Отидете към основна версия

1 811 14

Китай подкрепи суверенитета и териториалната цялост на Украйна

  • ли къцян-
  • китай-
  • украйна
Ли Къцян. Снимка: Радио Китай
Китай подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна, заяви китайският премиер Ли Къцян. На пресконференция в края на сесията на парламента в Пекин, той каза, че украинската криза е усложнила допълнително геополитическото положение и се е отразила на процеса на възстановяването на глобалната икономика, предаде . 

Що се отнася до Крим, там има допълнителни усложняващи фактори. Ние се надяваме, че въпросът ще бъде решен политически, чрез диалог и се надяваме, че съседите ще могат да съжителстват мирно.

Ройтерс отбелязва, че Китай и Русия са единодушни по много въпроси на международната дипломация, но Пекин не желае да се въвлича в борбата между Запада и Русия за бъдещето на Украйна, нито иска да се скарва с Русия.

Ли Къцян посочи, че китайската икономика навлиза в нов период на развитие, съобщава агенция Синхуа. Целта от 7% растеж за тази година е по-ниска от предишните, но осъществяването й няма да е лесно, защото икономическата мощ на страната е голяма и надхвърля 10 трилиона щатски долара. Правителството ще запази развитието на икономиката в рационални граници, ще засили контрола, с цел да стабилизира доверието на пазара. През последните години мерките на китайското правителство за стимулиране на икономическото развитие не са били краткосрочни, което създава по-голяма възможност за предприемането на нови мерки.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини