Отидете към основна версия

16 Февруари, 2015 12:20, обновена 16 Февруари, 2015 12:20 1 384 0

Още двама заподозрени за атаките в Копенхаген

  • дания-
  • копенхаген-
  • заподозрени-
  • стрелба-
  • франция-
  • белгия-
  • тероризъм-
  • ислямска държава

Ислямисти заплашиха с нови терористични атаки Франция и Белгия

Снимка АП

Датската полиция заяви в понеделник, че са повдигнати обвинения срещу двама души, които са задържани ден по-рано за оказване на помощ на стрелеца, който уби двама души в отделни нападения в Копенхаген този уикенд, съобщава Ройтерс.

"Двамата са обвинени, че са помагали чрез съвети и дела на извършителя за стрелбата в културния център „Крутенден“ и синагогата „Кристалгейд"", се казва в изявление на полицията.

Полицията не е направила по-нататъшен коментар.

Адвокатът на защитата заяви, че мъжете отричат обвиненията.

Заподозрените, които не са назовани по имена трябва да се явят на обществено изслушване днес, съобщава Би Би Си.

Заподозреният стрелец, разпознат от датските медии като 22-годишният Омар Ел-Хюсеин, бе прострелян смъртоносно от полицията, след като нападна дебат за свободата на словото и синагога. Кинорежисьор и пазач в синагогата бяха убити, а петима души бяха ранени.

Хюсеин, за който се смята, че е извършил нападенията в събота е бил известен на полицията и има присъди за насилие и търговия с оръжие.

"Все още не мога да кажа нищо конкретно за мотив ... но се смята, че стрелецът може да е бил вдъхновена от събитията в Париж преди няколко седмици", каза шефът на службите в Дания Дженс Мадсен.

Лявоцентристкия социалдемократиичен министър-председател на Дания Хеле Торнинг-Шмит, описа убийствата като "циничен акт на терор". Тя каза: "Ние опитахме грозния вкус на страха и безсилието, които терорът се надява да създаде" и добави, че Дания е изживяла ден на скръб. "Ние ще защитим демокрацията и ще защитаваме Дания по всяко време", обеща тя.

Френският министър-председател Манюел Валс заяви тази сутрин, че заплахата от нападения в страната остава "изключително висока" и че извънредните мерки за сигурност ще останат в сила докато е необходимо след атентатите от Копенхаген.

Нови заплахи срещу Европа

Терористичната групировка Ислямска държава отправи нови заплахи срещу Франция и Белгия. В публикувано в събота видео, ислямистите направиха предупреждение за  нови атаки, само месец след смъртоносните атентати във френската столица, съобщва "Таймс оф Израел".

В девет минутното видеото на арабски и френски език, озаглавено "Съобщение до Франция" се твърди, че хора от Ислямска държава са разположени и в двете европейски държави и изчакват заповеди за извършване на нови атаки, по-специално в Париж и Брюксел.

"Бойците на Ислямска държава са разположени навсякъде и вашият кошмар започва сега, заедно с истинската война", се казва в изявлението на ИД.

Клипът започва със записани изявления на френския президент Франсоа Оланд и бившия президент Никола Саркози, следвани от сегмент от домашно видео на Амеди Кулибали, терористът, отговорен за атаката в кашер супермаркет в Париж миналия месец, в която загинаха четирима и девет бяха ранени.

След частта с Кулибали, двама френско-говорещи бойци на ИД, носещи военни униформи, умоляват мюсюлманите в цяла Франция да убият неверниците.

"Призовавам моите братя, които живеят сред неверниците във Франция: Ако не можете да емигрирате, действайте в рамките на страната. Убийте ги с оръжията, които имате на разположение. Плюйте върху тях, палете колите им, палете полицейски участъци. Нямайте милост над тях!", казва един от мъжете.

Това е вторият случай от началото на годината, в който се предупреждава за нападение точно по този начин.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания