Отидете към основна версия

1 248 0

Над 6000 са жертвите след земетресението в Непал

  • жертвите-
  • земетресение-
  • непал
Снимка: БТА

 Жертвите след силното земетресение в Непал, продължават да растат. По последни данни трусовете са убили най-малко 6 200 души, а броят на ранените наближава 14 хиляди. Това сочат днес данните на властите на хималайската държава.

Земетресението с магнитуд 7,8, стана на 25 април. То е най-смъртоносното в Непал от над 80 години.

Според ООН, 8 милиона от 28-те милиона жители на страната са засегнати от бедствието. Милион и 700 хиляди от тях са деца. 1 милион и 400 хиляди души спешно се нуждаят от храна. А разходите по възстановяването ще надхвърлят 400 милиона долара. Дни след труса, хората в страната недоволстват, защото хуманитарните помощи все още не стигат до тях, а разпределянето им се бави. Стигна се и до сблъсъци между полицията и опитващи се да напуснат столицата.

Спасителните операции продължават. Шест денонощия след първия и най-силен трус, под отломките бяха извадени живи още двама оцелели. Междувременно в Непал тази нощ пристигна делегация от ръководители на хуманитарните структури на ООН и Европейския Съюз, за да се запознаят на място с усилията за реагиране след разрушителното земетресение. В страната се намира и изпълнителният директор на Световната програма по прехраната, която лично наблюдава спасителните операции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини