Отидете към основна версия

12 Юни, 2015 21:11, обновена 12 Юни, 2015 21:11 1 054 4

Сергей Станишев остава лидер на ПЕС

  • станишев-
  • лидер-
  • пес-
  • остава

Сергей Станишев остава лидер на ПЕС през следващите 2 години и половина. Тов стана ясно преди минути на 10-ия конгрес на партията в Будапеща.

Основният му опонент за поста - 71-годишният испанец Енрике Барон Креспо се отказа от надпреварата.


 "Европа изглежда разделена – има безработица сред младите и голяма бедност. Всеки ден се занимаваме с кризи – гръцката, испанската. Виждаме ксенофобски и хомофобски настроения. Такава Европа ли искаме?", попита от трибуната Станишев, който изнесе емоционална реч.

Според Станишев Европа днес е разделена и по-малко сплотена, тя е лишена от справедливост и солидарност.

„Много са и заплахите отвън – нестабилност, конфлисти, даже хаос. Вълни от бежанци и емигранти. Расте подкрепата за антиевройпеските и популистки партии и вляво, и вдясно. Днес консервативните сили в Европа имат нов рефрен: политиката за затягане на коланите беше заменена от политиката на страха. Внушава се страх и несигурност в бъдещето”, коментира Станишев и се обяви за повече солидарност, демокрация и толерантност.

"Изключително съм благодарен на онези 150 000 граждани на Европа, които посетиха моята уеб страница, както и на близо 46 000 свои последователи във Фейсбук", каза още Станишев.

905 делегати взеха участие в конгреса на европейските леви в Будапеща, като 419 от тях имат право на глас. От българска страна на форума са председателят на БСП Михаил Миков и лидерът на БСП-Пловдив Георги Гергов.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: