Last news in Fakti

18 Юли, 2014 07:34 9 658 20

ПВО-ракета е свалила самолета на „Малайзия еърлайнс“ над Донецк - Обновена

  • боинг 777-
  • донецк-
  • малайзия еърлайнс

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън обяви, че малайзийският самолет е бил свален и обеща помощ на Киев в разследването

ПВО-ракета е свалила самолета на „Малайзия еърлайнс“ над Донецк - Обновена - 1
Снимки: АП/БТА

Ракета, изстреляна от проруските сепаратисти, е свалила боинга на авиокомпания „Малайзия еърлайнс“. Това е основната версия, по която работят следователите, съобщава в. „Гардиън“. Телевизията на проруските сепаратисти обвини украинската армия за свалянето на самолета и разпространи нарочно видео. Виж в края ( Видеото съдържа кървави сцени хора със сърдечни проблеми и слаби нерви, както и бременни да не гледат).

Вече е известно, че в района на трагедията е имало

украински военно-транспортен самолет, уточнява АП. От месеци проруските сепаратисти, благодарение на предоставеното им от Москва ПВО въоръжение, успешно свалят военни хеликоптери, самолети и изтребители на украинската армия, отбелязват експерти, цитирани от в. „Телеграф“. Намерени са и двете черни кутии на самолета. Украйна затвори въздушното си пространство.

Борсите в Москва се оцениха в червено. Причината е сваленият над Донецк боинг. Търгуващата с рубли борса MICEX отбеляза спад от 1.9% веднага след отварянето си, докато търгуващата в долари борса RTS отбеляза спад от 2.4%.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън обяви, че малайзийският самолет е бил свален и обеща помощ на Киев в разследването. Американският президент Барак Обама е разговарял с холандския премиер Марк Рюте и е заявил, че Вашингтон е за бързо и безпрепятствено разследване на катастрофата с малайзийския самолет, съобщиха от Белия дом.

От Пентагона заявиха, че американски части, които се намират в региона,

имат неоспорими доказателства, че става въпрос за изстрелване на ракета,

предаде АП.

Самолет Боинг 777 на „Малайзия еърлайнс“ се разби в Източна Украйна, в района на Донецк, на около 60 км от руско-украинската граница, съобщава ИТАР-ТАСС.

Полевият командир на проруските сепаратисти и „военен министър“ на т.нар. Донецка народна република Игор Стрелков (Гиркин) се хвали в профила си във "Вконтакте", че са свалили украински Ан-26.

„Вече предупредихме - не летете в "нашето небе"“, пише Стрелков, като помества и два видеозаписа от падането на самолета.

По-късно се оказа, че записите показват всъщност падането на малайзиийския "Боинг" и са направени от близкия град Снежное.

След като разбира, че сепаратистите са свалили граждански самолет Гиркин изтрива постинга, но скриншотовете остават в световната мрежа.

Самолетът е трябвало да навлезе в руското въздушно пространство около 17:20 ч. московско време.

На борда е имало 280 пътници и 15 души екипаж, всички са загинали. От тях 154 са били холандци, 27 австралийци, 38 граждани на Малайзия, 11 индонезиици, както и французи, белгийци, британци, германци, филипинци. Все още не е потвърдена националността на 47 от загиналите. Сред пътниците е имало 80 деца.

До останките и в радиус до 15 км вече са открити десетки тела,

съобщи „Ройтерс“.

Много от пътниците са пътували за XX международна конференция за ХИВ в Мелбърн.

От своя страна сепаратистите в Източна Украйна обявиха, че са готови да обявят тридневно примирие, за са улеснят разследването на самолетната катастрофа на малайзийския самолет. Те посочиха, че са готови да осигурят коридор до мястото на сваления самолет.

Руското министерство на отбраната изрази съмнение в изявленията на Киев, че проруските сепаратисти стоят зад свалянето на пътнически самолет.

От своя страна руският президент Владимир Путин каза, че властите в Киев и тяхната неотстъпчивост да започнат преговори са отговорни за катастрофата.

„Тази трагедия за пореден път потвърждава необходимостта от бързо намиране на мирно решение на острата криза в Украйна и изисква подробно и обективно разследване на всички обстоятелства около катастрофата“, заявява Путин.

Той изказа искрени съболезнования на холандския премиер Марк Рюте във връзка с катастрофата на самолета на малайзийските авиолинии на територията на Украйна, при която загинаха 298 души, голяма част от тях холандци.

Изявлението на Владимир Путин бе публикувано на официалния сайт на Кремъл.

Малайзийският премиер Наджиб Разак призова съдът бързо да накаже виновниците за катастрофата на малайзийския самолет, ако се докаже, че той е бил свален.

Евроконтрол затваря въздушното пространство на Украйна

С нареждане на Евроконтрол (Eurocontrol) е закрито въздушното пространство над Украйна за граждански

Изявление на държавния секретар на Джон Кери за сваления боинг над Донецк

Ние сме ужасени от катастрофата с полет MH17 на малайзийските авиолинии. Няма достатъчно подходящи думи, с които да изразим нашите съболезнования към семействата на близо 300-те жертви.

Поднасяме своето съчувствие и подкрепа на правителствата на Малайзия и Холандия в този труден момент, както и на всички правителства, които е възможно да са имали граждани на борда.

Проверяваме дали е имало и някакви американски граждани на този полет.

Правителството на Съединените щати остава готово да помогне на едно надеждно международно разследване по всякакъв възможен начин и ще продължим да сме в контакт с всички свързани с инцидента партньори в стремежа си да установим фактите около това, което се случи днес.

самолети, съобщи ИТАР-ТАСС, която цитира директора на общоевропейската организация на диспечерите Титгат Люк.

В момента почти всички чужди авиокомпании избягват въздушните коридори в източната част на страната.

Путин и Обама са разговаряли по телефона

"Руският президент информира президента на САЩ за доклад на авиодиспечерите, който пристигна малко преди телефонния им разговор и според който малайзийски самолет се е разбил в Украйна", съобщи руското президентство в комюнике.

Украинската служба за сигурност (СБУ) разпространи прихванат запис от разговори на проруските сепаратисти.

От тях става ясно, че е свален самолет, който е паднал в района, където бяха намерени останките на Малайзийския боинг. (Чуйте във видеото)

Командирът пита къде са летците, но отсреща му отговарят, че са свалили граждански самолет.

Сайтът "Информационно съпротивление" разпространи снимки от придвижването на ПВО комплекс „Бук“, с който се предполага, че е свален самолетът на „Малайзия еърлайнс“. Той се охранява от 3 танка и 2 БТР.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло Григоров

    7 0 Отговор
    Няколко минути преди катастрофата на малайзийския самолет Boeing в Украйна, недалеч от него били забелязани украински военни самолети.

    За това в своя акаунт в Twitter съобщил испанският диспечер, който водел самолета на Malaysia Airlines.

    Според него, военните самолети прелетели близо до самолета Boeing 777 само три минути преди той да изчезне от радарите.

    „Когато Boeing просто изчезнал от радарите, киевските власти ни съобщиха, че той катастрофирал. Как са могли да научат толкова бързо?”, пише Карлос в своя микроблог: https://twitter.com/spainbuca/status/489835522849009664

    Хората от Грабово в Донецка област разказват, че минути преди падането на самолета са видели в небето военен самолет.

    “Самолетът изстреля няколко ракети, те избухнаха някъде в небето. Веднага след това се чу силен взрив или експлозия. След няколко секунди видяхме падащи отломки”, коментираха пред РИА „Новости” местни жители.

    Освен това, украинските диспечери за първи път променили маршрута на „Боинг“ и го насочили в зоната, където се провежда спецоперация на правителствените войски в източна Украйна. http://signor-antonio.livejournal.com/378722.html

    Коментиран от #20

  • 2 Вежливые люди

    8 0 Отговор
    Хохлы его перепутали с русским самолетом. Либо из-за раскраски, либо малайзийский пилот отказался говорить на собачьей мове.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 bugs_bunny

    1 9 Отговор

    До коментар #2 от "Вежливые люди":

    A Това как ще го коментираш ?
    Полевият командир на проруските сепаратисти и „военен министър“ на т.нар. Донецка народна република Игор Стрелков (Гиркин) се хвали в профила си във "Вконтакте", че са свалили украински Ан-26.
    „Вече предупредихме - не летете в "нашето небе"“, пише Стрелков, като помества и два видеозаписа от падането на самолета.
    По-късно се оказа, че записите показват всъщност падането на малайзиийския "Боинг" и са направени от близкия град Снежное.
    След като разбира, че сепаратистите са свалили граждански самолет Гиркин изтрива постинга, но скриншотовете остават в световната мрежа.

    Коментиран от #4, #5, #7, #9

  • 4 Димитър Софрониев

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "bugs_bunny":

    Защо е маскиран?Записа може да е направен от други,които искат точно това да чуем!!!!Не е ли възможно?Кои се хваща на въдица без да провери?
  • 5 Вежливые люди

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "bugs_bunny":

    Тролльченок только успокойся, вот:
    Как все уже знают, чеченских боевиков (разные ополченцы) подло расстреливают собствение дома, еще они запускают в воздух летающие кондиционеры и сбивают ими самолеты!
    Как всегда - во всем виноват Путин Кровавий!

    Слава Гейской Украине!
  • 6 Змей Горянин

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Вежливые люди":

    Вчера на "ВО" написали, что самолет Путина над Варшавой встретился со сбитым самолетом и некоторое время летели в одном коридоре, плюс слова испанского диспетчера о встрече "малайзийца" с двумя украинскими боевыми самолетами наводит на определенные мысли.

    За който не разбира руски език,
    вчера на един руски сайт писаха, че самолетът на Путин се е срещнал със сваления самолет над Варшава и известно време са летели в един въздушен коридор, а колегата Ивайло Григоров от долния коментар е написал думите на испанския диспечер.
  • 7 Вежливые люди

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "bugs_bunny":

    "Борсите в Москва се оцветиха в червено."
    Аффтар, дорогой Венцислав Михайлов, так почему сегодня DJ Industrial - минус 0.94%, S&P 500 - минус 1.18%, NASDAQ - минус 1.41%?! А еще нефть мощно растет?!
  • 8 Десислава Димитрова

    1 12 Отговор
    сепаратистите по грешка свалиха граждански самолет и путиновистите се разкрякаха!било провокация,цру,киев и украйна били в основата на свалянето и т.н. глупости.в катин бе същото ,но истината е по силна и от най- силните ревове на тези дето искат да я заглушат!

    Коментиран от #12

  • 9 nakata88bg .

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "bugs_bunny":

    а скриншот може ли да видя? много ми е интересно, как е възможно да се сбърка винтови Ан-26 и реактивен Боинг летащ на 10 000 метра височина??? а с какво оръжие са го свалили?! с прашка?!
  • 10 Змей Горянин

    4 0 Отговор
    Кадрите са жестоки, хората със слаба психика да не гледат.

    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=h_8eAEBSj9k[/youtube]


  • 11 Mitko Dimitrov

    3 0 Отговор
    Ей, пак някви евтини постановки...някой вярва ли им на тез изроди?!?! Пак ще изценират някви конфликти, че да има повод за война. Всеки път един и същи номер и всеки път минава... На мен ми мирише на 3-та световна. Сега сме в уводната част. Да видим какво ще излезе накрая...съмнява ме да е нещо, което ще оправдае очакванията ми. Защо всички допускаме да се случва този план за унищожение???
  • 12 Змей Горянин

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Десислава Димитрова":

    Деска, много ще те моля да се въздържаш от подобни коментари, поне в знак на почит към загиналите хора.

    Коментиран от #16

  • 13 Монго

    4 0 Отговор
    Десито да направи справка за Ан 26, максимална и крейсерска скорост, както и таван на полета. Да ги съпостави с тези на Боинг 777. И да си направи извода, относно евентуарна грешка...

    Коментиран от #15

  • 14 Монго

    3 0 Отговор
    ...евентуаРна..., с Л
  • 15 иван иванов

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Монго":

    А според мен и двете тези са верни - и едните, и другите лъжат, замазват престъпления. Собачая мова, как не?! Украйна и преди е воювала сама срещу себе си, просто народът е разделен - частично полонизиран, частично русифициран. "Вежливите хора" са си фенове на проруския сепаратизъм в Източна Украйна, тяхната гледна тока е ясна - гледай РИА "Новости", там е правилната гледна точка

    Мисля, на всеки стана ясно, че Русия не иска да изпусне Украйна от своята орбита! Радвайте се, че не ни искаха в СССР, как союзная республика мы увидим ЕС только в своих снах...
  • 16 Десислава Димитрова

    1 9 Отговор

    До коментар #12 от "Змей Горянин":

    ако някой трябва да се въздържа си ти и тебеподобните,които прикривате или поне се опитвате да прикриете руските престъпления в украйна .руската инвазия там е отнела живота на стотици ,а ти и група подобни на теб всячески търсите аргументи за да я оправдаете.в случая със самолета е очевидно, че е работа на опълченците ,които са объркали самолета ,който пък си е сменил курса заради буря над крим и е минал над бойните действия.украинците няма защо да свалят самолети ,сепаратистите нямат такива,а по руски да стрелят е опасно и случая ще се изясни бързо,но жалко за хората от самолета .

    Коментиран от #17

  • 17 Монго

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Десислава Димитрова":

    "...руската инвазия там е отнела живота на стотици..." усещаш ли се какво пишеш, знаеш ли смисъла на думата инвазия /ето ти го по тълковния речник-Нахлуване, влизане, нашествие. Инвазия на войски в чужда територия/. Ти ще предизвикаш трета световна още преди Обама и Путин да са си помислили за нея.
  • 18 Десислава Димитрова

    1 5 Отговор
    инвазия е точната дума.руски професионални воинци окупираха крим,а сега воюват в украйна.няма местно опълчение там,а диверсанти от русия.трета световна война за това няма да започне, но русия ще изпадне в изолация и ще загуби много.

    Коментиран от #19

  • 19 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Десислава Димитрова":

    Ако беше инвазия, "руските професионални войници и диверсанти" за 48 часа щяха да бъдат в Киев, нали...
  • 20 до Иво

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ивайло Григоров":

    това съм го чел,ама също и съм гледал интервюто на тези местни жители,като им зададоха въпроса как са видели самолет на такава височина?още и военен?;)))и как се чули взрива?абе стига сте писали глупости,самолета взривен на 10 км,надявам се да си летял със самолет та да опиташ да видиш от него местните жители над които прелитате!Аре
Новини по държави: