Отидете към основна версия

1 930 10

Меркел попари Русия за Г8, а Украйна за ЕС

  • ангела меркел-
  • русия-
  • г8

Тя не смята, че е възможно скорошно членство на Украйна и Грузия в ЕС

Снимка: БТА/Xinhua

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма да има каквито и да било срещи с Русия във формат Г8, докато страната  не започне да се съобразява с основните общи ценности на демокрацията, съобщи „Економист Таймс“.

„Споровете около Украйна са основната причина, заради която в Елмау ще се срещнем във формат Г7, а не Г8.“, заяви Меркел по време на реч пред Бундестага, свързана със срещата в Бавария през следващия месец, на която няма да присъства Русия.

„Ние виждаме Г7 като общество на ценностите. Това значи, че работим заедно за свобода, демокрация и върховенство на закона. Трябва да бъдат уважавани законите и териториалната цялост на отделните нации. Действията на Русия в Украйна не са приложими към тези идеи. Няма как да си представим връщане във формата Г8 на Русия, докато тя не започне да се съобразява с тези ценности, добави Меркел.

Според „Уолстрийт Джърнъл“ Меркел е изключила и възможността Украйна в скоро време да стане член на ЕС. По-рано в интервю пред германския вестник "Ди Велт"  украинският външен министър Павло Климкин заяви, че очаква по време на срещата между ЕС и  Източното партньорство да бъде обещано на страната отмяна на визовия режим и потенциално нейно членство в ЕС. В Източното партньорство влизат 6 бивши съветски републики, сред които Азърбайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

„ Източно партньорство не е инструмент за разширяване на ЕС. Облекчаване на визовите ограничения е възможно само, след като всички предварителни условия бъдат изпълнени“, заяви германският канцлер.

Меркел посочва последеният доклад на Европейската комисия  за Украйна и Грузия и заяви, че „усилията на тези страни не са достатъчни и все още има много какво да се направи.“ Според нея, двете държави трябва да засилят своята борба срещу корупцията и да подобрят своите икономически структури и съдебни системи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: