Отидете към основна версия

3 208 11

Посочиха модела ракета свалил малайзийския Boeing

  • mh17-
  • донецк-
  • самолет-
  • ракета
Снимка: АР/БТА

Зенитна ракета 9М38 или 9М38М1 от самоходен комплекс „Бук-М1“ е причина за гибелта на 298 души на сваления на 17 юли 2014 г. Boein на Malaysia Airlines над Източна Украйна. Това се съобщава в доклад на руският военнопромишлен концерн „Алмаз-Антей”. И двамата модел са с H-образна форма. Самолетът е поразен като ракетата е влезнала в пилотската кабина от дясно и е минала по протежение на фюзела до опашката на машината.

От „Алмаз-Антей” не се наемат да даде отговор на въпроса чия собственост е ракетата. Производството на тези модели ракети е преустановено през 1999 г., но към 2005 г. Украйна е разполагала с близо 1000 ракети 9М38М1 за „Бук-М1“ и е искала модернизацията им.

От военното ръководство на самопровъзгласилата се Донецка република заявиха, че не са имали техническа възможност да свалят полет MH17. „Такъв самоходен комплекс и тип ракети към онзи момент ние въобще не сме имали”, каза Едуард Масурин, заместник-министър на отбраната на ДНР.

Украйна квалифицира доклада като опит „Москва да се прикрие зад научни доводи”, каза говорителят на Петро Порошенко и добави, че има достатъчно доказателства за руско участие в трагедията.

От „Алмаз-Антей” също така опровергаха твърдението на Киев, че ракетата е била изстреляна от с. Снежное, което към момента на инцидента е било под контрола на проруските опълченци. „Курсът на ракетата - 72-78 градуса по хоризонталата и 20-22 градуса по вертикалата спрямо разположението на машината, показва, че пускът е бил от район с размери 2.5 на 3.5 км южно от с. Зарошченское, което е контролирано от украинските сили”, казва Михаил Малъйшевски от „Алмаз-Антей”.

Malaysia Airlines е в технически банкрут

Причината са пораженията нанесени на имиджа на компанията след като не само MH17, извършващ полет от Амстердам за Куала Лумпур беше свален над Украйна, но и самолет Boeing 777 от Куала Лумпур за Пекин се отклони от маршрута си и изчезна с 227 пътници на борда и 12-членен екипаж. След близо година издирвателни операции, в края наянуари 2015 г. всички хора на борда бяха официално обявени за загинали.

Към момента се извършва мащабно съкращение в компанията - 14 000 души ще сменят работата си, а 6000 ще останат без нея. Целта на авиокомпанията е да запази всички вътрешни линии. Тя ще се развива в три направления, обясни мениджъра на Malaysia Airlines Кристоф Мюлер – директни пътнически и товарни полети, предоставяне на наземно обслужване и обучение на инженери и мениджъри.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини