Отидете към основна версия

1 129 0

Барак Обама: Възможно е развитието на нови отношения между САЩ и Куба

  • барак обама-
  • сащ-
  • куба

Американският президент проведе среща с лидера на Куба - Раул Кастро

Снимка: AP/БТА

Американският президент Барак Обама заяви, че се надява неговата среща с кубинския президент Раул Кастро да спомогне за „обръщането на нова страница“ в отношенията между двете страни и прекратяване на периода на враждебност между тях, съобщи Би Би Си.

Това беше първата среща между държавните глави на двете държави през последните 50 години. Според Обама разговорът е бил „откровен и ползотворен“.

„Ние сме съгласни, че няма как да отхвърлим един дух на взаимни уважение и учтивост. Възможно е с времето да обърнем страницата и да развием едни нови отношения между нашите две страни.“

Срещата е продължила около един час.  По-рано кубинският лидер определи Обама като „искрен човек“. Раул Кастро заяви, че е провел спокоен разговор със своя американски колега.

„Склонни сме да говорим за всичко. За някои неща ще сме съгласни, с други не. Когато говоря за революцията страстта извира от мен.  Президентът Обама не носи отговорност за нещата, които са се случили преди неговото управление.“

Лидерите на страните от Латинска Америка и Карибския басейн, които са на среща в Панама, приветстваха опита за помирение. Според държавния глава на Бразилия Дилма Русеф това е смел опит да се сложи край на последните следи от Студената война.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини