Отидете към основна версия

19 Декември, 2014 11:27, обновена 19 Декември, 2014 11:27 1 330 16

Доналд Туск: ЕС се нуждае от "дългосрочна" стратегия по отношение на Русия

  • доналд туск-
  • ес-
  • русия-
  • среща на високо равнище

Лидерите на ЕС одобриха и 315 млрд. евро за стратегически инвестиции

Снимка АП


ЕС се нуждае от дългосрочна стратегия по отношение на Русия, вместо просто да реагира на събития. Това заяви в четвъртък новият председателят на Европейския съвет Доналд Туск новият, цитиран от Би Би Си.

Туск заяви, че е бил "наистина повлиян" от решението на лидерите за украинската криза.

По-рано, ЕС затегна санкциите срещу Русия заради подкрепата й на въоръжените сепаратисти в източната част на Украйна.

"Имаме нужда от план за години напред... ние не трябва да сме прекалени оптимисти, ние трябва да бъдем реалисти", каза Туск.

"Русия е наш стратегически проблем, не проблем на Украйна", каза още бившият полски министър-председател.

Туск посочи, че Украйна е „жертва на вид инвазия” и че европейците трябва да „надскочат защитния и реакционен отговор”. "Най-голямото предизвикателство е подходът на Русия не само към Украйна, но и към Европа.

"Нашата дискусия [за Украйна по време на вечеря] показва, че Европа е обединена, както никога преди. Поведението на Русия се нуждае от прагматично решение, обединение и обща позиция."

Полша, която граничи с Украйна, отдавна има обтегнати отношения с Русия и е сред най-отявлените критици на руския президент Владимир Путин.

Про-руските бунтовници в източната част на Украйна все още имат тежки оръжия, включително танкове и ракети, въпреки исканията на Украйна и на Запад да се разоръжат. Продължаващите сблъсъци в района на Донецк подкопаха усилията за мир.

Според най-новите мерки срещу Русия, на всички тур оператори от ЕС ще бъде забранено да работят в Крим и европейските инвестиции там ще бъдат забранени. Русия анексира Крим през март.

Министър-председателят на Италия Матео Ренци каза "ние трябва да работим с Русия, за да я принудим да напусне Украйна".

И председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подчерта, че каналите на ЕС за комуникация с Русия трябва да останат отворени.

Икономически растеж

Другата основна тема по време на срещата,, която приключи късно тази нощ – половин ден по-рано от планираното, беше планът на г-н Юнкер да генерира до 315 млрд. евро от частни инвестиции за инфраструктурни проекти в ЕС.

Новата инвестиционна програма за стимулиране на икономичесикя растеж получи одобрението на всички 28 лидери.

Програмата трябва да стартира през следващия юни.

„Договорихме три неща: първо, призоваваме за спешно създаване на европейски фонд за стратегически инвестиции; второ, подновен ангажимент за интензифициране на структурните реформи; трето, продължаване на усилията за гарантиране на здрави публични финанси“, заяви Туск.

„Новият фокус на инвестиране, наред с поемането на ангажимент от страна на страните членки за структурни реформи и за следване на фискална консолидация, ще бъдат основата за растеж и откриване на нови работни места в Европа“, посочиха лидерите в съвместно изявление.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: