Отидете към основна версия

1 718 11

Барак Обама няма да признае арменския геноцид

  • барак обама-
  • геноцид-
  • арменци-
  • сащ-
  • турция

Като сенатор Барак Обама описа събитията преди век като геноцид

Снимка: БТА/ AP

Президентът на Съединените американски щати Барак Обама няма да определи масовото избиване на арменци през 1915 година като „геноцид“, съобщи в. „Гардиън“.

Според историци преди век около 1.5 милиона арменци са били убити в Османската империя и според мнозина учени това може да се определи като геноцид. Турция обаче е на мнение, че това не е геноцид и броят на жертвите е преувеличен.

След повече от седмица вътрешни дебати високопоставени служители в администрацията на президента Обама са разговаряли във вторник с лидери на арменската общност, преди публично да обявят решението си.

Представителите на Белия дом обещаха, че в петък ще използват 100-годишнината от трагичните събития, за да призоват за „честно и справедливо признаване на фактите“.

Изданието припомня, че като сенатор Барак Обама описа събитията преди век като геноцид и заяви, че правителството на САЩ има отговорността да ги признае като такива.

Откакто пое властта, обаче, Обама не е използвал определението „геноцид“ - най-вече заради отношенията с Турция, която е ключов партньор на САЩ и членка на НАТО.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини