Отидете към основна версия

1 623 7

Даниел Митов: Готови сме да защитим сънародниците си в Украйна

  • украйна-
  • даниел митов-
  • външния министър-
  • павло климкин-
  • антон киссе-
  • българите-
  • мобилизация-
  • сънародниците

Очакваме украинските власти да спазват принципа на пропорционалност при мобилизацията - това ще бъде заявено и на предстоящата среща между външните министри на двете страни в София

Снимка: Пресцентър МВнР

Българската държава никога не е изпускала от поглед случващото се в Украйна и положението на българите там винаги е било от особена важност за нас. Настоящият конфликт ни кара да следим с още по-голямо внимание развитието на събитията с готовност да реагираме във всеки един момент в защита на правата на нашите сънародници. Това заяви министър Даниел Митов на среща днес в МВнР с Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада.

България използва всички налични механизми в тази посока, като работи активно както на двустранно равнище с украинските власти, така и в рамките на ЕС. Министър Митов подчерта, че в приетите на извънредния Съвет „Външни работи” на 29 януари заключения по предложение на българската страна е включен текст, които призовава Украйна да съблюдава правата на малцинствата.

Очакваме украинските власти да спазват принципа на пропорционалност при мобилизацията, посочи още министър Митов. Той увери своя гост, че тази позиция е отстоявана и ще бъде заявена отново на предстоящата му среща с украинския външен министър Павло Климкин. 

От своя страна, Антон Киссе изрази благодарността на българите в Украйна, че в такова тежко време усещат моралната подкрепа на България и имат установен постоянен контакт както с посолството в Киев и Генералното консулство в Одеса, така и с Министерството на външните работи.

Антон Киссе определи като спекулации твърденията, че представители на българската общност в Украйна подкрепят действията на сепаратистите. „Ние сме лоялни граждани на Украйна и трябва да живеем с нейните успехи и проблеми”, заяви той, като подчерта, че няма никакво основание да се говори за масово желание на българите в Украйна да напуснат страната.

Външният министър информира Антон Киссе за предприетите от страна на МВнР мерки по отношенията на облекчаване на издаването на визи за българите в Украйна, както и за подготвящото се изпращане на хуманитарна помощ за районите, които са най-сериозно засегнати от сраженията.

Въпросът за предоставянето на хуманитарна помощ бе тема на последвалия разговор на Антон Киссе със зам.-министъра на външните работи Катя Тодорова и Христо Григоров, председател на Българския червен кръст. Целта на срещата бе да се определят начинът, формата и каналите за предоставяне на целева хуманитарна помощ за българската общност в най-засегнатите райони на Украйна чрез БЧК.

Първата доставка, включваща хранителни стоки, медикаменти, превързочни материали и др., ще бъде доставена в Донбас, където положението е най-сложно. Получател на помощта ще бъде Асоциацията на българите в Украйна, председателствана от Антон Киссе, като за безопасното придвижване на конвоя на територията на Украйна и в районите, контролирани от сепаратистите, ще бъде потърсено съдействие от украинските власти и от Украинския червен кръст.

Министър Даниел Митов ще се срещне на 16 февруари с министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин, който ще бъде на официално посещение в София по покана на българския си колега. Актуалното развитие на ситуацията в Украйна, включително положението на нашите сънародници там, усилията на международната общност за деескалация на конфликта, реформите в страната и българската подкрепа за тях, ще бъдат част от темите, които ще дискутират двамата първи дипломати.

В сградата на МВнР, в присъствието на министърa на културата Вежди Рашидов, ще се състои церемония по връщане на украинската страна на две икони, културна ценност, незаконно изнесени от Украйна.
След пленарните разговори между двете делегации в 10.50 ч. външните министри ще дадат съвместен брифинг. 

В рамките на визитата си Павло Кимкин ще бъде приет от министър-председателя Бойко Борисов и от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини