Отидете към основна версия

2 923 4

Великобритания отказа на руски олигарси да купят петролни полета

  • михаил фридман-
  • герман хан-
  • петрол-
  • газ

Сделката между RWE и Letter One беше сключена през март 2014 г. за сумата от 5,1 млрд. евро

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън поряза амбициите на руските милиардери Михаил Фридман и Герман Хан да купят дузина петролни и газови находища в Северно море, предаде АП.
Решението на „Даунинг стрийт“ 10 става в навечерието на обсъжданите нови санкции на Европейския съюз срещу Русия заради подкрепата на проруските сепаратисти в Източна Украйна и незаконната анексия на Крим.

По тази причина министърът на енергетиката Ед Дейви отказа исканите от руските бизнесмени гаранции за неприкосновеност на собствеността им над енергийните полета в Северно море. Евентуално включване на Михаил Фридман и Герман Хан в черния списък на Брюксел ще наложи препродажба на активите, съпроводена с риск за добивите и околната среда, аргументира се Ед Дейви.
Това е тежък удар за двамата руски олигарси, които продадоха активите си в Русия с надеждата да превърнат компанията си във водещ играч на глобалния енергиен пазар, отбелязва Ройтерс.

Закупуването на находищата трябваше да стане в рамките на сделката по придобиването на нефтогазовото подразделение на RWE –Dea AG за 5 млрд. долара от руската LetterOne, създадена от собствениците на руската „Алфа груп“ Михаил Фридман и Герман Хан. В рамките на преразглеждане на условията по сделката, компанията Letter One предложи да се отдели британското подразделение Dea от останалите дейности на RWE Dea в продължение на няколко години в случай на налагане на санкции върху нейните собственици.

Сделката между RWE и Letter One беше сключена през март 2014 г. за сумата от 5,1 млрд. евро. RWE AG е сред петте най-големи енергийни компании в Европа и осигурява електроенергия за около 20 млн. души, а газ за около 10 млн. клиенти. Частната компания Letter One е базирана в Люксембург. На 31 декември 2013 г. активите на компанията се оценяват на 29 млрд. долара.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини