13 Февруари, 2015 17:32 998 3

Жельо Бойчев: Българи воюват срещу българи в Украйна

  • украйна-
  • мобилизация-
  • българи-
  • жельо бойчев-
  • криситан вигенин-
  • външния министър-
  • малцинствени групи-
  • бсп

Реакцията на външния министър беше закъсняла и вяла, коментира предшественикът му Кристиан Вигенин

Жельо Бойчев: Българи воюват срещу българи в Украйна - 1
Жельо Бойчев. Снимка: Пресцентър БСП

„В Украйна българи воюват срещу българи”- тази констатация направи депутатът от БСП Жельо Бойчев, който заедно с Кристиан Вигенин попита каква е позиция на българското правителство за провежданата в Украйна мобилизация на малцинствени групи.  „За съжаление сме свидетели на по-голям процент мобилизация сред малцинствените групи в Украйна, в това число и на българското малцинство”, посочи Жельо Бойчев.

По думите му това е довело до създаване на напрежение, а на места е имало и граждански бунтове. „Сред българското малцинство в Украйна има недоволство относно желанието на украинските власти да го мобилизират и съгражданите ни да бъдат изпратени в зоната на бойните действия. Най-неприятното е, че сме изправени пред ситуация, в която българи воюват срещу българи. Всичко това не може да ни остави безучастни като страна, която трябва да защити своите сънародници”, коментира той.

„Според нас реакцията на външния министър беше закъсняла и вяла. Той трябва да е остър не към опозицията, а към тези, които създават проблема, който вълнува цялото българско общество. Тезата за облекченото издаване на визи, хуманитарната помощ е добра, хубаво е да се помисли за облекчаване на бюрократичните процедури и да се засили капацитетът на генералното консулство в Одеса”. Това заяви народният представител от “БСП – лява  България“ Кристиан Вигенин от парламентарната трибуна.

Той припомни, че вчера бе прието предложението на левицата за създаване на парламентарна комисия по въпросите на политиката за българите в чужбина.  „Това е много важен институционален инструмент, с който нито едно правителство досега не е разполагало и ви призовавам да го използвате максимално”, каза той. Според него важен е и въпросът за двойното гражданство на сънародниците ни в Украйна, тъй като неразрешаването му принуждава етническите българи, ако искат българско гражданство, да се откажат от украинското.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Тоя комунист след като не е съгласен българи да воюват срещу българи,що не им эабрани?!Колкото до въпросните българи-те може и да са си такива по душа,но по документи са си пълноправни граждани на съответната държава,имат равни права и се подчиняват на съответните эакони.Все едно в БГ да има мобилиэация,но Местан/или Доган/ да се иэцепи,че българите с турско самосъэнание да не се эакачат,эащото не са "съвсем" българи!
  • 2 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    бсп продължава да затъва в неадекватността си.българи воювали срещу българи в украйна!!!човек да се смее ли да плаче ли след това изказване на български депутат от втората по големина партия?йотовска пък изби рибата с глобалния проблем от украински бежанци...както казваме ,а дано ама едва ли!
    25 години минаха и бсп то не може да надмогне сервилността си пред москва и не може да спре да нагажда задника си към кремъл в ущурб на българския интерес!
  • 3 Умно село

    0 0 Отговор
    Троскута се лекува с мотиката.

    И всеки който воюва на страната на Киевският фашизъм, не е нищо друго освен див поклет и отвратителен троскут, който трябва да се изкорени из корен. Киевската хунта е анти Украинска и анти човешка.
    Защо в Киев днес има ФАШИСТКА ВЛАСТ ?

    Защото се извърши:
    - държавен преврат;
    - геноцид на етническото руско население;
    - забрана правото на глас;
    - забрана правото на свой език;
    - участие в междунариден тероризъм: сбиването на Малазийският пътнически самолет с 298 души пътноци МН-17 / повечето от които бяха деца /с цел обявяване на нови санкции срещу Русия;
    - и до ден днешен Запада / Англия /не изнася данните от "черните кутии" от МН-17 а САЩ не представи никакъв факти от своите стредства за обективен цоктрол, които без никакво съмнение не доказват обратното от това което Русия показа;
    - фашистите от Киев, спотаиха диспечерката, ръководеща МН-17 от Днепропетровското летище;
    - фашистите от Киев, спотаиха началник смяната от диспечерската на Днепропетровската кула за управление на полетите;
    - фашистите от Киев, спотаиха радио записите на разговорите със МН-17, където диспечерката от Днепропетровск дава указания за изменение на курса, изкарвайки го от трасето му и въвеждайки го в зоната определена за неговото УНИЩОЖЕНИЕ, нареждайки му снижение на ешалона, облекчавайки действията на пилота на СУ 25 по неговото поразяване;
    - фашистите от Киев, Пороошенко обяви за "Герой На Украйна" военния пилот на самолета СУ 25, най-вероятно сбил самолета, който днес също е спотаен и не е известно дали въоще е жив;
    - фашистите от Киев са марионетки в ръцете на чужда анти-народна анти-Украинска власт.

    ФАШИЗЪМА ДНЕС СЕ ПРИЕМА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ

    Всеки който днес води борба срещу ФАШИЗЪМА в Киев е на страната на СПРАВЕДЛИВОСТТА и ЧОВЕЧНОСТТА В УКРАИЙНА.


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове