Отидете към основна версия

3 202 8

Обама продължи с 1 година действието на санкциите срещу Русия

  • барак обама-
  • санкции-
  • сащ-
  • русия-
  • продължи-
  • действието

Според американската администрация, действията на РФ продължават да подриват демократичните процеси и институции в Украйна

Снимка: АП/БТА

Президентът на САЩ Барак Обама продължи с година действието на санкциите срещу Русия, първите от които бяха въведени през март 2014 г. Това се казва в изявление на държавния глава, публикувано на сайта на Белия дом.

За пръв път „режим на извънредна ситуация“ спрямо Руската федерация, която, според американската администрация, с действията си по отношение на Украйна създава заплаха за националната сигурност и външната политика на САЩ, бе въведен с указ на Обама от 6 март 2014 г., припомни РИА „Новости“.

Угроза представляват политиката и личностите, които подриват демократичните процеси и институции в Украйна, създават заплаха за мира, сигурността, стабилността, суверенитета и териториалната цялост на страната и допускат неправилно ползване на принадлежащите й средства, казва се в заявлението на президента.

Американските власти въведоха поетапно санкции към Москва – след 6 март още и на 16 март, 20 март и 19 декември (последното – по отношение на Крим). Те, както и европейските рестрикции, засягат най-вече компании, действащи в енергийния, финансовия и отбранителния сектор. Въведени бяха и персонални санкции спрямо отделни руски граждани, официални лица, служители в правителството на бившия президент Виктор Янукович, ръководители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, посочва ТАСС.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини