5 Март, 2015 10:39 2 959 12

Туркменистан може да снабди Европа с газ

  • газ-
  • туркменистан-
  • азербайджан-
  • синьо гориво-
  • газпром-
  • газопровод

България ще настоява пред Европейската комисия за възстановяване на проекта „Набуко“

Слуховете, че Туркменистан възнамерява самостоятелно да снабдява с газ европейския пазар, се носят не от едно десетилетие.

На решителността на местните власти сериозно влияние оказа позицията на Русия, която обикновено изкупуваше целият туркменски газ, за да го препродаде. Този път обаче в Ашхабад изглежда са решени да претворят на практика силните обещания, се посочва в анализ на Лента.ру.

По поръчка на Световната банка компанията RSK Environment Ltd извърши предварителните екологични проучвания за строителството на газопровод. Заключенията са положителни. Според тях екосистемата на най-голямото в света езеро няма да пострада от строителството.

Подкрепа за новия газопровод беше дадена и от Азербайджан.

От Министерството на нефтогазовата промишленост и минералните ресурси на Туркменистан разкриват, че страната се надява да доставя на европейския пазар от 10 до 30 млрд. куб. м. синьо гориво. Преговорите по реализацията на този проект се водят както с Европейския съюз и Европейската комисия, така и с конкретни държави и компании.

Запълването на газопровода на първоначалния етап се планира за сметка на находищата от туркменската част на Каспийско море. Проучванията сочат, че може да се разчита на износ на 16 млрд. куб. м. на година.

След това към Транскаспийския газопровод могат да се включат находищата от източната част на републиката. През тази година се планира и строежа на газопровода „Изток – Запад“ с капацитет от 30 млрд. куб. м. годишно.

Трябва да се припомни, че

Туркменистан притежава четвъртите в света запаси от синьо гориво.

Междувременно републиката получи официално потвърждение, че газовото находище Южен Йолотан е второ в света след ирано-катарското Парс. Запасите на Южен Йолотан в момента се оценяват до 21 трлн. куб. м. Това са над 40% от доказаните запаси на газ на Русия.

Дълго време в Туркменистан се надяваха на строителството на газопровода Набуко, с чията помощ местния газ през Азербайджан и Турция би достигнал до Стария континент. Но през 2013 г. този проект беше анулиран. Една от причините беше неурегулирания статус на Каспийското море, над което права имат пет страни: освен Туркменистан и Азербайдажн, така и Иран, Русия и Казахстан.

Освен това

Техеран активно купува туркменски газ за препродажба.

Става дума за 7 млрд. куб. м.

През последните месеци се води активна дискусия около строителството на газопровода ТАПИ (Туркменистан-Афганистан-Пакистан-Индия). Трасето е дълъг 1735 км. От тях 200 км. са на територията на Туркменистан, 735 на Афганистан и 800 на Пакистан, където трасето ще завърши на границата с Индия.

Трасето ще бъде захранвано от находището Галкиниш (известно и като Южен Йолотан). Очакванията са към 2018 г. по трасето да се пренасят по 90 млн. куб. м. на денонощие, а 38 млн. от тях ще отиват за покриване на енергийните нужди на Индия.

Критиците на ТАПИ предупреждават, че част от

маршрута ще премине през най-опасните провинции на Афганистан

като Херат и Кандахар.

Все пак трасето се подкрепя активно от САЩ като част от стратегията има за „Нов път на коприната“. Освен това индийската компанията Gas Authority of India ще носи отговорност за сигурността на трасето.

Друг основен приоритет при износа на туркменски газ е Китай. Още през 2009 г. беше открита първата енергийна магистрала за износ за синьо гориво към Поднебесната империя.

Китай купува втечнен газ от Австралия и Катар по средна цена от $145 за 1000 куб. м.

Китай получава газ от Туркменистан и Узбекистан за около $100-$140 за 1000 кубика. В момента доставките са за 10 млрд. куб. м., а перспективите са те да се увеличат 65 млрд. куб. м.

Освен това Китай стремително увеличава добива на шистов газ и към 2020 г. смята да добива 60-100 млрд. куб. м.

В момента Русия сериозно не се намесваше сериозно в регионалния газов пазар.

Кремъл гледаше да купува колкото се може повече синьо гориво

с основна цел да го препродаде на трети страни като Украйна и ЕС.

От друга страна Москва заедно с Техеран активно подкрепят позицията, че поставянето на тръби по дъното на Каспийско море трябва да става единствено със съгласието на всички страни от региона. Това е инструмент на Кремъл да пречи на страните от региона като Азербайджан и Туркменистан да разширят географията на своя износ на синьо гориво.

Последните месеци обаче показват, че властите а Ашхабад все по-малко ще се влияят от позицията на Русия.

Активизиране на връзките с ЕС се забелязват след като миналия декември руският президент Владимир Путин сложи кръст на Южен поток. В същото време Брюксел все по-активно ще търси алтернатива на руския газ от региона на Каспийско море.

Южният газов коридор вече се обсъждаше

на проведената наскоро среща в София по въпросите на газовите доставки и енергийната сигурност.

Вицепрезидентът на ЕК по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович вече на няколко пъти посочи, че към настоящия момент „Южен газов коридор“ е приоритет за Европа.

„Южен газов коридор“ е един от приоритетните за ЕС енергийни проекти. Той е насочен към диверсификация на маршрутите и източниците на енергийни доставки и увеличаване на енергийната сигурност на ЕС.

В рамките на проекта е предвижда доставка на азербайджански газ за Европа от находището „Шах Дениз“, към което може да се присъедини и туркменски газ.

При последната визита в България на президента на Азербайджан Илхам Алиев българският премиер Бойко Борисов заяви, че

България ще настоява пред Европейската комисия

за възстановяване на проекта „Набуко“.

Илхам Алиев обясни, че страната му разполага с достатъчно природен газ.

„Трансадриатическият газопровод" е част от южния газов коридор. България е партньор в южния газов коридор. Смятаме, че можем да обединим проектите - „Трансадриатическият газопровод" и „Набуко", заяви Бойко Борисов.

Не е въпросът как ще се нарича трасето, важно е азербайджанският газ да достига до Европа, припомни Илхам Илиев. Той припомни, че Илхам Алиев посочи, че основното находище на газ за Южния газов коридор Шах Дениз има капацитет от 1 трилион кубични метра, а вече се разработва вторият му етап, който ще бъде с капацитет от около 16 млрд. куб. метра.

В един от последните си доклади „Бритиш петролеум“ Туркменистан има всички шансове да стане най-големият играч на световните газови пазари в следващите 10 години.

Ресурсите, с които разполага бившата съветска република, са достатъчни, за да задоволят в обозримо бъдеще нуждите от синьо гориво на Китай, Европа и Русия, взети заедно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 код9

    0 0 Отговор
    Като гледам картата има вариант, и възможност газ да бъде доставян от всички бивши съветски газодобивни републики включително Иран и Русия, но газопровода трябва да мине през Азърбайджан и Грузия. В Грузия трябва да се построи терминал за втечнен газ на брега на ЧМ, както и такъв в Бургаз. Тогава може да има и хъб, но само при положение, че има терминал за втечнен газ и тогава ЕС може да получава газ без проблем от тези републики конкурирайки руският такъв, защото в момента Русия препродава именно част от този газ добиван от тези републики. Набуко има много рисково трасе, като имаме в предвид събитията, които са в момента в БИ и тези, които очакват Турция. Това трасе е за предпочитане, което да минава през Грузия до брега на ЧМ. При положение, че корабите, които трябва да пренасят втечнената газ, то те може да се построят и в България, като цената им ще бъде доста по ниска от тази, ако се правят на друго място..... Моето виждане, също не е за подценяване, защото съм включил сегашни и бъдещи фактори, които Вие......
  • 2 Истината боли

    0 0 Отговор
    Г-н Михайлов, Вие започнахте да се конкурирате с говорителката на белия дом Дженнифер Пски!
    Тя твърди, че "газа" идвал от Европа, минавл през Украйна и се продава в Русия!
    Вие от своя страна пишете, че Тюркменистан ще задоволи нуждите на Русия от синьо кориво!
    За ваша информация, Русия строи газопров Сила Сибир до Китай и въоще не им пука!
    Руся има пари и "строи", а БГ има само "вълна по задните части" и говори врели не кипели!
    От кой ще вземе транзитни такси БГ?
    Кой ще построи газопровод и с чии пари?


    Коментиран от #5

  • 3 сашо

    0 0 Отговор
    останахме на сухо ,сега сме на колене,ГЕРБ продадоха интересите на България сега съд за икономическо предателство

    Коментиран от #4

  • 4 ани

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "сашо":

    Сашко , само глупости пишеш !! На какви колене сме ??? Че не купуваме от руските олигарси газ ли !! Чети статията и мисли ,ако имаш сиво вещество в главата си !!!!

    Коментиран от #10

  • 5 ани

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Истината боли":

    Русия има много от тези пари , които не стават и за тоалетна хартия - рубли !!! Ако всички народи живеещи на територията на РФ ,започнат да ползуват за себе си природните си богатства , то от мита за Русия с големите ресурси няма да остане нищо ! За това "братушките " стискат в хватка "ключ" другите народи и им дават само трохите от техните богатства ! Например газта , каспийския нефт .....

    Коментиран от #12

  • 6 istinata

    0 0 Отговор
    и долара и рублата се вдигат ,еврото потъва съответно лева.САЩ си гледат тяхната изгода ,а нашите политици са се навели,паднали са на колени и се молят,ама никой не ни обръща внимание вече.България се оказа на дъното,геврече с дупка и всичко това се случи с помоща на Бойко да удсва на Американците.ако бяхме си направили енергийните проекти,ВСИЧКИ ЩЯХА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С НАС И ЩЯХА ДА СЕ ЧУДЯТ КАК ДА НИ УГАЖДАТ

    Коментиран от #8

  • 7 Истината боли

    1 0 Отговор
    А България какво има?
    Добре, че лева е "застопорен" за еврото инае ще видиш колко "скъпа валута" е и за какво става!
    "АКО" е велика дума!!!!!!
    И Германия ли трябва да се раздели,
    САЩ също.... много "АКО" станаха!
    Да разделим България тогава на Българи, Роми и Турци или има и македонци!
    Гледайте в собствената си иния, не в уждата!
  • 8 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "istinata":

    Аве "истина",решил си да пробутваш иэмислиците си эа истина..Между другото само ще ти кажа,че България в момента има сметка от силния долар,эащото основното което иэнася-ЭЪРНЕНИ ХРАНИ- се търгуват на международния паэар точно в долари и нищо друго!Нали правиш раэлика ако смениш скъп долар и евтин долар эа левове?

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    България сега изнася зърно защото до там я докараха националните предатели и колонизаторите. Разбира се Европа има свръх производство и не се нуждае от Българските стоки а само ни измести на Руският пазар - отново дело на предателите деформатори.

    Долара е скъп в момента и с това е по-скъп и дълга на сащ. В същото време са по-скъпи и техните стоки и като знаем че са и по-некачествени съответно намалява търсенето и от там задълбочаване на дълговата криза. Петрола е все още евтин и сащ са принудени да купуват по-голямата част от потреблението си понеже техният добив е по-скъп в момента. Така терористите от сащ са принудени да предизвикват конфликти в Европа и по света за да тероризират народите и да прикриват неизбежната криза.
  • 10 999

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ани ":

    По големи глупости от твоите никой не може да сътвори, може би Деси и аграрният тарикат с коня.През 1994г живеех в Америка и посетих университета Каплант в Бъркли, та там в коридорите имаше всякакви образователни табла и на едно от тях бяха пояснени природните ресурси и количество залежи на всички държави в света, и познай кого бяха класирали твоите приятели на първо място? Русия.Позволявам си да ти дам един съвет вместо да си губиш времето за инструктажи в посолството на САЩ чети и не се излагай, ако не вярваш на това което ти казвам попитай чичко Гугъл той не лъже.
  • 11 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Някой е спрял интелектуалното си развитие още преди 7 годишна възраст...
  • 12 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ани ":

    За "умното" ани-"Русия е финансирала Вашингтон със 115,2 млрд. д., намалявайки инвестициите си спрямо 176,3 млрд. д. през октомври 2010 г.", стара информация. Ето и още: https://alterinformation.wordpress.com/2013/10/19/2894910040599660/, а сега анито да ми каже колко долари дължи САЩ на Русия? Ани, знам...,кой си