Отидете към основна версия

31 Март, 2015 10:25, обновена 31 Март, 2015 10:25 5 697 37

„Бук“ е свалил боинга над Донбас

  • бук-
  • боинг 777-
  • донецк-
  • малайзия еърлайнс

Зенитно-ракетният комплекс „Бук“, с който може да е свален боинга на Малайзийските авиолинии в Източна Украйна, е бил превозван от прицеп Volvo между населените места в Донбас. Тази версия е представена от групата международни следователи. Нейните изводи бяха публикувани от полицията на Холандия.

В следствената група, влизат представители на Австралия, Белгия, Малайзия, Холандия и Украйна. Една от нейните версии е, че малайзийският боинг е свален в района на Донецк от ракета, изстрелята от зенитно – ракетен комплекс „Бук“, разположен на територията, намираща се под контрола на проруските сепаратисти.

На 18 юли 2014 г. Факти.бг препубликува снимки от украинския сайт „Информационно съпротивление“, на които се вижда придвижването на влекач на ПВО комплекса „Бук“.

От своя страна експертите отправят и призив, които могат да представят информация за превозването от прицеп Volvo на „Бук“ на 17 и 18 юли 2014 г. в района на Донбас. На 17 юли комплексът се е движел на собствен ход в района на град Снижне. Същата вечер „Бук“-ът е бил транспортиран в околностите на селището Северное. На следващият ден ПВО комплексът вече се бил завърнал в района на Луганск.

По тази причина следователите търсят свидетели, които могат да дадат допълнителна информация за членовете на екипажа, така и за евентуални стрелби с него.

Говорителят на народния съвет на самопровъзгласената Донецка народна република Андрей Пургин заяви пред Интерфакс, че „Бук“ е система, която се състои от четири до осем машини. За свалянето на пътнически самолет, летящ на 10 000 м. е необходимо да има специалисти, с които местните власти не разполагат, а още по-малко с подобна техника, Андрей Пургин.

Пътническият самолет Boeing 777, пътуващ от Амстердам за Куала-Лумпур, се разби на 17 юли 2014 г. в Донецка област, недалеч от селището Грабово. Всичките 283 пътници на борда, предимно граждани от Холандия и 15 членният екипаж загинаха на място.

Киев обяви, че самолетът е бил свален от ракета от клас „земя-въздух“, изстреляна от територията, която се контролира от проруските сепаратисти.

Руското министерство на отбраната смята, че самолетът е бил свален от украински изтребител или от украински „Бук-М1“.

Факти.бг беше една от първите медии в България, която разпространи радио сеанс между проруските сепаратисти, които обсъждат свалянето на пътническия самолет. (Виж видеото)

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини