Отидете към основна версия

1 430 34

Европейския парламент иска международно разследване за убийството на Немцов

  • европейски парламент-
  • борис немцов-
  • разследване

Евродепутатите гласуваха специална резолюция

Снимка: БТА/AP

Европейският парламент поиска независимо международно разследване на убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов чрез резолюция, гласувана от евродепутатите.

Немцов бе убит на 27-и февруари, докато се разхождаше по Москворецкия мост в центъра на Москва. От ЕП определят престъплението като „най-знаковото политическо убийство в новата руска история“.

Немцов събираше доказателства за руското участие във войната в Украйна и бе застрелян само две дни преди да оглави голям протест срещу военните действия. Евродепутатите почетоха паметта на Немцов като човек „ отдал живота си за една по-отворена, просперираща и демократична Русия“.

Според резолюцията  някои от европейските дипломати, които са искали да присъстват на погребението на Немцов не са били допуснати в Русия.  Депутатите призовават Кремъл да спре със „заплахите, репресивните действия и натиска“ срещу опозиционните лидери, медиите и освободените политически затворници като украинската депутатка Надя  Савченко и естонския полицейски служител Естон Кохвер. Те заявяват още, че Русия се движи в посока „обратна на действащата демокрация“. Депутатите осъждат още отказа на Русия да сътрудничи на международното разследване относно свалянето на самолета от полет MH17 на Малайзийските авиолинии над Украйна през 2014 г.

Те изразяват и подкрепата на ЕП към демократичните сили в Русия и призоваха съвета на ЕС да ангажира 28-те страни членки за по-силно и единно послание относно правата на човека и необходимостта да се сложи край на репресиите срещу свободата на словото. Нужна е още по-силна програма и по-голямо финансиране в подкрепа на гражданското общество в Русия и окупирания Крим. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: