Отидете към основна версия

2 491 16

Кремъл: САЩ прехвърля военни инструктори в Лвов

  • сащ-
  • танкове-
  • инструктори
Снимка: АП/БТА

САЩ планират между март и октомври не по-малко от 300 военни инструктори. „Искани се киевските власти и целият украинския народ да се замислят за последствията от тези стъпки“, заяви пред РИА Новости Александър Лукашевич.

Той припомни, че Кремъл е обезпокоен от зачестилите информации, че САЩ се готвят да доставят на Украйна въоръжение.

Появата на кораби на САЩ и други страни от НАТО в Черно море, както и провеждането на военноморски учения, може да повлияят негативно на мирното регулиране на кризата в Украйна, заявил Александър Лукашевич.

На 4-ти март шест кораби на НАТО влязоха в Черно море за провеждане на учения по противовъздушна отбрана и борба с подводници на условен противник. В състава на групата влизат кораби от България, Гърция, Румъния, Турция.

Флагман на ескадрата е американският крайцер „Виксбърг“.

Вече е известно, че за планирано учение се очаква в Украйна да пристигнат най-малко 300 военни инструктори. Те ще бъдат разположени е Международния център за подкрепа на мира и сътрудничеството, разположен на Ярославския полигон в Лвовска област. Според официално обявените документи американските военни ще бъдат в Украйна между 5 март и 31 октомври 2015 г.

Те ще пристигнат на няколко пъти през март, август и октомври. Ротациите са предвидени за май и юли.

Идеята за оръжейни доставки за Киев набира все по-голяма популярност във Вашингтон. Началникът на Обединения комитет на началниците на щабове Мартин Демси и министърът на отбраната Чък Хейгъл призовават Украйна да получи въоръжение, което ще й позволи да се противопостави на руската агресия.

През пролетта разположената във италианското градче Виченца 173 въздушно-преносима бригада ще разположи в Западна Украйна батальон от зелени барети.

Там те ще обучават украинци от Националната гвардия и армията в приложението на различни тактики.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини