Last news in Fakti

11 Април, 2015 21:58 1 214 1

Обама: Сближаването между Куба и САЩ е най-важното събитие в съвременната история на Запада

  • барак обама-
  • раул кастро-
  • панама-
  • куба-
  • сащ-
  • съвременната история-
  • сближаването-
  • повратна точка

Раул Кастро заяви, че американският президент е честен човек

Обама: Сближаването между Куба и САЩ е най-важното събитие в съвременната история на Запада - 1
Снимка: АП/БТА

Сближаването между Куба и САЩ е най-важното събитие в съвременната история на Западното полукълбо, заяви американският президент Барак Обама по време на Седмата среща на високо равнище на двете Америки в Панама. Той определи като „повратна точка“ историческото затопляне между двете държави, започнало през декември, съобщи Би Би Си.

"Новата политика на САЩ по отношение на Куба е повратна точка в развитието на целия регион. Фактът, че президентът Кастро и аз седим заедно днес на този форум, е исторически“, отбеляза Обама.

Президентът на Куба Раул Кастро пък нарече американския си колега Барак Обама честен човек в речта си на форума, в който за пръв път участва, предаде АФП. Кастро поиска да бъде разрешен въпросът с американското ембарго, наложено на Куба.

Ние гледаме към бъдещето, посочи президентът на САЩ и добави, че Студената война е приключила и той не е заинтересован от воденето на битки, които са започнали преди да се е родил. Между САЩ и Куба ще продължи да има сериозни различия, но аз вярвам, че ако продължим да се движим напред, отношенията между нас ще създадат възможност за сътрудничество в целия регион, каза Обама. Сега, продължи той, повече американци ще могат да пътуват до Куба, ще се усили културният обмен и освен това жителите на острова ще получат пълноценен достъп до интернет. "Призовавам Конгреса на САЩ да отмени ембаргото. Ние гледаме в бъдещето", подчерта президентът на САЩ.

В навечерието на форума в Панама Сити световните медии обявиха, че САЩ са готови да изключат Куба от списъка на страните, поддържащи тероризма, но след срещата на първите дипломати на двете държави вчера нямаше съобщение за това. Очаква се по-късно тази вечер държавните глави Барак Обама и Раул Кастро да проведат разговори. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gost

    1 0 Отговор
    „Основната слабост на Америка в света е свързана с отказването й от провъзгласените от самата нея морални принципи” – обобщава Deutsche Wirtschafts Nachrichten./