Last news in Fakti

10 Април, 2015 12:43 1 210 0

Обама пристигна в Панама, очаква се да се срещне с Кастро

  • барак обама-
  • раул кастро-
  • панама-
  • сащ-
  • куба-
  • среща-
  • високо равнище-
  • дипломатическите отношения-
  • списъка-
  • страните, поддържащи тероризма

Възможно е Куба да бъде извадена от списъка на държавите, поддържащи тероризма

Обама пристигна в Панама, очаква се да се срещне с Кастро - 1
Обама и външният миистър на Панама Алваро Алеман. Снимка: АП/БТА

Президентът на САЩ Барак Обама пристигна в столицата на Панама за срещата на високо равнище на двете Америки с участието на лидерите на 33 държави. Очаква се, че там той може да се срещне, макар и неофициално, с кубинския лидер Раул Кастро, съобщиха „Ройтерс“ и АП.

Снощи държавният секретар на САЩ Джон Кери и кубинският външен министър Бруно Родригес имаха продължителен и конструктивен диалог, като се е стигнало до общото мнение, че дискусиите са довели до напредък и че страните ще продължат търсенето на решения за неуредените въпроси в посока възстановяване на прекъснатите преди повече от половин век дипломатически отношения между тях. Срещата между двамата първи дипломати е продължила над два часа.

Източници на Ройтерс и АФП съобщиха, че в навечерието на срещата Държавният департамент е препоръчал на Белия дом да освободи Куба от клеймото на страна, поддържаща тероризма, и да я извади от съответния черен списък. Това е и едно от основните условия на властите на Острова за възстановяване на отношенията със САЩ. Обама е уверил, че в най-скоро време ще вземе решение по темата за изваждането на Куба от списъка на държавите спонсори на тероризма, като прогнозите му за положителен отговор са оптимистични.

Във връзка със срещата на високо равнище в петък и събота в Панама мерките за сигурност са изключително засилени. Местните медии твърдят, че първите служители на президентската служба за сигурност на САЩ са пристигнали в южноамериканската страна още преди няколко месеца, а преди няколко дни е била доставена и президентската лимузина - брониран Cadillac One.

Единствената официално планирана в работния график на Обама двустранна среща е с държавния глава на страната домакин Хуан Карлос Варела. Предвидени са и кратки срещи с президента на Уругвай Табаре Васкес и на Коста Рика Луис Гилермо Солис.

Очаква се, че Обама ще разговаря и с лидерите на страните от Системата за централноамериканска интеграция (SICA), както и че той ще участва на два форума в рамките на срещата – на предприемачите и на гражданското общество.

В исторически план САЩ са използвали този списък за притискане на международните си съперници, коментира сайтът Antiwar.com. Никога не е имало сериозно оправдание Куба да бъде в списъка и снемането на страната от него изглежда неизбежно. Но американските чиновници поддържат тезата си, че искат да получат сигурни гаранции за това, коментира медията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА