Отидете към основна версия

1 239 6

Германия прие резолюция за арменския геноцид

  • германия-
  • бундестаг-
  • геноцид

Решението бе прието с голямо мнозинство

Снимка: БТА/AP

Германският парламент прие резолюция, с която определя избиването на 1.5 арменци от Османската империя  през Първата световна война „геноцид“, съобщи Ройтерс.

Подобно решение бе прието от Австрия и Франция, но Германия дълго време избягваше да нарече събитията от 1915 г. геноцид. Тя рискува скандал с Анкара, която е най-големият търговски партньор на ЕС. В същото време в Германия има огромна турска диаспора, която също може да възнегодува.

Резолюцията беше приета с голямо мнозинство от представителите на долната камара на Бундестага, която днес имаше специално заседание по случай 100-годишнината от арменския геноцид.  По рано през седмицата подобна резолюция бе приета от австрийския парламент, а от Туриця заявиха, че това ще окаже „продължителен негативен ефект“ в отношенията на Анкара с Виена.

„Това, което е станало в средата на Първата световна война в Османската империя пред очите на света беше геноцид“, заяви председателят на Бундестага  Норберт Ламерт при даването на начало на дебатите.

През вчерашния ден определението „геноцид“ използва и  германския президент Йоахим Гаук по време на църковна служба.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: