо“, отбеляза Путин. Той не пропусна да отбележи, че по-евтини и надеждни газови доставки от руските няма и в близка перспектива няма да има.

Владимир Путин не засегна темата за Южен поток.

Газовото споразумение с Китай ще облагодетелства Русия на много нива, заяви той и добави, че формулата за цената на газа не се различава много от използваната в Европа.

Този договор ще позволи на Русия да концентрира големи ресурси, да създаде газопровод, да свърже западната и източната тръба. Голям строителен проект. Икономиката ще спечели от това, обясни Путин.

Всички мои действия имат за цел да консолидират нашето общество.

Тази година е година на културата. Ние отбелязваме годишнина от Михаил Лермонтов, нашият известен поет. Той беше опозиция на правителство, но аз го разглеждам като патриот. Разликата между опозиция и „пета колона" е много трудно да се възприеме от отвън...

"Петата колона" е само инструмент за постигане на цели от други държави, обясни Владимир Путин.

На въпрос дали е възможен съюз със славянски държави, руският президент каза, че тези малки страни са под натиск. Въпреки това, по думите му, не е възможно да се унищожи духовното единство между нас.

По традиция

пресконференцията на Путин няколко часа и е своеобразна равносметка за изминалата година.

Пресконференцията на Путин се предава на живо от основните телевизионни канали. Рекордът беше поставен през 2008 г., когато Путин отговори на 106 въпроси за 5 часа.

За събитието са акредитирани близо 1300 журналисти. Те очакват Путин да изясни позицията си относно ситуацията с резкия спад на рублата, икономическа криза в страната, анексията на Крим и спрените енергийни проекти като „Южен поток“.

Само преди две седмици беше годишното изявление на руския президент за състоянието на нацията пред парламента. Тогава Путин започна речта си с впечатляващото изявление, че анексирания през март полуостров Крим е от „цивилизационно и свещено значение за Русия".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания