Last news in Fakti

14 Април, 2015 12:40 1 177 1

Кастро: Ние сме тук с високо вдигнати глави и нашето неопетнено достойнство

  • куба-
  • сащ-
  • реч-
  • раул кастро-
  • барак обама

Речта на кубинския президент Раул Кастро по време на 7-та среща на върха на двете Америки, Панама Сити, Панама, 11 Април, 2015

Кастро: Ние сме тук с високо вдигнати глави и нашето неопетнено достойнство - 1
Снимка АП/БТА

През почивните дни се проведе седмата среща на върха на двете Америки, на която за пръв път присъства и лидерът на Куба Раул Кастро.

Представители на тридесет и пет страни обсъдиха важни въпроси, касаещи бъдещето на цялото западно полукълбо.

Срещата в Панама ще отвори нова страница в историята, обявиха Барак Обама и Раул Кастро, които проведоха първата историческа среща между лидери на двете страни от 1952 г. насам.

В речта си, продължила почти час, развълнуваният Раул Кастро направи впечатляваща защита на президента Барак Обама.

Той сне от плещите му отговорността за американската блокада на Куба, подчертавайки, че много американски президенти носят вината за нея, но Обама не е един от тях.

Той поздрави Обама за храброто му решение да сложи край на блокадата над Куба, подчертавайки, че много американски президенти носят вината за нея, но Обама не е един от тях. В емоционалната си реч Кастро припомни несправедливостите, които Куба смята, че е понесла от страна на САЩ. После обаче направи внезапен обрат, казвайки, че много американски президентски са отговорни за тази история, но Обама не е един от тях.

Кастро говори за въпросът с ембаргото, наложено от 1962 г. и нуждата той да бъде решен.

Кастро подчерта, че би приел като „позитивна стъпка“ „бързото решение“ на САЩ за изваждане на Куба от списъка на страните, подкрепящи тероризма.

Ваше превъзходителство Хуан Карлос Варела, президент на Република Панама;

Президенти и министър-председатели;

Уважаеми гости;

Оценявам солидарността на всички американски и карибски държави от Латинска Америка, които направиха участието на Куба възможно в този форум на равни начала, и аз благодаря на президента на Република Панама за любезната покана отправена към нас. Нося братска прегръдка на панамския народ и на народите от всички нации, представени тук.

Създаването на Общността на латиноамериканските и карибските държави (CELAC) на 2-3 декември 2011 г., в Каракас, откри пътя към нова ера в историята на нашата Америка, която изясни заслуженото й право да живее в мир и да се развива както и нейните народи свободно да решат. То начерта хода на едно мирно бъдеще, бъдеще на развитие и интеграция на базата на сътрудничество, солидарност и общата воля за запазване на независимостта, суверенитета и идентичността на латинските и карибски народи.

Идеалите на Симон Боливар за създаването на "Велико американско отечество" са били източник на вдъхновение за епични кампании за независимост.

Кубинският президент се разходи до далечната 1800 година и припомни на участниците във форума славната история на Куба както и на държавите от Карибския басейн и Латинска Америка. Той не изпусна да спомене и отношенията през годините със Съединените щати.

Цялата реч на кубинския президент Раул Кастро можете да видите тук.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    няма да го бъде кубинско- американското приятелство .кастро играе ролята на победителя макар, че е в ролята на загубилия и след падането на обама ситуацията ще си иде на мястото.нека си живеят на острова на свободата /каква ирония за най-несвободните хора в америка/.