Отидете към основна версия

1 884 15

Европа отказа отсрочка на Гърция

  • европа-
  • отсрочка-
  • гърция

Референдумът за реформите е на път да се обезсмисли

Снимка: БТА/Xinhua

Финансовите министри от Еврозоната отказаха молбата на Гърция да удължат програмата за спасение на страната след 30-ти юни, съобщи Би Би Си.

Това стана ясно след среща на Еврогрупата в Брюксел. Гръцкото правителство поиска удължаване на периода до 5-ти юли, за когато е назначен референдумът за приемане на плана за реформи предложен на страната от нейните кредитори.

Според председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум преговорите са били в продължаваща фаза в петък, когато гръцкото правителство обявило референдум извън рамките на всякакви предварителни споразумения.

Гърция трябва да изплати 1.6 млрд. евро от дълга си към Международния валутен фонд до 30-ти юни - вторник. Ако не получи допълнителни средства по спасителната програма, страната може да изпадне в неплатежоспособност. Това е възможно при евентуално споразумение с кредиторите, които настояват за орязване на публичните разходи на страната.

Това решение може да обезсмисли гръцкият референдум, планиран за 5-ти юли. Тепърва предстои Европейската централна банка да реши, дали ще продължи да предоставя финансиране за ликвидността на гръцката банкова система. Към момента пред банкоматите в цяла Гърция има опашки от хора. Те искат да изтеглят парите си, опасявайки се от евентуален фалит на банковата система. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: